Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Budaházy-ügy - Szeptemberben folytatódik a büntetőper

Szeptemberben, feltehetően ismét zárt tárgyalással folytatódik a terrorcselekmény vádjával indult büntetőper Budaházy György és társai ellen a Fővárosi Bíróságon (FB), valószínűleg tanú lesz Toroczkai László is - mondta az elsőrendű vádlott védője pénteken az MTI-nek.

Szikinger István elmondta: a pénteki zárt tárgyaláson folytatódott annak a tanúnak a meghallgatása, akit korábban az ügyben azzal gyanúsítottak, hogy a Budaházy vezette Hunnia Mozgalom "katonája" volt és társaival részt vett egyes merényletekben, de a bűnüldöző hatóságokkal való együttműködés miatt ellene megszüntették a nyomozást.

Ez a tanú már múlt héten megkezdte a vallomástételt, eleinte nyilvános tárgyaláson, ám néhány óra elteltével az ügyész indítványára, a tanú védelmében, a bíróság zárt tárgyalást rendelt el. Mi több, akkor nem csupán a hallgatóságot és a sajtót, de Budaházyt és egyik vádlott-társát is eltávolíttatta a teremből. Azóta ilyen körülmények között zajlik a büntetőper.

Budaházy védője szerint, miután három tárgyaláson nem sikerült befejezni a tanú meghallgatását, várhatóan vele folytatódik ősszel a büntetőper, feltehetően zárt ajtók mögött. Szikinger szerint teljesen indokolatlan a tanú nyilvánosság kizárásával történő meghallgatása. A zárt tárgyalás múlt hét szerdai elrendelése ellen több védő és Budaházy is tiltakozott.

Az ügyvéd arról nem adhatott felvilágosítást, hogy a tanú milyen tartalmú vallomásokat tett a zárt tárgyalásokon, azt viszont elmondta, hogy a bíróság a pénteki tárgyaláson helyt adott több bizonyítási indítványnak.

Az ügyészség kérésére várhatóan tanúként hallgatják majd meg Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli vezetőjét, ami az ügyvéd szerint azért különös, mert ezt a nyomozás során az ügyészség még nem tartotta indokoltnak.

Ugyanakkor, a védelem indítványára, meghallgatnak majd egy olyan tanút is, aki a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezetről adhat információkat, méghozzá - az ügyvéd szerint - egészen más jellegűeket, mint amelyekre a vádiratból következtetni lehet.

Szikinger István szóvá tette azt is, hogy az ügyész a pénteki tárgyaláson újabb terjedelmes iratcsomót adott át a bíróságnak, és tett a védelem számára ily módon megkésetten hozzáférhetővé. Az ügyvéd szerint nem ez az első eset, hogy a vádhatóság késedelmesen teljesíti törvényi kötelezettségét, és ezzel sérti a védelem jogait.

Az FB a honlapján pénteken annyit közölt, hogy a büntetőper szeptember 14-én tanúk meghallgatásával folytatódik.

Olvasóink írták

  • 2. Boli 2011. június 19. 10:10
    „Magyar jogrend? Ennek láttán inkább csak kabaré. Tessék eldönteni, bűnös, vagy nem. Ha nem tudják, akkor pedig alkalmatlan az egész jogászcsürhe. Komolyan ennyi ideig tart ez? Vagy ennyire impotens az egész ügyészség? Vagy csak sima politikai játszma zajlik? Ennyire politikai alapon működnek a bíróságok és az ügyészség? Nem Budaházyról szól ez, hanem megmutatjuk mindenkinek, hogy azt csinálunk amit akarunk... Veled és bárkivel, holnap? Jog? Ahogy akarjuk!
    Tessék mondani, ezeket az embereket komolyan meg is fizetik? Mert a teljesítményük alapján takarítónak sem lennének alkalmasak. Ezért kár volt annyit tanulni... Nem akarnak esetleg külföldre menni inkább? A fizujukat meg inkább a dokiknak adnánk!”
  • 1. janika 2011. június 18. 10:09
    „Hát, ha teljesítmény bérben tevékenykedne a bűnüldözés és az Igazságszolgáltatás, akkor már rég nem élnének, már éhen haltak volna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két társaság összeverekedett Budapest VIII. kerületében

Összeverekedett két társaság pénteken Budapest VIII. kerületében, a helyszínről négy sérültet… Tovább olvasom