Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

DK: a Gyurcsány elleni koalíciós eljárás folytatódik

A Demokratikus Koalíció a Gyurcsány Ferenc elleni koalíciós eljárás folytatásaként értékeli, hogy a Pécsi Újság szerint megvan Rozs Szabolcs szakdolgozata.
A Demokratikus Koalíció (DK) a Gyurcsány Ferenc elleni koalíciós eljárás folytatásaként értékeli, hogy a Pécsi Újság szerint a korábbi hírekkel ellentétben mégis megvan a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Földrajzi Intézetében Gyurcsány Ferenc sógorának, Rozs Szabolcsnak az1980-ban írt szakdolgozata.

Vadai Ágnes, a párt országgyűlési képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nem lepődött meg, amikor hirtelen előkerült "valami", amit Rozs Szabolcs szakdolgozatának mondanak, sőt abban is biztos, hogy hamarosan ugyancsak megtalálnak majd "valamit", amire ráfogják, Gyurcsány Ferenc szakdolgozata.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, a DK nevében néhány nappal ezelőtt Molnár Csaba levélben fordult Bódis Józsefhez, a Pécsi Tudományegyetem rektorához az intézmény szakdolgozat-kezelési rendjével kapcsolatban. Vadai Ágnes szerint e levél elküldése óta újabb kérdések vetődtek fel bennük, ezért most ismét írásban fordulnak a rektorhoz.

A DK független képviselője levelében mindenekelőtt arra kérdez rá, hogy a pécsi egyetemen politikai mérlegelés tárgyát képezi-e, mely médiumokat, milyen információkkal látják el. Vadai Ágnes erről arra hivatkozva ír, hogy szerinte az egyetem a Hír24 nevű internetes portálnak a közelmúltban megtagadta az intézményen belüli forgatást, illetve egyes iratokba történő betekintést, holott korábban az egyetem egyik dékánja korábban "készségesen kalauzolta" a HírTv munkatársait. A politikus azt is tudni szeretné a rektortól, hogy az egyetem adta-e ki a HírTv-nek Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálatát. Azt kérdezi továbbá, amennyiben így történt, akkor azt miért nem engedik át más médiumoknak is, illetve, ha a HírTv engedély nélkül jutott a dokumentumhoz, akkor kíván-e vizsgálatot indítani az ügyben.

A Pécsi Újság legfrissebb hírével, miszerint mégis előkerült Rozs Szabolcs szakdolgozata Vadai Ágnes azt tudakolja a rektortól, kivizsgálja-e "kik hozzák-viszik a szakdolgozatokat az egyetemen", továbbá, hogy szerinte hitelesnek minősíthető-e egy "rejtélyes módon" előkerült dokumentum.

A Gyurcsány Ferenc vezette párt képviselője arra is rákérdez, miért vált jellemzővé a rettegés és félelem a pécsi egyetemen, aminek hatására szerinte sokan félnek nyilatkozni, illetve hatással lehet-e az egyetemen tapasztalható "totális zűrzavar" az intézmény megítélésére. A Pécsi Újság beszámolója szerint Rozs Szabolcs dolgozatát csütörtök délelőtt találták meg az intézményben. Ennek - emlékeztetett a hírportál - azért van jelentősége, mert a volt miniszterelnök négy évvel később azonos, A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címen írt diplomamunkájának bírálata már előkerült.

Rozs Szabolcs szakdolgozatának otthon őrzött példányát a múlt héten mutatta be a Hír TV, Gyurcsány Ferenc azonban megkérdőjelezte a dokumentum hitelességét, mondván, hogy az nem hivatalos, nem iktatta az egyetem.

A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este azt mondta: elképzelhető, hogy azt az ő "ellopott" szakdolgozata alapján, utólag állították össze, ismerve 1984-es diplomamunkájának ma is fellelhető bírálatát, az abban megfogalmazott hibákat, hiányosságokat.

Egyúttal hangot adott meggyőződésének, hogy diplomamunkáját és sógoráét is ellopták az egyetemről, mondván nehezen hihető, hogy véletlenül éppen ez a kettő tűnt el.

A DK szerdán még üdvözölte, hogy a Pécsi Tudományegyetem kiterjeszti az egyetemen és jogelődeinél tárolt diplomamunkákkal foglalkozó tényfeltáró bizottság feladatkörét, így a testület Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatának eltűnésével és az azzal kapcsolatos plágiumgyanúval is foglalkozik.

A párt megjegyezte, Molnár Csaba alelnök szerdán levélben szorgalmazott vizsgálatot a pécsi egyetem rektoránál "az intézményen belül történt szakdolgozati lopások és a politikai vitákat kiváltó ügyek" tisztázása érdekében.

A felsőoktatási intézmény ugyancsak szerdán közölte, hogy feljelentést tett a rendőrségen Gyurcsány Ferenc eltűnt diplomamunkájával kapcsolatban. Az egyetem egyúttal emlékeztetett arra, hogy Bódis József rektor április közepén vizsgálatot rendelt el annak feltárására, az egyes karok, jogelődök a törvényi és belső szabályozás szerint jártak-e el a diplomamunkák kezelésekor. Most e testület a feladatkörét egészítik ki a volt miniszterelnök szakdolgozatügyének feltárásával.

A Pécsi Újságnak csütörtökön több forrás is megerősítette, hogy az egyetemen megtalálták az iktatott Rozs-dolgozatot, ugyanakkor a portál azt írta: mindannyian hozzátették, szigorú dékáni utasítást kaptak arra, hogy mivel a PTE feljelentése miatt nyomozás indult az ügyben, nem nyilatkozhatnak.

A Hír TV Célpont című műsorában múlt pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi, a politikus első feleségének bátyja is megerősítette, hozzátéve, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír TV kérdésére azt mondta: valószínűleg olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát, és merített is belőle. Később ezt azzal egészítette ki, ha így volt, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte.

A Hír TV vasárnap azt állította: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút. Mint elhangzott, több olyan, a bírálatban jelzett hibát találtak, amelyek - még az oldalszámozás alapján is - megegyeznek a Rozs Szabolcs munkájában fellelhető hiányosságokkal. A televízió riporterei Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálatát olvasva úgy látták, az olyan, mintha Gyurcsány sógorának, Rozs Szabolcs disszertációjának első 35 oldalára vonatkozna.

Olvasóink írták

 • 6. machers 2012. május 04. 21:33
  „1.denisz88 2012.05.04. 17:33
  Igazad van! Nem zörög a haraszt!
  http://www.168ora.hu/itthon/orban-es-simicska-mindent-visz-95521.html”
 • 5. Eva- 2012. május 04. 20:36
  „Én mondjuk nem értem az egészet
  egy 21 éves ifjú tanuló diákkori "fifikája" van összehasonlítva egy felnőtt férfi tudatos dolgával

  van itt már nem teljesített tanítási gyakorlat is emlékezetre építve--amelyet az index azonnal mutat.

  egyébkét aki levelezőn fejezte be a tanulmányait---az a tanítási gyakorlat alól mentesült, de a vizsgatanítás alól nem.

  Sőt függetlenített KISZ titkár volt, akkor már kapott fizetést , de a város ifjúsági ügyeiért felelt, a főiskolának és egyetemnek volt külön kisz titkára

  Ráadásul nem egyedüli alkalmazott volt a kisz bizottságon--minden területért volt felelős.
  A fizetése pedig kezdő fizetés volt --az 1985 -ös éveknek megfelelő.
  Autót sem kapott---ahogy a hírtv állítja.

  Érdekes viszont , hogy olyan végzettségen rugóznak, amelyet soha nem használt a tulajdonosa, és közben elvégzett egy másik az előzőtől különböző magasabb szintűt. Egyébiránt az indexét sem kell megmutatnia, mert az az övé, arra szolgált, hogy ha 5 éven belül hasonló intézményben másod diplomát akart szerezni, akkor 5 éven belül bizonyos közös tárgyakból nem kellett újra vizsgázni--ha arra engedélyt kapott. Ez esetbe ilyen nem volt.

  úgyhogy az oda visszalopásokban már senki nem igen hisz!”
 • 4. gjozsi88 2012. május 04. 19:42
  „denisz88!
  Nyugtass meg, hogy nem azzal véditek a nyugati bírálatokkal szemben az orbáni jogállamiságot, hogy harasztzörgésre írjátok az ítéleteket.....!”
 • 3. cirmos10 2012. május 04. 19:02
  „Két dolog érdekes ebben , az , hogy a Hír TV. előbb tudta a lejátszódó eseményeket, mint az ,akit gyanúsítanak plágiummal, vagy is Gyurcsány. Kérdés , hogy miért nem egy független TV. szerezte meg, kapta meg az információkat. Miért fontos most Gyurcsány ??? Nyilván mert egyedül ő képes ellenfélnek lenni Orbánnal szemben. Az már látszott, hogy a Sukorói ügy, a 2006-os ügy, a vörös iszap stb. mind kicsúszik a büntetések alól. De ez látszott a kezdet kezdetén is, hisz Sukorónál nem csak Gyurcsány , hanem Orbán is tárgyalt, s Ő titkosan a mai napig is... Az is előre látszott, hogy a Fidesz vezetői hiába készítettek Balsai jelentést, hogy abban Gyurcsány felelős mindenért. Ezt személyre lebontva egyszerűen nonszensz, mert a miniszterelnöknek--- elnököknek a törvényes rend helyreállítása is feladatuk adott esetekben....De nem is ez volt a lényege a dolgoknak, ha nem a választásokra annyira lejáratni Gyurcsányt, hogy kiessen ,mely sikeres volt a Fidesz részéről. Csak , hogy újabb választások jönnek, s a kormány szénája nem áll jól , a különböző intézkedései miatt, így újból elkezdik kikezdeni Gyurcsányt. Ez a politika, s itt nem az a lényeg , hogy valami mennyire igaz, ha nem mi a hatása a választókra...”
 • 2. apokalipszis 2012. május 04. 18:28
  „Politikusnak kell lenni.Ha bármiért támadnak a jövőben védekezhetek,hogy politikai lejáratás miatt támadnak!
  A" tökéletes bűnöző" politikus gúnyába van.Meg bankár.))))Nen csak a DK -ra és Magyaro.-ra értve!)))”
 • 1. denisz88 2012. május 04. 17:33
  „Ó böszme, sose zörgött a haraszt véletlenül, főleg nem a te tucatnyi ügyednél :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A foglalkoztatottak 75%-ánál végrehajtották a bérkompenzációt

A magyar foglalkoztatottak 75 százalékánál végrehajtották a bérkompenzációt február végéig,… Tovább olvasom