Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Egyre több virtuális árverés

Nyugat-Dunántúl - A virtuális árverések nyilvánosak, de a résztvevők a befejezéséig névtelenek. Ezért mernek többen licitálni és magasabbak a leütési árak az aukciókon, melyeken az adóhatóság a lefoglalt ingóságokat értékesíti. Régiónk e téren élenjár.

A nyugat-dunántúli régióban is beváltotta az elektronikus árverési mód a hozzá fűzött reményeket. Bevezetését követően itt az árverések száma 43 százalékkal növekedett. Az ingóárveréseken belül az árverések jelentős részét a gépjárművek értékesítése tette ki.

Az elektronikus árverezéssel elérhetővé vált, hogy az árverezők ne jussanak irreálisan alacsony áron a lefoglalt ingóságokhoz. Ezt támasztja alá, hogy a vételárak a nyugati régióban kedvezően alakultak: az eladási ár a kikiáltási árhoz viszonyítottan átlagosan 75 százalékos volt. Az elektronikus árverések 74 százaléka sikeres, a hagyományos árverés során elért 51-gyel szemben. Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának végrehajtási letéti számlájára 166 százalékkal több vételár folyt be tavaly. Az országosan elért eredmények jelentős hányada itt realizálódott. A befejezett árverések száma az országos adatok 21, a sikeres árveréseké 22 százalékát teszi ki.

A sikeres elektronikus árveréseken 845 licitáló 11.985 ajánlatot tett. Egy-egy árverésen 6–7 árverező vett részt a hagyományos árveréseknél tapasztalt 1 ajánlattevőhöz képest. Helyiek és környékbeliek alig licitáltak a régióban meghirdetett aukciókon. Országosan is kiemelkedő esetnek számított, amikor egy gazdálkodó adós 23 gépjárművét sikerült elektronikusan elárverezni. A virtuális árverési csarnok a hagyományos licitáláshoz képest szélesebb nyilvánosságot biztosít, megszünteti az idő- és térbeli korlátokat, a személyes részvételt.

A becsértékhez viszonyítottan a legmagasabb árréssel értékesített gépjármű régiónkban egy Honda volt, értékét 500 ezer forintra becsülték, ám 812 ezer forintért kelt el; 11 ajánlattevő 469 ajánlatot tett rá. A legnagyobb érdeklődést kiváltó árverés tárgya egy Opel Corsa volt, 20-an licitáltak rá. A legtöbb licit, 950 egy Peugeot 806-osra érkezett. A legmagasabb áron, több mint 5 millió forintért egy Kia Sorento kelt el, a legalacsonyabb áron, 250 ezer forintért egy Opel Astra.


A felelősség

Árverező az lehet, aki az okmányirodánál az ügyfélkapun regisztráltatja magát. Az árverésen egyedi azonosítóval és titkos jelszóval vehet részt. Gazdálkodó szervezetek az www.apeh.hu honlapról az F180-as nyomtatványt tölthetik le. Az árverési felületen az ingóság állapota megismerhető, megnézhető, megtekinthető. Az árverést az nyeri, aki a legmagasabb összegű érvényes vételárat – legalább a becsérték felét – ajánlja. Értesítés után 8 nap van a vételár kifizetésére, az ingóság elszállítására. A részvétel felelősséget ró a licitálóra, az adóhatóság kötelezheti a licitált összeg és a megfizetett vételár különbözetének megfizetésére, kizárhatja a további árverésekből.

Olvasóink írták

  • 2. knifemaster 2009. június 25. 07:08
    „1.
    Ha már odáig jutott az ügy,hogy elárverezik a vagyonát valakinek,akkor már mindegy.
    Ez a hivatalos eljárás,úgyhogy ne a vásárlókat szidd,hanem bankokat az apehot.Amit itt megvesznek az már az ő tulajdonuk.”
  • 1. tricse 2009. június 23. 18:53
    „Legyen sok" öröme" annak aki más nyomorából jut olcsón akármihez is egy ilyen árverésen!:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját tollával írta át műszakit

Több tucat bevont jogosítvány, előállított ittas vezetők, egy nap alatt megkerült ellopott autó… Tovább olvasom