Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Balog: kiállunk a nyíregyházi romaiskola mellett

Nem szegregáció, hanem felzárkóztatás zajlik a nyíregyházi Huszár-telepi romaiskolában, ezt pedig támogatni kell - jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombaton a szabolcsi megyeszékhelyen.
A tárcavezető egy - a Bizalom és Munka modellprogram keretében felújított - társasház ünnepélyes átadásán arról beszélt: a kormány és a minisztérium kiáll a romák által lakott telepen lévő, a görögkatolikus egyház által működtetett általános iskola mellett.

A Hajdúdorogi Egyházmegyét szegregáció vádjával perbe hívó alapítványra utalva Balog Zoltán hangsúlyozta: nem lehet hagyni, hogy az egyház által elkezdett oktatási-nevelési munkát tönkretegyék. "Innen üzenem azoknak, akik a bíróságon és más fórumokon próbálják szétverni azt, amit mások építenek, hogy ne tegyék" - mondta a miniszter.

Balog Zoltán szerint ma Magyarországon sok helyen van szegregáció, a nyíregyházi iskola esetében azonban nem megkülönböztetésről, hanem felzárkóztatásról kell beszélni. Azt kívánom, hogy más esetekben a bíróságok szigorú ítéleteket hozzanak, a kérdésben hibázó önkormányzatok pedig változtassák meg a helyzetet - mondta.

A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) koordinálta Bizalom és Munka program segítségével felújított telepi társasház átadása kapcsán Balog Zoltán a kormány, a város önkormányzata, az egyház, valamint a civil szervezetek összefogását hangsúlyozta. Ha ezt az összefogást sikerül megismételni Nyíregyházán kívül is, akkor biztonságosabb, békésebb lesz az életünk - jelentette ki.

Az eseményen részt vett Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke, Vinnai Győző megyei kormánymegbízott és Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere is. A városvezető szavai szerint példaértékű összefogás valósult meg a szabolcsi megyeszékhelyen, ahol a tervek szerint jövő áprilisában kezdődik el a Huszár-telep komplex rekonstrukcióját célzó program.

Az egykori huszárlaktanya épületében kialakított önkormányzati társasház felújítását többségében a helyben lakó romák végezték el, akik közül több embert továbbfoglalkoztattak a térség építőipari vállalkozásai. A kívül-belül teljes rekonstrukción átesett épület szociális bérlakásaiba 18 család költözhet be karácsonyig; közülük 14-en vettek részt aktívan a Bizalom és Munka programban.

Köpeczi-Bócz Tamás, a TKKI főigazgatója a kezdeményezésről szólva elmondta: a projekt végrehajtására az Emberi Erőforrások Minisztériuma 410 millió forintot biztosított, mely összeget hat településen használhatott fel az intézet.

A keret legnagyobb részét - mintegy negyedét - a nyíregyházi Huszár-telepen lévő társasház felújítására fordították - tette hozzá a főigazgató. A programba 1370 embert vontak be és összesen 137 lakás újulhatott meg; a legnagyobb átalakításon a nyíregyházi épület esett át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két évvel meghosszabbítják a jelenlegi korkedvezményes nyugdíjrendszert

A hosszabbítás 2014 végéig tart. Az ok, hogy a korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításáról megalapozott, részletes vizsgálaton alapuló döntés szülessen. Tovább olvasom