Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Egymilliárdos pedagógusi alap létesül teljesítményösztönzésre

Egymilliárdos pályázati alap létesül olyan oktatási intézmények számára, melyek teljesítményértékelő rendszert működtetnek. A pénz a pedagógusi teljesítmények differenciált elismeréséhez járulhat hozzá – mondta Tóth Tiborné dr. mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő, aki a törvénymódosító javaslat első beterjesztője volt.
A Pedagógus Teljesítményalap a pedagógusok differenciált elismeréséhez járulhat hozzá. Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő elmondta: a benyújtott törvénymódosító javaslat elsősorban a sok lelkiismeretes, hivatását magas szinten művelő pedagógus megbecsülését kívánja szolgálni.
– Egymilliárdos javaslatot tettem Pedagógus Teljesítményalap létrehozására, melyet az Oktatási Bizottság egyhangúlag támogatott, s a Parlament megszavazott. Az alapot azok a közoktatási törvényben meghatározott pedagógusteljesítményértékelési-rendszert működtető óvodák, általános iskolák és középfokú intézmények pályázhatják meg, melyeket a fenntartó is támogat. A pályázati alap segíti az intézményeket a kiemelkedő pedagógusteljesítmények elismerésében. Magyarországon körülbelül kétezer általános és középiskolával, s mintegy ezer óvodával számolhatunk. Ma még viszonylag kevés intézményben működik a pedagógusmunka teljes körű értékelési rendszere.
– Közoktatásunk minőségi fejlesztése viszont megkívánja, hogy a gyermekekkel az óvodákban és iskolákban jól felkészült nevelők foglalkozzanak. Ezért 2008-tól teljesítményarányos bértáblázat készül, amelyhez átvezető, felkészítő megoldást kínál a megszavazott pályázati lehetőség. Az egymilliárdos alap ösztönözné a teljesítményértékelő rendszerek kidolgozását és működtetését az intézményekben. A pedagógusok heti óraszámának növelése egyébként körülbelül 10 százalékos létszámcsökkentést eredményez. Segíteni szeretnénk, hogy szükség esetén a tantestületekből a leggyengébb teljesítményű kerüljön ki.
– A módosító törvényjavaslatban meg kellett jelölni, hogy ezt az egymilliárd forintot az Oktatási és Kulturális Minisztérium melyik alapjából csoportosítsák át. Az informatikai fejlesztésekre szánt ötmilliárdos keretet jelöltük meg. Bár fontos terület az is, a magyar közoktatás legnagyobb értéke, éltetője a sok-sok jó pedagógus és iskola. Ösztönözni szeretnénk a közoktatásban a fejlesztő jellegű pedagógusteljesítményértékelő-

rendszerek működtetését, a minőségi munka erkölcsi és anyagi elismerésével. További lépésekre is készülünk: a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentésén dolgozunk, a jövőben egyszerűbb rendszerben dolgozhatnak majd. Az emberi tényezőkre koncentrálunk, motiválva ezáltal a tanárokat és az iskolákat – mondta Tóth Tiborné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba indul a média

Pontosan négy évvel ezelőtt vette saját kezébe báljának szervezését a regionális média. Tovább olvasom