Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Egyetemek - Tovább tart a nyilatkozatháború

Pokorni szerinr meg kell előzni a szakképzésben a lemorzsolódást, és a diplomát minél szélesebb körben reális célkitűzésként kell kitűzni a gyerekek számára.

Pokorni véd

Nem az a megoldás, hogy az egyetemi helyek szűkítésével a feltörekvő középosztálybeli családokat visszakényszerítsük a szakképzésbe - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa a Népszabadság csütörtöki számában közölt interjúban.

A Széll Kálmán-terv, költségvetési megfontolásból, valóban csökkenteni akarja az államilag finanszírozott hallgatói helyek számát - jelentette ki a lapnak Pokorni Zoltán, aki nem fogadja el azt a tézist, miszerint kevesebb diplomás kell és több szakmunkás.

Véleménye szerint minden sikeres ország a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának növelésével biztosítja a gazdaságának versenyképességét. A diploma társadalmi és gazdasági értéke sem megkérdőjelezhető.

"Meg kell előzni a szakképzésben a lemorzsolódást, és a diplomát minél szélesebb körben reális célkitűzésként kell kitűzni a gyerekeink számára. Magyarország ezt a kötelezettségét az EU 20-as stratégiában is megfogalmazta. Mi a Fideszben azon az állásponton vagyunk, hogy nincs szükség az arányok megváltoztatására" - fogalmazott az interjúban Pokorni.

Feldarabolás helyett

Feldarabolás helyett budapesti egyetemi szövetség alakítását javasolta Hoffmann Rózsa államtitkárnak a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a szerdai találkozón - közölte az információt csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Mészáros Tamás, a Közgáz rektora olyan budapesti egyetemi szövetség létrehozását javasolta, amely a 90-es években egyszer már működött (a Közgáz, a Kertészeti Egyetem és az Államigazgatási Főiskola részvételével).

A szövetségbe tömörülő intézmények megőriznék önállóságukat, ugyanakkor közös informatikai hálózatot működtetnének, közös diplomát adhatnának ki, s megoldható lenne az intézmények közötti átoktatás is, ami jelentős megtakarítást eredményezne.

A rektor elfogadható változtatásnak tartaná, hogy egyes képzéseket fizetőssé tegyenek, de karok megszüntetését, az intézmény feldarabolását ellenzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életjel a boldog pápáról

Az érdeklődés miatt továbbra is elérhető marad a www.eletjel.hu honlap, amelyet alkalmi… Tovább olvasom