Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Bizottság vizsgálja a cukorgyárak privatizációját

Vizsgálóbizottságot hozott létre hétfőn az Országgyűlés a cukorgyárak privatizációjának kivizsgálása érdekében.

A fideszes Font Sándor, Ivanics Ferenc és Sebestyén Lászó javaslatát 302 igen szavazattal, 46 tartózkodás ellenében fogadta el a Ház. Az indítványt csak a szocialista frakció nem támogatta.
A testület a cukorgyárak magánosításának vizsgálata mellett az ország európai uniós csatlakozása óta a közösségi cukorreformok alkalmával képviselt magyar álláspontot is értékelni fogja és feltárja annak itthoni következményeit. Az indítvány szerint ugyanis a cukoriparban az elmúlt több mint két évtizedben olyan intézkedések történtek, amelyek a nemzeti érdeket sértve, az ágazat katasztrofális leépüléséhez vezettek.
Az indoklás kitér arra, hogy a rendszerváltáskor még tizenkét cukorgyár működött az országban, összesen 600 ezer tonna kapacitással. A két évvel az uniós csatlakozás után bevezetett, a termelés csökkentését ösztönző "cukorreform" hatására a még meglévő 400 ezer tonnás kvóta 105 ezerre csökkent, ami megfelel az egyetlen megmaradt cukorgyár - a kaposvári - éves termelésének, miközben az évi fogyasztás 300 ezer tonna körüli, így a hazai gazdaság ma már importra szorul - fejtették ki a fideszes képviselők.
Szerintük az értékesítési és privatizációs szerződéseket, valamint az abban foglaltak betartását a nemzetgazdaság érdekeire tekintettel meg kell vizsgálni, az esetleges büntetőjogi vagy politikai felelősséget meg kell állapítani.
A vizsgálat tárgya lesz, hogy a cukoripar privatizációja során milyen mulasztások történtek; hogy ki, mikor, és hogyan ellenőrizte az új tulajdonosok által vállalt kötelezettségek betartását, valamint hogy milyen felelősség terheli ez ügyben a korábbi - különösen az MSZP és SZDSZ alkotta - kormányokat, s mennyiben szolgálta a magánosítás a hozzájuk köthető gazdasági érdekkörök céljait. Vizsgálnák azt is, hogy az egyes üzemek értékesítéséből befolyt vételár miként aránylott azok valós piaci értékéhez, és mely okokra vezethető vissza, hogy az elidegenített üzemek jellemzően külföldi tulajdonba kerültek.
A vizsgálóbizottság tizenhat tagú lesz, közülük a Fidesz hatot, az MSZP és a Jobbik hármat-hármat, a KDNP kettőt, az LMP pedig egyet delegálhat, és a testület tagjaként dolgozhat egy független képviselő is. A vizsgálóbizottság társelnökeire a Fidesz és az MSZP tehet javaslatot.
A testület munkájáról jelentést készít és a megbízatásának kezdetétől számított 180 napon belül benyújtja azt az Országgyűlésnek.

Olvasóink írták

 • 8. gjozsi88 2011. június 29. 12:50
  „pancser!

  "Egyesek itt államosítani akarnak, kommunista-szélsőjobb egyként gondolkodik!"

  De ugye nem az államosított magánpénztárakról, a MOL állami részvényvállalásról, a MAL ZRT állami felügyeletéről, az egyébb stratégiai cégek államosítási törekvéseiről mondod, hogy kommunista-szélsőjobb?
  Ugyanis a fidesz kormány csinálja.....!”
 • 7. gjozsi88 2011. június 29. 12:46
  „rommel!
  Ez csak akkor lesz igaz, ha a magyar cukor előállitási ára olcsóbb lesz, mint az import cukoré, melyet nem tudsz kiszorítani, ugyanis import korlátozással az exportodat is korlátozzák amitől a mostani termelésünk 80%-a (ez az export mértéke a magyar termelésnek) elveszik, ugyanis raktárra termelésből nem lehet megélni!
  Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy maga a cukorrépa termesztésének költsége ha-ként szinte azonos más európai országokéval, (géppark, üzemanyag, vetőmag egyébb műveletek)
  Csakhogy a nálunk északabbra fekvő területeken ugyanakkora költséggel ha-ként több répa terem,!
  Nálunk 350-450 g ha-ként,,,,északabbra 550-600 g is lehet, azaz olcsóbban állít elő 1 g cukorrépát mint mi!
  Arról nem beszélve, hogy nálunk nyáron, (nagyon kevés helyen tudnak hatékonyan öntözni, ahol tudnak ott már van egy költség többlet a konkurenciával szemben, ahol a hüvösebb nyár és több eső van) lesül a répa az szárasság miatt, majd az öszi esők beindulásával egy másodlagos növekedés indul el, amitől kihajt a répa újra, tömegnövekedése van, de közben az addig felhalmozott cukor ,ami a napsütéstől termelődik már nem kélpes termelődni! (itt nem összetéveszteni a meleget a napfényt)
  Ebből következik, hogy az 1g nálunk termesztett cukorrépának kisebb a cukor tartalma!

  Azaz ha tetszik, ha nem egyszerüen nem tudunk olcsóbban cukorrépából cukrot előáálitani, mint a konkurencia.....a vevőt pedig, mint látjuk az ár érdekli, mert a pénzéből mást is vennie kell és lehető legolcsóbbat szeretné!”
 • 6. pancser 2011. június 29. 00:42
  „Nekem te ne beszélj a cukorrépáról meg a cukorról! Zsíros fekete völd nem elég, ahhoz más is kell, például öntözés és hozam. A magyar cukorrépa tervezhetetlen, rettenetes temésingadozással volt csak termelhető. Mondjuk ki nyugodtan, az országnál vannak alkalmasabb területek. Munkahely, milyen munkahely legfeljebb időszakos. egy korszerű gyárben nincsen 10 főnél több állandó alkalmazott. Nem kell siratni a cukorgyárakat, azok csak a szocializmusban éltek meg mint a Trabant! Kukoricából is lehet cukrot csinálni, ha már itt tartunk, sokkal tervezhetőbben, egyszerűbben.”
 • 5. Star-Spangled 2011. június 28. 23:59
  „Kisalfoldi cukorrepa es a petohazi cukorgyar = hatalmas siker es olcso,magyar cukor!
  Pancser,lattal es fogtal TEEEE mar a kisalfoldi,zsiros fekete foldben termett cukorrepat????
  Latom nem!!!!!”
 • 4. rommel 2011. június 28. 22:50
  „PANCSER
  <moderálva>
  MAGYAR CUKOR , MAGYAR MUNKAHELY !
  ÉRTED ????????????”
 • 3. pancser 2011. június 28. 22:16
  „A cukorgyárak jobb ha nincsenek, egyszerűen azért mert nyomhatnák bele az állami támogatást. Nincs cukorgyár a közpénz sem fogy. vegyük már észre a cuculizmusnak vége értitek vége. Éppen olyan jó az import cukor mint a magyar sőt. Egyesek itt államosítani akarnak, kommunista-szélsőjobb egyként gondolkodik!
  A kiszipolyozásról annyit, soha de soha nem volt ilyen vásárlóereje a magyar lakosságnak, soha nem élt ilyen jól a magyar mint most. 25 évvel ezelőtt még 100-as szöget sem lehetett kapni, a csempe a tüzépes zsebébe tömött dugipénzért volt stb. Kit tettek tönkre? A cukorgyárak részei voltak annak a szemét világnak jó hogy eltűntek!”
 • 2. jóhatudod 2011. június 28. 11:13
  „Mit csináltak ? Eladták az ország iparát jó pénzért,vagy pedig saját maguk vásárolták fel a tönkretett gyárakat ! Azért, hogy a felvásárló nyugati cégek megkapják a veszteségbe vitt gyárakat, jól megtömték a zsebüket ! De nem láttak az orruk hegyéig a "politikusok" ! Nem akartak termelni itt a vevők ! Ők a piacot a konkurenciát a bevezetett márkákat vásárolták fel és leléptek ! ÉS ITT VAN AZ AKKORI POLITIKUSOK FELELŐSSÉGE? HOGY EZT NEM SZABÁLYOZTÁK ÉS TÖNKRE ENGEDTÉK TENNI AZ ORSZÁGOT ! Energiaipar, Cukorgyárak, Olajgyárak, Élelmiszeripar, Gépipar, Erőművek, Élelmiszeripar , Kereskedelem, könnyüipar, mind vagy külföldi kézben van vagy tudatosan elsorvasztották !!
  Most a bankrendszeren keresztül folyik az emberek kiszipolyozása ,tönkretétele ! Meg kell nézni hány pénzintézet van magyar tulajdonba és kik a tulajdonosok !”
 • 1. janika 2011. június 28. 05:44
  „A képviselőink ezidáig mit is csináltak az országunk termelő üzemeik gyárak tönkretétele láttán? Most kezdenek vizsgálódni? Már régen el kellett volna a spekuláns kiárusítókat kapni az orgazdáikkal együtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megválasztotta a Ház az öt új alkotmánybírót

Megválasztotta az Országgyűlés hétfőn az Alkotmánybíróság (Ab) öt új tagját, akik szeptember… Tovább olvasom