Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Éjjel-nappal azonnali segítséget nyújt a TEtt-program

Az Észak-magyarországi, Észak-Alföldi és Dél-dunántúli régió 9 megyéjében indult el az Európai Unió támogatásával az úgynevezett TEtt-program az áldozatokért és tettesekért, amely éjjel-nappal azonnali segítséget nyújt - tájékoztatta a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Egyedné Novodonszki Éva elmondta: a TEtt-program három területen vezet be új szolgáltatásokat: a bűnmegelőzési szakemberképzés, a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedésének elősegítése területén, illetve a bűncselekmények áldozatait célzó segítségnyújtásban. Kifejtette: a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítése jogszabályba foglalt állami feladat. Magyarországon 2006 óta működik az áldozatsegítő szolgálat, amelynek feladata az áldozatok gyors és szakszerű segítése, a bűncselekmény előtti állapot - legalább részleges - helyreállítása. A tavalyi évig megyénként két-két jogász látta el ezeket a feladatokat munkaidőben, vagyis a szolgálat sem pszichológusokat, sem szociális szakembereket nem alkalmazott.

A TEtt-program célja az, hogy nagyobb arányban érje el az áldozatokat, számukra jobb szolgáltatást nyújtson, és csökkentse az áldozattá válás esélyét. Ennek érdekében az idén február 22-én elindult a 06-80-225-225 számon éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonal. A diszpécserszolgálat munkatársai azonnali segítséget nyújtanak az áldozatoknak: ha kell, megnyugtatják őket, tájékoztatják jogaikról, a segítségnyújtás formáiról, az azonnali pénzügyi segély, a kárenyhítés, a jogi tanácsadás, az érdekérvényesítés lehetőségéről, illetve arról, hogy milyen ügyben milyen hivatalos lépést kell tenniük, sőt azt is elmagyarázzák, miért fontos feljelentést tenniük a rendőrségen.

A projekt első szakaszában megyénként egy önkéntes szervezőt választottak ki, akik számára megfelelő képzést biztosítottak. Az önkéntes szervezők feladata, hogy megyéjükben kistérségenként legalább két önkéntest toborozzanak, akik szükség esetén helyszíni segítséget nyújtanak az áldozatoknak a legeldugottabb falvakban is. A program célja, hogy jövőre megyénként minimum 12 önkéntes szolgálatba állhasson. Az áldozatsegítő szolgálat munkáját három pszichológus is támogatja majd, akik szükség esetén személyesen fogadják az áldozatokat, valamint terápiás csoportok segítségével oldják a felgyülemlett feszültséget. A TEtt két szakaszból áll: a 185 millió forintos előkészítő, megalapozó fázis 2009 júliusában zárult le. Ez alatt az idő alatt dolgozták ki a programba bevont szakemberek a képzések tananyagait, és a többi tevékenység módszertanát. Jelenleg a 2 milliárd forintos megvalósítási szakasz zajlik - fűzte hozzá a megyei rendőr-főkaptányság szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok - Először tarnabodi romákat gyanúsítottak a támadással

A romák a velük történtek miatt már nem bíznak a hatóságokban, és abban is kételkednek, hogy… Tovább olvasom