Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a belvízzel elöntött terület

Tovább csökkent a belvízzel elöntött terület, az árvíz ellen azonban még mindig csaknem 1850 kilométeren védekeznek.
Tovább csökkent a belvízzel elöntött terület, az árvíz ellen azonban még mindig csaknem 1850 kilométeren védekeznek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

Kiemelték: 129 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 57 ezer hektár vetés-szántó. A legsúlyosabb a helyzet továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A Dunán a Morván levonuló árhullám hatására kisebb árhullám alakult ki, amely Nagybajcsnál várhatóan elsőfokú készültség alatti tetőzéssel vonul le. A Dráva, a Mura, a Felső-Duna és a Rába vízrendszerének helyzetét a pénteken lehulló csapadék, illetve a fokozódó hóolvadás határozza meg, jelentősebb árhullámok kialakulása lehetséges, de csak a Murán várható másodfokú készültséget is elérő árhullám.

Az elmúlt 24 órában nem volt csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, így folytatódhatott az árhullám levonulása. A Tiszán Zalkod és Tiszacsermely között megszüntették az árvízvédelmi készültséget. Jelenleg a Tisza felső szakaszán folytatódik az árhullám levonulása, itt újabb árhullám nem várható. A középső és alsó szakaszokon vasárnap és hétfőn várható a tetőzés. A legutóbbi árhullám jelenleg a Kiskörei-tározó térségében tetőzik.

A Krasznán folytatódik az apadás, a Bodrogon az apadó vízállás miatt a másodfokú készültséget elsőfokúra mérsékelték. A Sajón és a Hernád középső és alsó szakaszain az árhullám eléri az elsőfokú szintet. A Hortobágy-Berettyón az árvízkapu nyitását követően folytatódik a lassú vízszintcsökkenés, az alsó szakaszon a másodfokú készültséget továbbra is fenntartják. A felső szakaszon a Nagyiváni tározóból érkező víz továbbra is a harmadfokú készültséget teszi szükségessé.

A Tisza és a Körösök kölcsönösen visszaduzzasztják egymást, így elhúzódóan tetőző árhullámra számítanak Csongrád és Szeged térségében másod-harmadfokú készültségi szint mellett. A Tisza középső és alsó szakaszán csütörtökön öt-hét centimétert emelkedett a vízszint. A Körösök erőteljesen apadnak.

Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 2433-an vettek részt, a védekezés napi költsége 47,4 millió Ft volt.

A belvízvédelmi helyzetről azt írták: 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 73-nál van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 28 szakaszon első-, 39 szakaszon másod- és 6 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség. A harmadfokú készültséget az Alföld középső és déli területein az elöntések és a Tisza magas vízállása miatt kell fenntartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: senki sem köti röghöz a diákokat

Fidesz szóvivője hangsúlyozva: a diákokat senki nem köti röghöz,˝túl vagyunk ezen a kérdésen,… Tovább olvasom