Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Bizonyíték hiánya miatt nem ajánlom!

A sonoterápia hatékonyságáról rendszeresen olvashat fizetett hirdetéseket az ember szerte az országban.
A probléma csupán az, hogy a koszorúér-szűkületek esetében a módszer hatékonyságának igazolására nem történt olyan klinikai vizsgálat, mely koszorúérfestés vagy koszorúérben elvégzett ultrahang- (IVUS) vizsgálati kontroll mellett igazolta volna pl. 200 esetben azt, hogy a kontrollcsoporttal szemben valóban történt-e javulás.

A sonoterápiás módszert koszorúér-betegség esetében hatékonynak hirdető reklámok néhány esetről számolnak be, azokról is általában a betegek szubjektív elbeszélései alapján. Ezen a téren az egyes orvosok által leírtak között sem olvastam olyat, melynek hátterében értékelhető klinikai kísérleti tapasztalatok álltak volna.
A fentiek alapján semmi esetre sem ajánlható a sonoterápia  például egy szükséges szívműtét vagy koszorúér-tágítás alternatívájaként. A sonoterápia alkalmazása nem helyettesítheti az orvosok által javasolt koszorúér-tágító vagy érelmeszesedést csökkentő gyógyszeres kezelést sem.

Az, hogy ki milyen kezelést választ mint beteg és milyen információk alapján mérlegel,  természetesen mindenkinek a magánügye. A fentieket csupán a korrekt tájékoztatás céljából tartom szükségesnek közölni. (Szerzőnk belgyógyász, kardiológus főorvos, megyei kardiológus szakfőorvos.)

Dr. DÉZSI CSABA ANDRÁS

Olvasóink írták

 • 3. Szilágyi Gyuláné 2008. szeptember 07. 22:12
  „Tisztelt Dézsi Doktor Úr!
  Természetes, hogy a betegek minden kínálkozó lehetőségbe kapaszkodnak, hiszen -tudtommal- az érszűkület nem gyógyítható, legfeljebb gyógyszerekkel elérhető, hogy lassabban romoljon az erek állapota.Jól tudom? Ha azt olvassuk, hogy csökkenthető a fájdalom, javul az életminőség, persze, hogy reménykedni kezdünk.Ráadásul ma már az ország szinte minden nagyobb városában kínálják-igaz jó borsos áron- ezt a gyógyulási lehetőséget. Egy laikus csak reménykedik, sokszor jobban hisz a magánklinikák ígéreteinek, mint a rosszul szervezett és működő kórházaknak.
  Tisztelettel: Szilágyi Gyuláné”
 • 2. Fütófarkas 2007. december 02. 19:11
  „Nagyon nehezen , tudom elhinni , hogy egy orvos felelősséggel tekintélyét latbavetve olyan dolgokhoz szól hozzá , ami inkább mérnöki , biokémiai és biofizikai kérdés .
  Szeretném , tudni mi az ami az új módszerben csipi a kedves doktor szemét.
  Az Urológiában használt kőzúzás is hasonlóan a fogak köveinek az eltávolitásához eleinte fikciónak számitott.
  Most rutin.
  Ha valaki nem tudná, bizony magas a halálozási ráta a sziv vizsgálómódszerei alkalmával és ezt mindenkinek tudomásul kéne venni .
  Hiába tanult a kedves doktor annyit azt belátjuk , hogy mindent ő se tudhat .
  Kérem legyen önben több alázat az emberi élettel szemben.
  tisztelettel Futófarkas”
 • 1. Edmond Péter 2007. november 25. 23:24
  „Bizonyára kevés a beteg a szívcentrumban, talán a bevétel is csökkent?
  Kiváncsi lennék a szívkatéterezés halálozási statisztikájára!
  Edmond”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyémánt ujjlenyomat

Második alkalommal rendezték meg azt a jótékonysági óraárverést, amelyen szinte az összes komoly… Tovább olvasom