Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Bajnai: nehéz szeretni a jövő évi költségvetést

- A jövő évi költségvetést nehéz lesz szeretni, de érteni lehet - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP politikai évadnyitóján szombaton Budapesten.
A kormányfő szerint, aki érti a 2010-es költségvetést, az támogatni is tudja, a büdzsé nem a szív, hanem a fej költségvetése, de nem vádolható szívtelenséggel - fogalmazott.

Azt mondta, hogy a költségvetés csak a válsággal szemben kérlelhetetlen, a nehéz helyzeten lévők iránt - amennyire az ország helyzete engedi - szolidáris. Bajnai Gordon leszögezte: a válságkezelő program, a válságkezelő költségvetés szigorú betartása kell ahhoz, hogy a válság után Magyarország újból Kelet-Közép-Európa élmezőnyébe kerüljön.

A kormány és az MSZP kapcsolatáról szólva kiemelte: a válságkezelő kormány miniszterelnökeként egy évre vállalta a feladatot. Hozzátette: a válságkezelő kormány és az MSZP között erős, tiszteletreméltó szövetség van. Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy a kabinet ettől a szövetségtől politikai hátországot, parlamenti támogatást kap. De - mint mondta - eközben az MSZP-nek áldozatot kell hoznia, hiszen a válságkezelés programja fájdalmas, "nem kifejezetten baloldali program", hiszen nem ad, nem oszt, gyakran visszavesz, azért, hogy megőrizzen fontos szociális vívmányokat. Inkább megkurtítani, mint megszüntetni, ilyen kompromisszumokat kellett kötnie a baloldalnak - fejtette ki a miniszterelnök, aki szerint a kormány támogatása a szocialistáknak is jár előnnyel. A válságkezelésben való részvétellel ugyanis az MSZP hosszabb távon bizonyítja, hogy van egy párt, amelyre lehet számítani a bajban, amely képes a részérdekek elé helyezni a közérdeket, amely kormányzóképes - közölte Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon miniszterelnök beszél a Magyar Szocialista Párt (MSZP) tanácskozásán, amelyen a következő félév feladatairól tárgyalnak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Bajnai Gordon miniszterelnök beszél a Magyar Szocialista Párt (MSZP) tanácskozásán, amelyen a következő félév feladatairól tárgyalnak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


A kormányzás eredményei közül a forint erősödését emelte ki, mint mondta, ebben az ország iránt visszatérő bizalom tükröződik, amelyet visszaszereztek, de még törékeny. "Elég egy rossz mozdulat, átgondolatlan tett, félreérthető mondat", és újra elveszíthetjük a bizalmat, de még mélyebbre esünk vissza, mint ahonnan indultunk - tette hozzá.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy Magyarországra tavasszal óriási veszély leselkedett, gazdasági összeomlás, össztársadalmi katasztrófa fenyegetett, amelyet a válságkezelés eredményeként a mai napig sikerült elkerülni. A veszély még nem hárult még el, nem vagyunk még túl rajta, ha lefékeződik a program vagy visszafordul, valósággá válhat a katasztrófa - szögezte le a kormányfő, aki szerint ezt minden politikusnak számba kell vennie akkor, amikor a jövő évi költségvetésben a vágyakat is számon akarja kérni. "Rossz úton jár, aki a felelős, szigorú kormányzást hazafiatlannak, az ígérgetős politikát pedig nemzetinek próbálja beállítani. Ez pontosan fordítva van" - fogalmazott a miniszterelnök.

Bajnai Gordon a büdzsé legnagyobb érdemének nevezte, hogy a válság közepén is lehetőséget ad az adócsökkentésre, amely növekedést alapozza meg. Jövőre több pénzt fordítanak az Út a munkához programra és a közbiztonság megerősítésére. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: az állam mindenkit megvéd, a kormány rendet tesz az országban. A rendőrség minden erkölcsi megbecsülést, "pénzt, paripát, fegyvert" megkap jövőre, "Magyarország harcmodort vált a bűnnel szemben" - fogalmazott a kormányfő.

Kiért arra is, hogy ha a jelenlegi szigorú tartalommal fogadja majd el a parlament a költségvetést, akkor jövőre lesz lehetőség a távfő áfájának kedvezményes kulcsba kerülésére.

A bankokról szólva leszögezte: úgy kell szabályozni a működésüket, hogy az emberek kiszolgáltatottsága, a bankok erőfölénye kisebb legyen, az ügyfelek nagyobb védelmet, több információt, nagyobb garanciát, méltányosabb árazást kapjanak. Bajani Gordon kiemelte, hogy folytatják a krízisprogramot, és minden jóérzésű, jó szándékú és jómódú polgártól elvárják, hogy ne támadja, hanem támogassa a kezdeményezést.

A miniszterelnök hosszan szólt a romakérdésről kiemelve: Magyarország jövője azon múlik, hogy képes-e a romákat integrálni a társadalomba. Úgy fogalmazott: Amerika eljutott ötven év alatt a Ku-Klux-Klantól Obamáig. "Remélem, Magyarországon nem fog ötven évig tartani, hogy a most letartóztatott magyar Ku-Klux-Klantól eljutunk oda, hogy legyen egyszer egy magyar Obama is" - tette hozzá. A szélsőségesek és kirekesztők elfogadhatatlan mértékben erősödtek meg Magyarországon - szögezte le a kormányfő, hozzátéve: a baloldal kötelessége megakadályozni, hogy a történelem megismételje magát. Szerinte most már nem az kérdés, ki és miért engedte ki szélsőségeket a palackból, hanem azt, hogy csak a parlamenti demokratikus erők együtt tudják az ártó szellemet visszagyömöszölni a palackba. Bajnai Gordon kifejtette: a köz érdeke, hogy a kormány a szélsőségesekkel szemben "elmenjen a falig", a kormány és rendőrség ne tegyen törvénytelent, de tegyen meg mindent, ami belefér az alkotmányos keretekbe. A szélsőségesek, a neonácik, a kirekesztők keményebb állammal találták szembe magukat az elmúlt hónapokban, és erre számíthatnak a következő időben is - emelte ki a miniszterelnök.

A Robert Ficóval folytatott megbeszéléséről szólva azt mondta: hisz abban, hogy a tárgyalóasztalnál jobban lehet érvényesíteni egy közösség érdekeit. Szerinte ez most nem Fidesz-MSZP meccs, nem belpolitikai ügy, hanem a határon túl élő magyarokról, a nyelvtörvényről szól a történet, és "ebből ne csináljunk pártpolitikát". A 11 pontos közös nyilatkozatról szólva Bajnai Gordon úgy fogalmazott: ez nem zéróösszegű játszma, azaz a magyar siker nem szlovák kudarc.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. load 2009. szeptember 13. 14:19
  „22. Amorphis
  És ezt olvastad-e?
  http://www.mno.hu/portal/528044”
 • 29. Anikó69 2009. szeptember 13. 13:42
  „Az új kormánynak ezek semmi elrontanivalót nem hagynak,mindent tönkre tesznek addigra.”
 • 28. lacim6 2009. szeptember 13. 13:09
  „26. hozzászólás tosa2 hát persze. Köszönjük Emese”
 • 27. jirzi1 2009. szeptember 13. 09:51
  „8 tedd föl a linket légyszi mert így nem működik sajnos”
 • 26. tosa2 2009. szeptember 13. 09:38
  „Légy benne nyugodt , ha lesz kormányváltás, akkor is nagyon sok korrupció fog kiderülni,
  csak akkor az új kormány lesz terítéken és éppen olyan iszonyat lesz, mint most.”
 • 25. Freddy01 2009. szeptember 13. 09:25
  „Nem sokkal jobb.. De azért gondolom mindenki szeretne a 2002-es szinten lenni mindenféle téren...
  De ha így gondokodunk akkor visszamehetünk az honfoglalásig....
  Egyébként engem Orbán sem érdekel semmilyen szinten, de ami most van az iszonyat...
  Ugye nem kell sorolnom a napi korrupciós adagokat ?”
 • 24. tosa2 2009. szeptember 13. 09:02
  „Orbánnak milyen milyen üzleti múltja, illetve múltjai vannak ???!!!”
 • 23. Freddy01 2009. szeptember 13. 08:21
  „Ez az emberutánzat sehol a Világon nem lehetne miniszterelnök, csak nálunk....
  Ezen nincs mit filózni...Ma amikor egy takarító nőtöl erkölcsi bizonyítványt követelnek, akkor a jelenlegi "hatalmasaink" bajnai, oszkó, simor, az Ország pl legnagyobb adócsalói.
  Ezek követelnek az Állampolgártól adó fegyelmet, fizetési morált, stb....
  Ha nem lenne ez az egész annyira húsbavágó, akkor az ember csak röhögne, de sajnos az már nem megy...”
 • 22. Amorphis 2009. szeptember 13. 07:30
  „load!

  A Hajdú-Béttel is üzleteltek. Bajnai Gordon üzleti múltja az MSZP-frakcióban is téma volt. Karsai József képviselő lopással vádolta meg az üzletembert és édesapját, más mellett a baromfi-feldolgozással foglalkozó Hajdú-Bét Rt. beszállítóit ért több milliárdos kárral összefüggésben. A szocialista politikus a kormánybiztost közvetetten több ember haláláért is felelőssé tette, a Wallis érdekeltségébe tartozó Hajdú-Bét csődje miatt ugyanis több gazda öngyilkosságot követett el, miután vállalkozásaik is fizetésképtelenné váltak.

  http://www.mno.hu/portal/367204?searchtext=cs%C5%91dbe%20vitt%20egykori%20bajnai”
 • 21. LiamDevlin 2009. szeptember 13. 02:35
  „majd jön Viktor és megment minket!!! Kár, hogy ezt én magam sem hiszem el...
  Egyébként a BKV-s tolvajokat tényleg tarkón kéne lőni!!”
 • 20. pancser 2009. szeptember 12. 23:56
  „Az MSZp-ét is nehéz szeretni, legújabban a budepesti botrányos végkielégítesek miatt.”
 • 19. info2009* 2009. szeptember 12. 22:43
  „Verszivo, tolvaj, hazug, rablobanda.”
 • 18. load 2009. szeptember 12. 21:42
  „15. Amorphis
  Mennyi az a pénz, és kiktől lopta el?
  Tételesen sorold légyszives!”
 • 17. lacim6 2009. szeptember 12. 20:38
  „Bkv pénzek a maszop kasszába mentek.”
 • 16. tricse 2009. szeptember 12. 19:32
  „Szétmutyizták a BKV-t---és azon görcsölnek,hogy vissza kellene venni a pénzt,ahelyett,hogy börtönbe csuknák a szerződéskötőket akik ezt lehetővé tették! Csodálom,hogy a fővárosiak még nem lincselték meg őket!Ott vigyorog a két főkolompos a tv-ben! Addig itt felesleges minden költségvetési hókuszpókusz amíg az összes el nem tűnik a balfenéken akinek visszamenőleg valaha is köze volt a politikához!”
 • 15. Amorphis 2009. szeptember 12. 19:08
  „Add vissza amit elloptál az emberektől , te senkiházi libatolvaj!!! Utána pofázzál, hazaáruló!!”
 • 14. hubble 2009. szeptember 12. 18:22
  „Még olvasni is fárasztó ezeket az ezerszer elpufogtatott frázisokat hogy miért és hogy lesz nekünk jó.”
 • 13. Anikó69 2009. szeptember 12. 16:32
  „Üres beszéd minden amit Bajnai papol.Munkahelyekett adjon az embereknek,ne üres szavakat!!!”
 • 12. Sahin 2009. szeptember 12. 16:23
  „"Amerika eljutott ötven év alatt a Ku-Klux-Klantól Obamáig."

  Az addig rendben van, hogy Bajnai egy csaló, de hogy sikerült neki eljutni idáig, ha mellette hülye is, az már tényleg jó kérdés...”
 • 11. lacim6 2009. szeptember 12. 15:22
  „Lehet bajnai Orbánra gondolt mikor obamázott.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásnak estek az idősek: mindhárman kórházban

Egy 67 éves nő, 71 éves élettársa és a nő 87 éves anyja sérült meg Budapesten, miután összevesztek. Tovább olvasom