Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

˝Cél, hogy fél éven belül megoldódjon a devizahitelesek problémája˝

A kormány célja, hogy fél éven belül megoldódjon a devizahitelesek problémája - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.
A kormány célja, hogy fél éven belül megoldódjon a devizahitelesek problémája - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden a TV2 Mokka című műsorában.

Kósa Lajos úgy fogalmazott: kinyilvánított szándékunk, hogy fél évben belül megpróbáljuk magunk mögött tudni a lakáscélú devizaalapú hitelekkel kapcsolatos problémát. Mint megjegyezte, a többi között "nem jó az", hogy a devizahitel-probléma gazdaságpolitikailag megköti a kormány kezét.

Arra kérdésre, hogy miután Gyurcsány Ferenc kilépett az MSZP-ből, el tud-e képzelni együttműködést a szocialistákkal, Kósa Lajos azt mondta: nem, mert teljesen máshogy gondolkodnak az élet szinte minden kérdéséről.

Példaként említette, hogy a szocialisták a devizahitelesek problémájának a megoldása kapcsán "konzekvensen (...) a bankok pártján állnak". Ezzel nem tudunk mit kezdeni - jegyezte meg a Fidesz alelnöke.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. panka2 2011. október 26. 16:37
  „Nos, rá lehet kenni a devizahitelesekre, hogy naivak voltak. Beleestek egy olyan kelepcébe, ahonnan pénz nélkül évekig tartó anyagi sanyargatással talán kikerülhetnek. ha lesz munkájuk és nem betegednek le...
  de kérdem én: hol azok a felelősök, pénzügyi szakemberek akik hagyták, hogy a bankok ilyen feltételekkel 0%!!!!! mellett hitelt adtak? persze előrelátok voltak, hogy csak tulajdon lakással rendelkezők vehessék fel jelzálogra!!!! Nem véletlenül!!!!! Nos, úgy látom érdeke is füződött az akkor pénzügyi vezetésnek ahhoz, hogy ez megtörténjen. Hiszen ha nem lett volna, vajon milyen piaci mutatókat produkáltak volna? hisz alig lett volna a piacon vásárló erő. márpedig az Unióból beáramló árut el kellett sózni a piacon... hát igen, megoldották mondva csinált lakáscélra felhasználható kölcsönnel, holott sokan nem is erre használták fel, de ezt már ellenőrzés alá vonni szándékosan nem is akarták. nem véletlen ugyebár. és most mi érdeke a kormánynak, hogy segítsen ezeken az embereken??? talán, hogy tartsa az emberekben a lelket? nos, akinek nincs pénze, az ezután sem tudja forint alapura váltani a kölcsönét, ugyanis pénz nélkül egyetlen bank sem folyósítja. megint kik járnak jól? azok, akiknek amugy is van, és még lesz is mit a tejbe aprítani. a többieknek marad a mese habbal, vagy anélkül... ha netán előkotor annyit, hogy beváltsa a devizahitelét egy másik forint hitelre, akkor meg ott az az átkozott pár hónaponként növekvő BUBOR! itt nem az árfolyam növekedés, hanem a változó kamatozás fog gondot okozni!!!!!!!! akkor hol a megoldás? sehol. Nincs. pénzt csak pénzből lehet csinálni. ami itt megy nem más mint etetés. Már csak az a nem kérdés, ki lakik jól?
  "Mert amatőr-dömötör, aki nem testőr, csak törekszik törleszteni a törmelékből a betonfejeknek a befejezetlen törekvéseket, melyek nem a fejlődéshez, hanem fejtöréssel járó fejfájást fejlesztenek, jön a fejsze, de betonfej a törvényes törpe törtjeleket fejteget a fejlesztés a fejvesztés, mert a fejadag törvénytelen fejlődése fejetlenül feni a fejszét, ami majd törleszti a törlesztést és fejbe vágja a fejedelem fatörzsasztalán a tökfejeket."
  ennyi, nem több!”
 • 27. Madarász 2011. október 26. 11:40
  „21. Meg Szíjjártónak és Matolcsinak is...”
 • 26. klotzild 2011. október 26. 10:02
  „Amúgy meg nem volt kötelező hitelt felvenni....”
 • 25. klotzild 2011. október 26. 09:58
  „És a másik 9 millió emberrel mi lesz? Az ő problémájuk nem számít?”
 • 24. Dr.Lang 2011. október 25. 21:37
  „Remelem, sikerul tenyleg megoldaniuk a problemat. Devizahitel-mentes lakossag, az szep teljesitmeny lenne.”
 • 23. quaestor 2011. október 25. 20:35
  „Annyira gáz, hogy elég sokan a devizahiteleseket fikázzák. Aki felelőtlenül a takarón túl is nyújtózott, azt ok, hogy megszólják. De nem minden devizahiteles volt ilyen. A támogatott forinthitel vajon mitől kamattámogatott? Azt is az állam fizette a mi pénzünkből. A forinthitelesek egész kellemesen megfeledkeznek erről a tényről és hangosan, válogatott stílusban ítélik el a devizásoknak nyújtott segítséget. Ami hozzáteszem csak a gazdagabb rétegnek segítség, a csóró meg így is, úgy is bele bukik. Akár forint, akár deviza a hitele.”
 • 22. machers 2011. október 25. 19:06
  „20. rommel 2011.10.25. 18:06
  AKKOR NÁLUNK MIÉRT IS LEHETSÉGES EZ A MAGATARTÁS ???
  Megint a tieidet bántod!
  Kérdezd meg a vezéredet, hogy miért engedték a Sólyom vezette AB-nak, hogy a bankok egyoldalúan módosíthassák a szerződéseket! Na látod, akkor kellett volna kézzel-lábbal tiltakozni.”
 • 21. Dwatson 2011. október 25. 18:37
  „Kósa sokat tudna segíteni,még az autóhiteleseken is,csak egy némasági fogadalmat kellene tennie!”
 • 20. rommel 2011. október 25. 18:06
  „A DEVIZA HITEL AZ UZSORA KAMAT EGYIK FAJTÁJA !
  PERSZE EZ CSAK FEJLŐDŐ ORSZÁGOKBAN IGAZ , MERT OTT GARANTÁLT A HAZAI VALUTA GYENGÜLÉSE !!!
  HA EZEK A BANKOK NEM TUDNAK NORMÁLIS HITEL POLITIKÁT FOLYTATNI , AKKOR BE KELL ZÁRNI ŐKET !!!
  NYUGAT EURÓPAI ORSZÁGOKBAN ILYEN ÜGYFÉL ELLENES POLITIKÁT NEM FOLYTATHATNAK !!!
  AKKOR NÁLUNK MIÉRT IS LEHETSÉGES EZ A MAGATARTÁS ???
  KEMÉNYEN FEL KELL LÉPNI A BANKOKKAL SZEMBEN !!!”
 • 19. értelem 2011. október 25. 17:22
  „Ki kellene számolni azt, hogy a felvett összeg hány százalékát fizették visza az emberek, mondjuk 5-év alatt. Az eredetileg felvett összeg!! A kockázatviselést egyoldalúvá tenni olyan bankoknak, amelyek már többször kaptak a mi, adófizetők pénzéből konszolidálásra pénzt, most valóban visza kellene fogniuk magukat a további harácsolástól és viszaadni valamit a már kapott öszegekből. Amúgy pedig szinte zsarolásszerűen tukmálták az emberekre a devizahitelt, hiszen az ügyintézőknek kötelező volt ilyen kölcsönöket kiajánlani,BÁRMI ÁRON!! vagy nem kaptak bérkiagészítést ha nem értek el megfelelő pontszámot! A forint alapu hitelek elbírálására több hónapot adtak, míg a devízásra elég volt 3-4-hét! Ez volt a szarolás amivel például engemet is rávettek. Felvettek 8-milliót, viszafizettem 4-5-milliót és van még 10-milliós tartozásom! Ezért az uzsorakamatárt mikor járnak el a bankok ellen?”
 • 18. zoli78 2011. október 25. 17:14
  „miracle: Ha le lett volna írva, hogy 238-as frankárfolyamnál 275-tel fizetem a hitelem, szerinted aláírom?
  Én naív voltam ez biztos, de te is, ha azt gondolod az ország vezetésének ehhez semmi köze, pl. hogy a Ft a béka segge alatt, az ország minősítése lassan az afrikai országokéval vetekszik :)
  De remélem azért azt sem gondolod, hogy a sok szerencsétlen ember aki élt a "lehetőséggel", egy rossz tollvonással az egész életét tönkretegye.”
 • 17. hidas 2011. október 25. 16:58
  „9. zolika78
  1. Nem "téptem" a számat a segítségekért, azt hiszem félreértetted amit írtam!
  2. A magyarsághoz vagy magyarságomhoz SEMMI köze annak amit írtam!
  Egyszerű gazdasági dolgokat említettem, semmi köze a politikához, magyarsághoz!
  11. miracle
  Teljesen egyetértek, ezt próbáltam én is finoman leírni, lehet,hogy nem sikerült.
  Szerintem ezt egyik kormány sem tudná megoldani, de nem is feladata.”
 • 16. Pano 2011. október 25. 16:18
  „Úgy voltam vele, hogy nem nagyon fogom ezt fórumon megírni, de az utóbbi hónapok hírei és hozzászólásai afelé toltak, hogy megosszam veletek ezt a történetemet.
  Igaz, nem deviza alapú hitelről van szó, de remekül példázza azt, hogy nem feltétlen a hitelt felvevőben keresendő a hiba, hanem elég durván kihasználják és becsapják az embereket.

  Sose voltam a hitel híve, még akkor sem amikor biztonságosabban lehetett ilyesmihez folyamodni, mert "féltem" tőle. Azonban az élet belevitt abba, hogy fel kellett vennem 150 ezer forintot (nagyon nyomós indokkal, ami személyes, így inkább nem közölném, de nem lehetett várni addig, amíg összespórolom az akkori 60 ezer forintos fizetésemből, amiből amúgy se tudtam spórolni).
  Tehát, igyekeztem a lehető legkörültekintőbb lenni felvételkor. Kértem a hitelre biztosítást, ami a részletet 1.100 Ft-al emelte meg havi szinten, viszont úgy éreztem a mai világba ez kell.
  Ugyanis ez a biztosítás baleset ill. különböző keresőképtelenség esetén biztosította volna a hitelemre a fedezetet a 5. hónap után (ha önhibámon kívül megszűnik a munkám, pl. létszámleépítés miatt). Valamint a biztosítás akkora szólt, ha már legalább 3 hónapja munkanélküli vagyok. Kemény feltételeknek éreztem, de valamit valamiért. Ő is kockázatot vállal, így érthető.
  Be is ütött a válság és az akkori munkáltatóm megszüntette a posztomat, így engem és még további három embert elbocsájtottak, akik ebben a munkakörben dolgoztak.

  Állapítottak meg nekem munkanélküli támogatást, abból még nehezen, de tudtam tovább fizetni. Sajnos akkor másfél évig nem volt munkám, mert nem vettek fel sehova dolgozni. "Egyszerű" munkára sem, mert oda túlságosan "értelmiségi" voltam, ha meg letagadtam a végzettségem, gondolom interjún látszott, hogy azért többet végeztem.
  Szóval, amikor már láttam, hogy nem fog tovább menni a törlesztés, úgy döntöttem, hogy igénybe veszem a biztosítást. A szükséges papírok amik alátámasztják azt, hogy "biztosítható" vagyok megvoltak. A felmondó levél, amiben indokként létszámleépítés szerepelt, munkahelyi és munkanélküli hivatalból papírok stb.
  Felvettem a kapcsolatot az illetékesekkel, akik elmondták mit kell tennem. A szükséges iratokat, valamint a kérvényt postai úton ajánlottan elküldtem. Pár nap múlva hívtak, hogy megkapták a kérvényem, de türelmet kérnek, mert átfutási ideje van a dolognak.
  Eltelt egy hónap, még mindig nem érkezett válasz. Újra kapcsolatot teremtettem, ahol mondtam, hogy csipkedhetnék magukat, mivel munkanélküli vagyok, nem tudom fizetni a törlesztőt és nem akarok csúszni, azt meg főleg nem, hogy bedőljön a hitel. Igyekeztek lerázni, de mondták megsürgetik. Közel 2 hónap után küldték meg a választ, hogy még kérnek pár igazoló papírt a volt munkahelyemről. Hát, gratulálok, hogy ez tellett 2 hónapjukba.
  Kikértem és elpostáztam, kérvényezve, hogy gyorsított eljárás legyen a fenn említett okok miatt.
  Közben elkezdett a bank hívni az elmaradásom miatt, jöttek a felszólító levelek. Többször elmondtam, hivatalos levélben meg is írtam, hogy a biztosítóval folyamatban van az ügyünk és ezt papírokkal alá tudom támasztani. Ennek ellenére valamennyit tudok nekik fizetni, amolyan fizetési hajlandóságként, hogy lássák nem szándékosan nem akarok fizetni. A törlesztő kb felét el is utaltam, amennyit össze tudtam szedni.
  Azt a választ kaptam, hogy nekik semmi közük a biztosítóhoz és őket nem érdekli ez. Néztem bambán, hogy mi az, hogy semmi közük hozzá, hiszen kapcsolatban állnak velük, hitel felvételkor kötöttem plusz szolgáltatásként és bizony havonta nem kevés forintomba került. Tehát, közvetítők. Hajtogatták, hogy őket nem érdekli ki fizet, de fizetni kell és a biztosítóhoz semmi közük, kérésemre, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot.
  Az új papírokon ismét 1 hónapot ültek, majd kiküldték, hogy sajnálják de nem tudnak biztosítani, mert -most kapaszkodjatok meg- az igazolás, miszerint létszámleépítés miatt szűnt meg a munkaviszonyom külön dokumentumon szerepel (!!!!). S még hivatkoztak sok paragrafusra, amivel ki akartak bújni a dolog alól. Totálisan kibuktam, forrongtam.
  Elintéztem, hogy a szükséges információ az ő szájuk ízük szerint, hivatalos formában legyen levésve, majd elküldtem.
  Következőleg ismét elutasítást kaptam, de most más indok miatt. Itt betelt a pohár.
  Közben elmentem fogyasztó védelemhez, a szükséges szervekhez és első körben egy békéltető testületi ülést hoztak össze, amin a cég képviselői nem jelentek meg, miszerint nem ismerik el a felelősségüket és azt, hogy hibáztak vagy rosszul jártak volna el holott a hivatalos személy, aki vezette volna a testületi ülést alá támasztotta, hogy a reklamációm is kifogásom jogos és ez így nem megfelelő, de nem tudtam mit tenni.
  A hercehurca közben az lett, hogy a bank megunta azt, hogy nem minden hónapban tudtam teljes részletet fizetni és felmondta a szerződésem. Hiába fizettem be 8 hónapnyi havi törlesztőt, a követelt összeg a különböző büntető kamatok, szerződés bontás stb miatt több volt, mint amennyit felvettem! S ez forint alapú hitel volt, nem deviza!
  BAR listára tettek és behajtóhoz került a hátralékom. A behajtó ajánlott részletfizetési lehetőséget, 12 hónapra, de ennek a plusz költsége 100.000 Ft!!! Vagy viszik bíróságra és a fizetésemből fogják letiltani és az drágább mulatság lesz.
  Belementem, mit tehettem volna? Azt meg nem akartam, hogy a munkahelyemre menjen a közjegyzői okirat letiltás miatt.
  Tehát, fizettem 8 hónapig a felvett 150.000 Ft hitelem és ennek ellenére 310.000 Ft-ot kell visszafizetnem (ráadásul még BAR listára is kerültem), ami most jár le.
  Amint lesz lehetőségem a biztosítót jogi úton be fogom perelni, a jogalap megvan hozzá de az is több éves periódus lesz, a költségeiről nem is beszélve.
  Bocsánat, hogy ennyire hosszú lett, de hidasnak üzenem, nem mindig az eszeden múlnak a dolgok!”
 • 15. LAZA 2011. október 25. 15:54
  „Tényleg csak parasztvakítás folyik!
  Az egész arra "jó",hogy a forintot tovább gyengítség és igy ezzel együtt tovább nő az állam adósság!
  Meg arra,hogy a haverokat kíhúzzuk a kakiból.”
 • 14. empathia 2011. október 25. 14:53
  „Annak idején 2003-ban vettünk fel lakáshitelt, isteni sugallatra forint alapút (szerencsére már visszafizettük)...én személy szerint nagyon sajnálom, akik emiatt bajban vannak. Sajna nem könnyítettek a helyzetükön!”
 • 13. öröksoproni 2011. október 25. 14:10
  „Óriási hrcot folytat a kormány az uzsora ellen, de érdekes módon a Provident még mindig TVreklámokban nyomja magát. 61,5%-os THM-mel. Mégis hogy? A devizahitelek bevezetésekor regnáló kormánynak abban van felelőssége, hogy nyakló nélkül engedték rázúdítani a lakosságra a devizahiteleket. A fogyasztást preferálták, ehhez pedig hitel kellett. UIgyanakkor az emberek nagy ráésze fokozatokat akart átugrani a hitellel: 50 m2 - es másfél szobából 110 m2-es 4-5 szobásba ugrani. Nulla megtakarítással.

  miracle
  Igazad van. Az emberek pénzügyi kultúrája rémes. Informatika meg drámajáték helyett inkább pénzügyi alapismereteket kell tanítani felsőtől kezdve.”
 • 12. dorombolok 2011. október 25. 14:02
  „NO COMMENT:2009. májusában 4,8 milliárd forintnyi svájci frank alapú hitelre köttetett szerződést a városi közgyűlés fideszes többsége. Bizony, a Fidesz második embere, Kósa Lajos által vezetett Debrecen tetemes, 24 milliárd feletti adósságának 76 százaléka még ma is svájci frankban felvett hitel.
  S bizony az ezt megszavazó debreceni fideszesek nem lennének egyedül, hiszen az országban mindenfelé durván eladósodtak fideszes városi önkormányzatok, s jelentős részben devizában. S most Kovács Zoltán elismerte az akkor frankhitelt felvevő fideszes városvezetők "devizabűnözését".”
 • 11. miracle 2011. október 25. 13:31
  „zoli78
  A kormánynak ehhez vajmi kevés köze van/volt. Nyújtott egy lehetőséget, amit valaki vagy igénybe vett, vagy nem. A szabályok és a kockázatok ismertek voltak. El kellett volna olvasni. És megérteni. Lehetett még forinthitelt is igénybevenni, meg semmilyet is. Szabadon el lehetett dönteni.
  Az, hogy sok embert pénzügyileg még felnőtt korában is pelenkázni kell, az nem a kormány hibája elsősorban.”
 • 10. bojtár 2011. október 25. 13:11
  „4. hidas 2011.10.25. 10:23
  kicsit tájékozódni kéne mi minek az okozata és ehhez ,hogy aszisztált a kormány”
 • 9. zoli78 2011. október 25. 12:44
  „hidas: A segítséget én nem is várom, de elfogadom, ahogy elfogadod te a szocpol-t, ahogy elfogadják a parasztok a földtámogatást és a gázolaj-visszatérítést, a kolontáriak, az árvízkárosultak az új házakat. Egyébként most kapcsolok, milyen segítségről beszélek. :) Az eddigi segítségekért kár tépni a szádat.
  Gondolkozz el azon, hány vállalkozás, cég és otthon ment tönkre, ha ez szerinted normális, akkor gratulálok, igazi MAGYAR vagy!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tetszik a rendszer? Szijjártó a tüntetők oldalán

Szijjártó Péter egyetért azokkal a tüntetőkkel, akiknek nem tetszik a rendszer. Tovább olvasom