Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Dobrev: továbbra is tetemes a kisgyermekes anyák bérhátránya

Dobrev Klára szerint minél több gyereket vállal egy nő, a munkaadók annál kevésbé értékelik a munkáját, és annál kevesebb lesz a nyugdíja is. A miniszterelnök felesége az MSZP Nőtagozatának és az MSZOSZ Női Választmányának közös pénteki konferenciáján beszélt erről Budapesten. Dobrev Klára hangsúlyozta: az ambíciózus magyar nők ma komoly bajban vannak, hisz az EU-ban Málta után Magyarországon a legnehezebb egy kisgyermekes anyának elhelyezkednie a munkaerőpiacon.

A miniszterelnök felesége emlékeztetett arra, hogy Európában jelenleg átlagosan 17 százalékkal kevesebbet keresnek a nők a férfiaknál. Ezért 2007 óta február 22. hivatalosan a "pay gap", azaz a nők bérhátrányának napja. A dátumnak szimbolikus jelentése van, mivel február 22-én az egy gyermekes édesanyák már 54 napja dolgoznak ingyen a férfiak fizetéséhez képest - mondta. A kutatások szerint a gyermektelen nők esetében "csak" 8-9 százalék a különbség. Az egy gyermeket nevelőknél azonban már 16, a kettő vagy ennél több gyermekes anyák esetében pedig akár a 25 százalékot is elérheti a bérhátrány - tette hozzá. Dobrev Klára szerint ráadásul Magyarországon a konzervatív családmodellnek megfelelően a házimunka 80 százalékát a nő végzi, és ő marad otthon akkor is, ha lebetegszik a gyerek.

Egy felmérés szerint a nők naponta átlagosan 64 perccel többet dolgoznak, mint a férfiak, főleg a gyerek körül. Ezért is van az, hogy az adókedvezmények miatt a gyesen lévő kismama az egyik legolcsóbb munkaerő, a munkáltatók mégis félnek tőlük, mint a tűztől - fogalmazott. A miniszterelnök felesége szerint a nők esélyegyenlőségét alapvetően gazdasági függetlenségük határozza meg, a kisgyermekes anyák munkarőpiaci integrációja, illetve a nekik járó tisztességes jövedelem azonban egyelőre csak a fejlett nyugati országokban megoldott. A skandináv államokban, Franciaországban és Dániában például könnyebben vállalnak munkát a nők gyerek mellett, ezért több baba születik, a konzervatív családmodellt követő államokban, így Olaszországban vagy Spanyolországban azonban egyre kevesebb gyereket vállalnak - hangzott el.

Olvasóink írták

 • 3. 13.István 2009. február 21. 12:01
  „Ejnye -ejnye pedig már tudni kellene hol a kilincs vgy az ajtó!
  KINYITHATNÁ ?”
 • 2. lali783 2009. február 21. 10:50
  „A FIDESZ a felelős! Nem a komcsi-liberális, buzipárti, család-ellenes gyurcsányi-politika.”
 • 1. nocomment41 2009. február 20. 17:54
  „Nem ismer olyan valakit Klára asszony, aki esetleg érdemben tudna tenni valamit a fennálló probléma megoldása érdekében ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ICE: Kérlek, tedd meg magadért!

A mentősök, tűzoltók (stb.) arra jöttek rá, hogy baleseteknél és más szerencsétlenségeknél, a… Tovább olvasom