Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Csorbul a polgárok információs joga

Győr-Moson-Sopron - Az önkormányzatok többségénél hiányosságok tapasztalhatók az információs jogok érvényesülésében.

A Reflex hárommegyés felmérése szerint a hivatalok ˝nem veszik komolyan˝ a közérdekű adatszolgáltatási kötelezettségüket.

A zöldek közérdekű adatkérelmére a megkérdezett önkormányzatok egyharmada válaszolt csak az előírt 15 napos határidőn belül, a többiek késve, vagy pedig egyáltalán nem küldtek visszajelzést.

– Civil kontrollként arra voltunk kíváncsiak, mennyire férhetnek hozzá közérdekű adatokhoz a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében élők, illetve a ˝tesztelt˝ városi önkormányzatok hogyan, milyen minőségben szolgálják az állampolgárok tájékoztatását, tájékozódását – említette Kalas György, a felmérés vezetője. – Az eredmények azt mutatják, hogy a megszólított önkormányzatok többsége sajátosan értelmezi az adatnyilvánosságot.

A zöldek közérdekű adatkérelmére a megkérdezett önkormányzatok egyharmada válaszolt csak az előírt 15 napos határidőn belül.
A Reflex az aktív információs jogokat gyakorolva, az egyes települések környezeti állapotáról készült kötelező éves jelentés, valamint a helyi környezetvédelmi alap felhasználásával kapcsolatos kimutatás megküldését kérte. A visszaérkezett adatok szerint több önkormányzat nem is készít éves jelentést, néhol pedig a környezeti állapottal kapcsolatos aktualitás – letudásként – a közmeghallgatáson kerül szóba. Többségük sajnos környezetvédelmi alapot sem hozott létre, pedig így bizonyos automatikusan járó bevételi forrástól esnek el.

A passzív információs jogok keretében azt vizsgálták, hogy a közfeladatokat ellátó önkormányzatok honlapjain megjelennek-e az elektronikus információszabadságról szóló törvényben előírt közérdekű adatok. Ezzel kapcsolatban Kalas György megjegyezte: jellemzően éppen azok az adatok hiányoznak, amelyek alkalmasak lennének például az önkormányzat törvényességi működésének, a közpénzek felhasználásának ellenőrzésére.

Hiányoznak a hivatal által kötött szerződések, a hatósági munka hatékonyságára, az alkalmazottak létszámára, juttatásaira vonatkozó adatok is. Csak elvétve felelnek meg az esélyegyenlőségi követelményeknek, a vakok és gyengénlátók számára – külön linkkel – nem biztosítják az olvashatóságot. Hiányzik – többek között – a tájékoztatás a kezelt közérdekű adatok elérhetőségéről, megismerhetőségéről, az adatszolgáltatás belső szabályairól.

– Nem zaklatni akarjuk az önkormányzatokat, hanem minden nevesítés nélkül segíteni önkéntes jogkövetésüket, tudatosítva bennük az információs jogok fontosságát – hangsúlyozta végül Kalas György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ophélie helyett dublőr volt a felvételeken?

A térfigyelő kamerák felvételein nem a tavaly decemberben eltűnt francia diáklány látható - írja a… Tovább olvasom