Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Egy hétig félgőzzel zajlik az élet

Ezen a héten szinte leáll az ország: a megyében az üzemek többsége nem dolgozik, csak az energiaellátó cégek és az élelmiszeripari vállalatok működnek a két ünnep között. A boltok, a bankok és a hivatalok nyitva lesznek, de mindenütt gyér forgalommal számolnak.
A termelőüzemek többségében egy hétig nincs munka – legfeljebb csak a karbantartók dolgoznak a két ünnep közötti napokon. A Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy meghatározott számú munkanapot előre ledolgozzanak az emberek – ezt a megoldást választották például a szegedi ruhagyárban. Engi Imre, a Trifex Ruhaipari Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, ennek fejében öt napot pihenhetnek a dolgozók, legközelebb január 3-án kezdődik el újra a gyártás. A cégnél egy-két alkalmazott csak azért megy be ezekben a napokban, hogy átvegye a postát és számlákat utaljon.

A Szilánk Csoportnál szabadságát tölti a dolgozók 90 százaléka január 3-áig. Sipos Aurél marketing-kommunikációs vezető elárulta, működik egy ügyeleti jelenléti rendszer, és ha „beesne" valamilyen váratlan megrendelés, akkor annak gyártását előkészítik. Nyitva tart viszont a lakossági ügyfélszolgálat egészen 31-éig, déli 12 óráig. Németh Ferenc, a lakossági ügyfélszolgálat termelési vezetője a tegnapi napról elmondta, kevesen keresték fel őket, az éjszakai hatalmas szélvihar miatt például csak néhány üvegkárt jeleztek az emberek.

Nincs viszont leállás a sütő-, a hús- és a tejiparban. Nagygyörgy Éva, a Sole Hungária Rt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy a tejfeldolgozás sosem szünetelhet, legfeljebb csökkentett létszámot és műszakokat engedhetnek meg maguknak bizonyos napokon, mint például december 31-én és január 1-jén.

Az élelmiszerboltokban éppen az év végi ünneplés miatt számítanak még egy nagy rohamra. A más profilú üzletekben azonban a várakozások szerint nem lesz túl sok vevő. A boltok leginkább arra készülnek, hogy az ünnep után sokan igyekeznek majd kicserélni a valamilyen okból nem megfelelő ajándékot. A gyér forgalom ellenére leárazások nem lesznek – a kereskedők többsége megvárja ezzel az új év első napjait. Nem áll meg az élet energiaellátással foglalkozó társaságoknál sem. A bankok pedig a várható kisebb forgalom ellenére is kinyitottak tegnap és egészen az év utolsó napjáig számítanak az ügyfelekre.

A tömegközlekedésben a szabadnapi menetrend érvényes ezen a héten, de egyes vonalakra küld rásegítő járatokat a Tisza Volán. December 31-én is a szombati menetrend él, 18 óra után azonban leállnak a buszok. Az ezt követő járatok indításáról szórólapokon tájékoztatják az utasokat.
A hivatal nem ünnepel

Mit sem érezni a két ünnep közötti lazításból a szegedi önkormányzat okmányirodáján, ahol – mint ahogy azt Kiss Zsuzsanna irodavezető-helyettes elmondta – a rendes nyitva tartással fogadják az ügyfeleket. Tegnap a forgalom is az átlagos hétköznapinak felelt meg. Az APEH Csongrád Megyei Igazgatóságának szegedi ügyfélszolgálatára kevesebben tértek be ugyan hétfőn, de a heti nyitva tartáson nem változtatnak. Szilveszterkor az okmányirodán 11 óráig adnak sorszámot, az adóhatóság 12-ig tart nyitva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYERJE MEG AZ ANDY WARHOL FILOZÓFIÁJA C. KÖNYVET!

A hírlevéllel minden héten nyerhet: mindössze egyetlen kérdésre kell helyesen válaszolnia, s öné… Tovább olvasom