Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Budai Gyula: cél a vidék lakosságmegtartó képességének erősítése

A kormány mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjainak fő célja a vidék lakosságmegtartó képességének erősítése, főleg a fiatalok helyben lakásra ösztönzése - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Békésen sajtótájékoztatón csütörtökön.
Az államtitkár a tanyafejlesztési program kapcsán beszámolt arról, hogy a tanyás ingatlanokban bővelkedő Békés megyéből sok pályázat érkezett tanyasi gazdálkodásra.

A tanyás gazdaságok kiépítésének ösztönzése a vidék felzárkóztatásának egyik fontos eszköze, a vidéken élő emberek és családok részére nyújt perspektívát, megélhetési és helyben maradási lehetőséget - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette: Békés megyének adottságaiból fakadóan a mezőgazdaság jelenti a legfőbb megtartó erőt.

Emlékeztetett: a kormány által elindított tanyaprogram fő célja a kis és a közepes tanyagazdaságok kiépülésének erősítése, a közüzemi szolgáltatások kiépítése, a tanyasi termékek piacra juttatása, a hozzájuk vezető mezőgazdasági utak kialakítása.

A tanyaprogramban összesen 1,5 milliárd forint támogatásra lehetett pályázni, a beadási határidő lezárult a napokban. A lehetőség iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés 2012-ben, az előzetes adatok szerint a pályázók 2,5 milliárd forintot szerettek volna lekötni.

Hasonlóan nagy volt az érdeklődés a helyi piacok kiépítése iránt is - tette hozzá Budai Gyula. A pályázat keretében az önkormányzatok tíz százalék önerő mellett építhetnek helyi piacokat, ahol majd a településeken és a tanyákon gazdálkodók értékesítik termékeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa Lajos: a rendszer átalakításának célja a jobb oktatás

Kósa Lajos szerint az oktatási intézményrendszer átalakításának "eminensen az a szándéka", hogy az… Tovább olvasom