Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Bende Péter: átszervezés vár a tűzoltóságra

Vagy újra államosítják a tűzoltóságot, vagy teljesen önkormányzatosítják - ez a két lehetőség áll a szervezet előtt - nyilatkozta a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke a fővárosi tűzoltó majálison vasárnap az MTI-nek.
Abban bíznak, hogy az új kormány és az új Országgyűlés a szakmai véleményeket meghallgatva hoz döntést a szükséges átszervezésekről - mondta Bende Péter vezérőrnagy, aki a fővárosi tűzoltóság parancsnoka is. Közölte: a tűzoltósági szervezetekben egyszerűsíteni kell az adminisztrációt, valamint az olyan "sallangokat", amelyek elszívják a pénzt és az erőt. Hozzátette: erős, célirányos szakmai felügyelet létrehozása szükséges, mert külső erőforrásra nem számíthatnak a tűzoltóságok.

Bende Péter szerint az egyik lehetőség, hogy újra államosítják a tűzoltóságokat, mint ahogy az a rendszerváltozás előtt volt Magyarországon, és több környező országban az utóbbi években megtették, de ebben az esetben a végrehajtói szinten jelentős létszámleépítéssel kell számolni, amelynek lehetnek "káros kihatásai". A másik lehetőségként, amelyet az MTSZ elnökeként is támogat, tűzoltóságok teljes önkormányzatosítását említette. Meggyőződése, hogy ebben a rendszerben a tűzvédelemből származó pénzeket, hozzájárulásokat és egyéb támogatásokat is hatékonyabban lehetne felhasználni.

A tűzoltó tábornok azt hangsúlyozta: nincs országos tűz, helyi tüzek vannak, amelyeknek nagyon ritka esetben lehetnek országos kihatásai. Ezért az önkéntes tűzoltóságok jelentősebb, központi forrású támogatását sürgetik. Korszerű járművekkel kell ellátni ezeket a tűzoltóságokat, mert ők az első számú beavatkozók egy-egy adott körzetben - fűzte hozzá.

Bende Péter Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából azt kívánta a ligetbe kilátogatott több ezer embernek, köztük a száz tűzoltónak és családjának, hogy öt év múlva olyan köztársaságban éljünk, ahol ha bárki bajba kerül, 10 perecen belül ott legyen a segítség. Megjegyezte, még ma is vannak olyan fehér foltok az országban, ahová csak 30-40 percen belül tudnak kiérni a tűzoltók.

Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2010. május 10. 02:38
    „Ez meg a kommunizmus!!!!!!!”
  • 1. Dörgés 2010. május 09. 22:15
    „Katasztrófavédelmet kellene a tűzoltókról lefejteni, és akkor láthatóvá válik, hogy a tűzoltókból élnek és nem csinálnak semmit csak a zsíros fizetést, veszik fel és a költségvetést, vonják el a tűzoltóktól. Bujtatott állás az egész. Még egy több milliós mérő műszert sem tudnak össze rakni mérésre /4 kábelt kell az ikonnal jelzet helyre dugni/ és a légzőkészüléket is fordítva, veszik fel. És ezek ellenőrzik és írják, elő mit kell csinálnia a tűzoltónak. Napi 8 órában statisztikák gyártásában és aktatologatással és 25 év után zsíros nyugdíjba mennek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tiszába fulladt egy gyermekét kimentő férfi Mártélynál

A Tiszába fulladt egy férfi Mártélynál, miközben a fiát kimentette a vízből - tájékoztatta a… Tovább olvasom