Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Bajnai: törvényesen járt el Gyurcsány Sukoró ügyében

Megalapozatlannak tartja Bajnai Gordon volt miniszterelnök azokat az indokokat, amelyek miatt az ügyészség gyanúsítottként hallgatná ki elődjét, Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.
Bajnai Gordon pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorának adott - a csatorna által előzetesen az MTI rendelkezésére bocsátott - interjúban azt mondta: Gyurcsány Ferenc törvényesen járt el a Sukoró-ügyben, és azoknak, akik az iránta érzett ellenszenvük miatt örülnének a szocialista politikus felelősségre vonásának, gondolniuk kell arra, hogy ha ez politikai nyomásra történik, annak rossz vége lesz, egyszer talán ők is áldozattá válnak.

"Jár ennyi szolidaritás az elődömnek" - indokolta az ATV-nek New Yorkból telefonon nyilatkozó Bajnai Gordon a megszólalását, kiemelve: meggyőződése, hogy Gyurcsány Ferenc nem követett el olyat, ami miatt törvénysértéssel lehetne vádolni. Véleménye szerint "rettenetes politikai nyomás" nehezedett az ügyészségre ebben az ügyben. Mint mondta, nehéz hivatali visszaélésként beállítani, hogy Gyurcsány a sukorói kaszinóberuházás befektetőivel 2008 májusában folytatott parlamenti megbeszélésén a telekcsere szabályszerűségéről érdeklődött, majd azt mondta, hogy mindenki tegye a dolgát törvényesen.

Bajnai Gordon hozzátette: az ügynek elődje személyén túlmutató következményei lehetnek, amelyeket rendkívül veszélyesnek tart. Bár vannak, akik szeretik Gyurcsány Ferencet, ma úgy tűnik, hogy sokkal többen vannak, akik nem szeretik, sokan akár kifejezetten gyűlölik politikai tevékenysége miatt - fejtette ki. Bajnai Gordon azonban úgy véli, azoknak, akik "örülnének, tapsolnának", ha elítélnék a volt miniszterelnököt, gondolniuk kell rá, hogy ha ez politikai nyomásra történik meg, politikai ellenszenv vagy bosszúvágy miatt, akkor "nem biztos, hogy ez Gyurcsány Ferencnél meg fog állni". Ennek mindig nagyon rossz vége lett - folytatta, hozzáfűzve: azok, "akik ma örülnek, lehet, hogy egyszer maguk is áldozatok lesznek, nemcsak a nagy emberek, hanem a kicsik is".

Azzal kapcsolatban, hogy két napig faggatták a Központi Nyomozó Főügyészségen a Sukoró-ügy miatt, Bajnai Gordon elmondta: "nem volt semmi baj" a meghallgatással, az ügyészek rendkívül alaposan kérdezték az egy éveken át tartó folyamat részleteiről. Ez az alaposság erősíti a közbizalmat - mondta, hangsúlyozva azonban, hogy a közbizalmat viszont már gyengíti az, ha az ügyészség nem tudja bizonyítani, hogy semlegesen, a politikától függetlenül végzi a munkáját. Kitért arra is, hogy a jogállamisághoz független ügyészségre, bíróságokra, Alkotmánybíróságra és Költségvetési Tanácsra van szükség.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a Sukoró-ügyben történt telekcsere miatt kormánya indított vizsgálatot és kezdeményezett polgári pert, hogy kiderüljön, értékarányos volt-e az ingatlancsere. Bajnai Gordon szerint ezzel biztosították, hogy a magyar államot nem érheti kár. Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban hallgatná meg gyanúsítottként az ügyészség, mert álláspontjuk szerint hivatali visszaélést követett el azzal, hogy meghatározta az értékesítés módját, vagyis a telekcserét. A volt kormányfő szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség álláspontját. A szocialista politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről hétfőn dönthet az Országgyűlés. Bajnai Gordon - aki azért tartózkodik New Yorkban, mert hétfőtől két hónapig a Columbia egyetem meghívásának eleget téve az Európai Unióról, az unió előtt álló feladatokról és az európai kapcsolatokról tart szemináriumokat, előadásokat - az interjúban röviden válaszolt gazdaságpolitikai kérdésekre is.

Azzal kapcsolatban, hogy a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló - a nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek benyújtott - törvényjavaslat szerint a Bajnai-kormány költségvetésében hamis adatok szerepeltek, és a hiány valójában a hét százalékot is meghaladta volna, leszögezte: "a hazugság akkor is hazugság marad, ha törvénybe iktatják". Mint mondta, bár az Orbán-kormány próbálja elfedni, hogy gazdaságpolitikájával zsákutcába vitte az országot, az igazság hosszú távon úgyis kiderül. Kérdésre válaszolva szerencsétlen, hibás lépésnek nevezte az egykulcsos adórendszer bevezetését, mondván, hogy azzal a kormány 500 milliárd forint bevételről mondott le a magasabb jövedelműek javára. Kifogásolta azt is, hogy a kormány nem csökkentette, hanem kis mértékben még emelte is a munkát terhelő járulékokat.

Olvasóink írták

 • 8. gjozsi88 2011. szeptember 14. 17:50
  „rommel!
  Látod nem is ismered az OFF-SHORE üzlet lényegét!
  ha,ha,ha....!
  Az off-shore ugyan úgy adózik, mint bárki más........csak a befektető az adózott jövedelmét viszi olyan országba befektetni, ahol kisebb az adó!
  Azaz nálunk van egy cég.....rendesen leadózik és termel profitot, majd úgy dönt, hogy a profitját nem itt fekteti be újra, hanem cipruson csinál egy céget és ott az ezután keletkező bevételei után cipruson kedvezőbb adókulcsok szerint adózik!
  Az itt termelt profit az ADÓZÁS UTÁN KELETKEZIK!
  Szó nincs arról, hogy az OFF-SHORE nem adózik!”
 • 7. rommel 2011. szeptember 12. 22:45
  „JÓZSI
  OFF-SHOR CÉG NEM ADÓZIK !!!
  EZT TE IS TUDOD !!!”
 • 6. gjozsi88 2011. szeptember 12. 16:02
  „rommel!
  Mivel nem valósult meg a telekcsere.......hol a kár??????
  Milyen másfél milliárdról beszélsz??????

  Az, hogy nem jött létre több milliárdos beruházás és 2500 munkahely......az kár!”
 • 5. rommel 2011. szeptember 11. 23:43
  „"SÚLYOS HÁTRÁNY NEM VOLT"
  LOAD
  1.5 MILLIÁRD FORINT KÁROKOZÁST MINEK HIVNÁD ???
  KÖNNYŰ KÁR ???
  EZT A BALOS RETORIKÁT SENKI SEM ÉRTI !!!
  A TOLVAJ : HŐS !
  AZ ELITÉLT TOLVAJ : MÁRTIR !
  AZ EL NEM KAPOTT TOLVAJ : PÁRT FUNKCIONÁRIUS !
  ÉS AKI NEM LOPOTT : AZ PÁRT TAGNAK SEM JÓ !
  EZ ÁM A ............................. !!!”
 • 4. load 2011. szeptember 10. 17:37
  „3. pirosász
  Ezzel nem kell törődni, mert a vád nem hazaárulás.
  A magyar Büntető Törvénykönyv definíciója szerint a hazaárulás:
  144.§. (1) Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét, vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  (2) A büntetés tíz évtől tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást
  a) súlyos hátrányt okozva
  b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával
  c) háború idején
  d) külföldi fegyveres erőnek behívásával vagy igénybevételével követik el.
  (3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

  A vád, Gyurcsány esetében a sukorói ügy kapcsán a hatáskör túllépése.
  A vádban egyelőre nem szerepel, hogy mely hatáskörét, milyen formában lépte túl, súlyos hátrány nem volt.
  Azért te csak reménykedj!”
 • 3. pirosász 2011. szeptember 10. 10:29
  „Hát ez nekem magas! Hogy lehet törvényesen Hazát árulni?”
 • 2. rommel 2011. szeptember 09. 22:23
  „AZ ELVTÁRSAK EGYMÁST VÉDIK !
  EZEK SZERINT EGYÜTT IS FOGNAK ÜLNI ???”
 • 1. Csetneky 2011. szeptember 09. 21:02
  „gyurcsányi után mehet a libás!

  Eléggé hiteles, amikor az egyik hunyó védi a másikat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeges halpusztulás a Szinva-patakban

Tömegesen pusztultak el halak Miskolc patakjában, a Szinvában pénteken, feltehetően a vízbe került… Tovább olvasom