Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Bajban a gyorshitelesek - sokan hitelre költik a hitelt

Egyre többen kerülnek bajba a rövid lejáratú, de magas kamatozású gyorskölcsönök miatt. Az általában pár tízezer forintos kölcsönhöz olyanok is hozzájuthatnak, akik más hiteleket nem kaphatnának, mert nincs vagy nagyon kevés a jövedelmük. A pár tízezer forintos kölcsönre azonban gyakran 200, 300 százalékos a teljes hiteldíjmutató, így a törlesztőrészletek nagyon magasak, amit sokan csak újabb kölcsönökből tudnak fizetni.

Aki pedig nem fizet, az nemcsak ingóságait, de házát is elvesztheti. Az MSZP képviselőcsoportjának javaslatára a jövő héten az országgyűlés tárgyalhat arról, hogy kötelezik a kormányt, dolgozza ki a teljes hiteldíjmutató mértékének szabályozását.A battonyai hatgyermekes Farkas család 2004 óta vesz fel gyorskölcsönöket, négy év alatt tizenkétszer vettek fel így hitelt. Legutóbb a korábbi hitel kifizetésére és a karácsonyi ünnepekre vettek fel 95 ezer forint kölcsönt. Majd a dupláját kell visszafizetniük, egyelőre azonban nem tudják miből. A Battonyai Szegényeket és Nagycsaládosokat Segítő Egyesület elnöke szerint a gyorshitel egy ördögi kör. - Ha egyszer már valaki vett fel hitelt, akkor egy ördögi körbe került. Mivel mindig ugyanannyi a jövedelme, tehát semmi plusz jövedelemhez nem jut, mindig újabb és újabb hiteleket vesz fel, hogy a korábbiakat törlessze és mellette megéljen - mondta Boros Györgyné.

Battonyán eddig 500 olyan bajba jutott családról tud az önkormányzat, akik nem tudják fizetni a gyorshitel heti részleteit. Országosan megbecsülni sem lehet, hogy hány olyan család jutott gyorshitelhez, akik egyébként nem tudják fizetni a részleteket. A battonyai önkormányzat tapasztalatai szerint a szegény családok legtöbbször számlatartozásokra, élelmiszerre vagy éppen temetésre veszik fel a gyorshitelt. - Akik ezeket a hiteleket felveszik, sajnos nincsenek tisztában azzal, hogy ez mivel jár. Másrészt olyan kritikán aluli elhagyatott, szerencsétlen helyzetben vannak, hogy a napi megélhetésükre sem jut. Ha nem szereznek pénzt, kikapcsolják náluk az áramot, gázt - mondta Karsai József Battonya polgármestere, országgyűlési képviselő, aki szerint hibásak az emberek, de hibás a politikai is, hogy az ilyen jellegű hitelezési gyakorlatot megengedi. Karsai József szerint szabályozni kell a teljes hiteldíjmutató mértékét, és létre kell hozni a szegények bankját, hogy a legrászorultabbaknak is lehetőségük legyen olyan hiteleket felvenni, amelyeket anélkül fizethetnek vissza, hogy tönkremennek.

Olvasóink írták

 • 6. bunda 2009. február 06. 21:01
  „Igen, meg kéne nézni mire költik a felvett hitelt. Ingóságokat hitelre vásárolni nagyfokú tudatlanság és amerika majmolás, és a reklámok tudatmódosító hatása. Ebből is a bankok húztak nagy hasznot. Az autó hiteleknél is meg kellene nézni, mennyi haszon üti a markát a kereskedőnek és a banknak.Nem véletlenül sírnak most.”
 • 5. gjozsi88 2009. február 06. 18:52
  „marianna1211!Én éltem munkanélküliként,ismerősöm állami gondozott volt,tudom mi a helyzet ott! Tudja sokkal több lehetőség van mint a hitel: az állami gondozott ismerősöm pl. eltartási szerződést kötött egy idős emberrel,tisztességgel ellátta,(15 évig) és emellett becsületesen dolgozott,intézet alatt tanult!Mindenért maga dolgozott meg! Azt akartuk szünjön meg a szoci,csökkenjen az állami gondoskodás,a hitel felvétel,persze vannak kivételek, egy könnyünek tünő út,de aki azt válassza utána szembesül a nehézségekkel,mert az mig van enni kér! Gyors kölcsönt általában azok veszik fel,akik,már nem kapnak más hitelt,ennek ára van!De ha a szegénységről beszél,akkor azt is láttatni kellene,hogy nagyon sokan vannak akik nem tudják megbecsülni a pénzt,rögtön kifolyik a kezükből!Láttam olyat,tele adóssággal a 3000 ft értékből alapvető cikk 3 zsemle volt a kosarában...cigi,bor ,trapista sajt,téli szalámi...?(páriszi olcsóbb,pénz kimélőbb!)”
 • 4. colomano 2009. február 06. 14:11
  „50 ezer Ft-nál a 200%-os THM kb 75 ezer Ft visszafizetését jelenti.
  A kamat a lényeg, nem a THM.”
 • 3. marianna1211 2009. február 06. 12:43
  „Ó Primax, erre mondják, hogyha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Van munkahelyed,egészséged, jó fizetésed, netán még eltartanak a szüleid, akiknek szintén megadatnak ezek a dolgok? Tudod te egyáltalán mi van az ország másik felében? Ha nem, akkor informálódjál. Hátha előbb-utóbb eljut a tudatodig, hogy mi az a nincstelenség, nyomor, munkanélküliség, vagy pl.állami gondozottként kikerülni az utcára 18 évesen.”
 • 2. Primax 2009. február 06. 06:55
  „Szomorú dolgok ezek, de nem tudom sajnálni az ilyen embereket.
  Felnőttek felelőséggel hozott döntéseiről van szó ugyanis.
  Tetszettek volna nem felvenni ilyen hiteleket, akkor nem lennének bajban...”
 • 1. matriné 2009. február 05. 19:00
  „2-3-Ft.os.THM. ezek olyanok mint az állatok közt a hiénák. Ugy látszik ezeket szereti e rendszer politikusai . Lehet, hogy a jattok miatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fegyveres rablás Kecskeméten

Többszázezer forintot zsákmányolt az a fegyveres férfi, aki délután háromkor kirabolta Kecskeméten a… Tovább olvasom