Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Egy patinás klub nehéz napjai

Kilencmilliós tartozása mellett több hónapja adós a futballistáknak és az edzőknek a Mosonmagyaróvári TE 1904, mely nemrégiben elnökét és elnöksége javát is elveszítette. A mély válságban lévő klub a helyi önkormányzat csökkentett támogatásának ellensúlyozására tehetős szponzort – és vezetőket – keres: eddig sikertelenül.
Az MTE 1904 utolsó éveinek hányattatásai egy nagy sikerhez köthetők: 2004 nyarán a labdarúgócsapat feljutott a másodosztályba, s jó ideig dilemma volt, tudja-e vállalni a klub a magasabb osztállyal járó anyagi terheket. Stipkovits Pál akkori városvezető 2004. május 20-án a Kisalföldnek azt mondta: „Már az is nagy szó, hogy más klubokkal ellentétben az egyesületnek nincs adóssága. A feljutáshoz szükséges 30–40 milliós többletteher badarság: ismerem a másodosztályú gárdák költségvetését, 6–7 millió forinttal több pénz elég lenne.” Az egyesületnél nem mindenki osztotta ezt a véleményt: dr. Palatinus János akkori elnök nem sokkal később le is mondott, ráadásul hosszú ideig perben álltak az MTE név használatáért Makk Ferenccel, a helyi tekecsapat tulajdonosával. Végül felvették az MTE 1904 nevet, ám ekkor a csapat körüli embereknek szétosztott mobiltelefonok ügye – s az abból származó tartozás – borzolta a kedélyeket a klub körül.

Megcsappant

önkormányzati támogatás


Városvezetői „súgásra” új elnök jött dr. Szeredi Ádám személyében, aki a korábbi könyvelés hiányosságait próbálta rendbe tenni, s a feltárt – időközben közel 14 millióssá duzzadó – hiányt lefaragni. Kun László ügyvivőként tartotta kézben a kifizetéseket: a csapathoz edzőként Soós Imre érkezett – nagyszabású ígéretekkel –, sőt, állítólag pénzt is hozott magával. Szponzort továbbra is alig találtak a klubnál, az éves költségvetés döntő részét az önkormányzat állta. A tavaly októberben hivatalba lépő új városvezetés viszont most úgy döntött: nem dobja „feneketlen kútba” a pénzt. Az önkormányzat ebben az évben 20 millió forinttal kevesebbet költ a helyi sportra, melynek nagy része az MTE focicsapatát érinti. Ezt a bevételkiesést csak egy tehetős szponzor megjelenése oldhatja meg, különben a gárda nem vállalhatja a másodosztályban való indulást. A klub legutóbbi elnökségi ülésén a helyi alpolgármester egy befektetői csoport megjelenését vázolta, s emiatt azt kérte: mondjon le az elnök és az elnökség. Ezt végül meg is tették, ketten viszont – Tóth István és Vajthó Zoltán – maradtak. Az elsőként beharangozott szponzor azonban visszalépett a múlt pénteki közgyűlés előtt. A levezetőnek felkért Vaj-

thó és Tóth csak tizenöt perccel a közgyűlés megkezdése előtt értesült arról, hogy ki a lehetséges új támogató és egyben elnökjelölt, valamint kik a lehetséges elnökségi tagok. Itt érkeztünk el a közgyűlésen történtekhez, mely hűen érzékelteti, milyen mélységekbe jutott a 103 éves klub.

Papp Imre volt a jelölt

Tóth István bevezetőjében elmondta: a tizenegy elnökségi tag közül Schiszler Márton tavaly júliusban, Kovács Gergely októberben, míg heten (és az elnök) január végén mondtak le. Emiatt kellett rendkívüli tisztújító közgyűlést összehívni. „Hat-nyolc elnökségi tagot és elnököt kell választanunk, mivel a kerékpáros, az asztalitenisz-szakosztály és az utánpótlás egy fővel automatikusan képviseli magát az elnökségben” – tette hozzá. A közgyűlést levezető elnöknek a „pingpongos” Vajthó Zoltánt választotta meg, aki egy meglepő bejelentéssel kezdte: „Mivel a korábbi elnökség nem állított fel jelölőbizottságot, kérem, a közgyűlés nevezze meg jelöltjeit.” Az MTE 153 tagjából ekkor 92-en voltak jelen. Nagy István alpolgármester egy rövid helyzetismertetéssel kezdte, mielőtt nevet mondott volna. „2007-re olyan helyzet alakult ki a klubnál, hogy az anyagi bázis legyengült. Az önkormányzat megoldást keres: a korábbi elnökség nem tudott új anyagi forrásokat találni, ám most ígérkezett egy olyan lehetőség, mely nyugodt körülményeket biztosíthatna. Az elnökjelöltem pedig Papp Imre, aki befektetői csoportjával jelentős összeggel támogatná a sportot.”

„ Nem teszem nyilvánossá a középcsatár fizetését”

Papp Imre – aki állítása szerint a magyar ifjúsági labdarúgó-válogatottnál is dolgozott – több dolgot is ígért a közgyűlésen: szeretné az egyesület hiányát lefaragni, a játékosok megkapják elmaradt járandóságukat február végéig. Sőt, a csapat kilátásairól így fogalmazott: „most sanszos a dobogó”. Vajthó Zoltán ekkor emlékeztette Pappot, hogy korábban nagyobb összeget ígért az elnökségi tagságért, majd „nem jött többet”. „Szeretném, ha tisztán látna a közgyűlés, hogy az ígéreteken kívül akad-e konkrétum. Például, hogy a szponzori cég elhelyezett-e már letétben valamennyi összeget?” – kérdezte. Választ nem kapott. Soós Imre, a labdarúgócsapat edzője azt kérdezte Papptól, hogy rendelkezésre áll-e a játékosok költségtérítésére szükséges összeg, s visszamenőleg is megkapják-e azt. „Januárra és februárra összesen 3 milliós elmaradt kifizetés van a játékosoknak, ezt rendezzük” – hangzott a válasz. Soós szerint ennél lényegesen nagyobb összegről van szó, s tőle senki sem kért fizetési listát. Azt kérdezte: lesz-e lehetőség erősítésre, hisz az átigazolási szezon február 20-án lejár. Papp szerint „nem gond, ha valamivel több pénzt kell fizetni”. Zalka Péter utánpótlásedző az utánpótláscsapatok jövője után érdeklődött. Az elnökjelölt szerint az edzők is megkapják bérüket, s a hátsó salakos pálya helyett műfüveset lehetne építeni. Egy résztvevő azt kérdezte Papp Imrétől: mennyi pénzt hozna a csapatnak. Az elnökjelölt azt válaszolta, hogy ez nem publikus. „Segíteni jöttem, s én sem teszem nyilvánossá a középcsatár fizetését.”

„ A rossz döntés is jobb, mint a semmi”

Más elnökjelölt híján szavaztak. Soós Imre azt kérte a levezető elnöktől, hogy titkos szavazást tartsanak. Nyolcvannégyen maradtak a helyiségben, melyek közül 27-en igennel, 54-en nemmel voksoltak Papp Imrére, hárman tartózkodtak. „Ha nincs elnök, nehéz egy klub élete, működésképtelenné válik” – összegezte Vajthó az eredményt. Ezután 15 perc szünetet „rendelt el”, s arra kérte az edzőket, beszéljenek játékosaikkal. Soós Imrét és Kiss Zsoltot – korábbi elnökségi tagot – körbeállták a futballisták és egyeztettek. Azonban nem túl összehangoltan, ugyanis a közgyűlés folytatásaként Soós Kisst javasolta elnöknek, aki annyit mondott: „mondtam, hogy ezt így nem tudom elvállalni”. Vajthó Zoltán tanácstalanságában a korábbi elnököt, dr. Szeredi Ádámot próbálta egy válságstáb összehívásáig korábbi székében tartani, ám erre sem volt lehetőség. „Így nincs, aki egy papírt is aláírhat az egyesületnél. Ráadásul az átigazolási időszak is hamarosan lejár. Akinek megoldási javaslata van, jelentkezzen” – mondta a levezető elnök. A kényszerhelyzetben megpróbálta Papp Imrét még egyszer megszavaztatni, most már csak tizenketten voksoltak mellette. Ekkor Kun László ügyvivő állt fel, aki szerint bár már negyven éve tevékenykedik a sportéletben, ilyen nehéz helyzettel még nem találkozott. „Felmerül a teljes megszűnés, hisz nincs törvényes képviselője a klubnak, be lehet zárni a pályát. A ma rossznak látszó döntés is jobb, mint ha nincs döntés” – állította. Úgy folytatta: „A közvéleménynek nehéz lenne megmagyarázni, hogy dacból nem választottunk elnököt. Ha ma van elnök, akkor a következő közgyűlésen akár vissza is lehet hívni, ha nem tartja be ígéreteit. De ha ma e nélkül megyünk haza, holnapután mindenki kereshet magának csapatot, szabadon igazolhatóvá válik” – mondta. Ezután Kunt kérdezték meg, hogy e rendkívüli helyzetben vállalja-e az elnöki posztot. „Megszakad a szívem, de nem vállalhatom támogatottság nélkül” – válaszolta.

Újabb közgyűlés

Soós Imre folytatta: „Ha tényleg a megmaradás a tét, akkor én most Vajthó Zoltán javaslom” – mondta. „A megyei asztalitenisz-szövetség elnöke vagyok, nem tudom magamra venni ezt a munkát” – válaszolta. Széles Iván ekkor azt kérte Papp Imrétől, valamilyen jövőképet vázoljon a tagságnak. A leszavazott elnökjelölt úgy fogalmazott: nem akar erről beszélni, felajánlotta a segítségét, ám ezek után nem tudja, hogyan tovább. Vajthó arra kérte a közgyűlést, hogy „legközelebb megfelelő elnökjelöltek jöjjenek ide”. Vass Gellért ügyvéd – aki az előző elnöknek segítette a klubmunkáját – fogalmazta meg javaslatát. „Az egyesület eddig az önkormányzat védőszárnya alá tartozott, ám a mostani büdzsé a teljes korábbi támogatást már nem biztosítja. Egy megoldás van: a kieső pénzt szponzorok segítségével előteremteni. A jelentkező előéletét nem ismerem, ám a folyamatot látom. Jelenleg az is megtörténhet, hogy a felügyeleti szervek bejelentik: a klub működésképtelen” – mondta. Vass hozzátette: Papp Imre gyorsan bizonyíthat, hisz február végi kifizetéseket ígért. Ha nem teljesít, megvonhatják tőle a bizalmat. „A labdarúgók két másik szakosztályt is magukkal rántanak, ha nem lesz elnök” – mondta. Ma délután öt órakor ismét tisztújító közgyűlést tartanak a városházán: itt már bizonyosan az egyesület megmaradása a tét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-döntés az Irán elleni szankciókról

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók… Tovább olvasom