Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Azonnal fizetni kell a megbírságolt médiumoknak

Mégis azonnal fizetniük kellene a médiahatóság által jogsértés miatt megbírságolt médiumoknak, ha az Országgyűlés elfogadja az alkotmányügyi bizottságnak a médiatörvényhez hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványát.

A módosító javaslat alapján a bíróság egyes esetekben nem függesztheti fel a keresettel megtámadott médiahatósági határozat végrehajtását. Ezen határozatok közé tartoznának a médiahatóság által jogsértés miatt kiszabott bírságokról szólók.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiumokra kétszázmillió forintig, más médiaszolgáltatókra ötvenmillió forintig, országos napilapokra és internetes sajtótermékekre huszonötmillió forintig, hetilapokra és folyóiratokra tízmillió forintig terjedő bírságokat szabjon ki a médiahatóság, ha azok megsértették a médiatörvényt vagy a médiaalkotmányt.

A bizottsági javaslat indoklása azt mondja: a szinte automatikus bírósági felülvizsgálati kérelem miatt a szankciók visszatartó ereje - a csak évek múlva beálló fizetési kötelezettség miatt - jelentősen csökken. Így csak azon szankciók esetében indokolt fenntartani a végrehajtás felfüggesztésének lehetőségét, amelyek helyre nem állítható károkat, sérelmet okoznának a médiumoknak egy későbbi pernyertesség esetén. Ezek közé tartozna a médiaszolgáltatási jogosultság felfüggesztése és a médiaszolgáltatás törlése.

Ha a parlament elfogadja az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti módosító javaslatát, azzal két kormánypárti képviselő múlt héten elfogadott indítványát változatja meg, és lényegében az eredeti előterjesztéshez tér vissza. A fideszes L. Simon László és a kereszténydemokrata Pálffy István javaslatának elfogadása lehetővé tette volna, hogy a médiumoknak a bírságot ne kelljen rögtön befizetniük, hanem kérhessék a bíróságtól a határozat végrehajtásának felfüggesztését. A hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslat ezt a lehetőséget számolná fel.

L. Simon László a javaslatát ismertetve sajtótájékoztatón korábban azt mondta: indítványukkal jogilag is megszüntetnék annak lehetőségét, hogy egy jelentős bírság előzetes befizetésével a kiadó munkája ellehetetlenüljön.

Olvasóink írták

 • 12. load 2010. december 21. 21:14
  „11. miracle
  Próbálod te most mindezt elmagyarázni egy pártkatonának.
  Ugyan már!
  Mi értelme van?”
 • 11. miracle 2010. december 21. 20:13
  „pancser
  Te szemmel láthatóan tökéletesen nem érted miről van szó.
  Pártkatonák (NMHH) fogják megmondani, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Tedd föl a szemüveged, ha neked még ezek után sem látható, hogy ez mit jelent.
  Gyengébbek kedvéért: én döntöm el, hogy szerintem te írhatod-e azt itt, amit írsz, vagy nem. Jó lesz így neked?”
 • 10. gjozsi88 2010. december 21. 17:15
  „nagyfülesbagoly!
  Az a vak, aki nem látja mi folyik körülötte....amire hívatkozom az a Martonyi szájából hangzott el!
  A Hír Tv-ben a Martonyi nyilatkozatot leadták....igaz kissé megvágták, de ezt ő mondta a BBC riporterének!
  Vitád vele van, nem velem....!
  Hogy a külföldi sajtó negatív hireket ír magyarokról, azt szintén ti terjesztitek és tudjátok a baloldali suggallatoknak.....! Csak azt nem értem, ha a baloldal kinnt is hiteltelen, hogy tudja befolyásolni a kinti médiát?”
 • 9. load 2010. december 21. 00:39
  „8. pancser
  "Ez a törvény nagy lépés a sajtószabadság irányában."
  A demokráciában az alapelv ez: A hír szent, a vélemény szabad.
  Ugyan milyen sajtószabadság az, amelyben a véleményt pénzbüntetéssel regulázzák?
  Ne válaszolj, nem azért tettem fel a kérdést!”
 • 8. pancser 2010. december 20. 23:50
  „Ez a törvény nagy lépés a sajtószabadság irányában.Leginkább azért mert nagyobb felelősséget ró az ujságírókra, ami egyáltalában nem árt. Sokszor vélem úgy mintha szánt szándékkal egyesek a békétlenséget szítanák a sajtószabadság leple alatt. A mai média nem az igazságról szól, az újságírók ki merem jelenteni általánosítva is nem az igazság szolgálatában állnak, hanem a profit szolgálatába szegődtek, mert ugye meg kell élni, sokan vannak. Extremitás, az erkölcsökkel való szembehelyezkedők hatalmas jelentőséget kaptak ebben a világban. már most érezzük ennek kedvezőtlen hatásait, valamit tenni kellett. Tettek, mert bátrak voltak.”
 • 7. Boli 2010. december 20. 21:51
  „Hofit tessék hallgatni, aktuális lesz megint! A komcsik visszajöttek! Vadul nyomulnak, fosztogatnak és igyekeznek a nyomokat eltüntetni. Oszt még a cocikról hittük, hogy pofátlanok! Fideszkomcsiéknál arcátlanabb népség nincs!”
 • 6. háté 2010. december 20. 21:40
  „Narancstörvény, ehhez képest Kínában, jogállam van.
  Közeledünk a Palesztin állapotokhoz, először nem beszélhetsz-írhatsz, majd agyonvernek, lelőnek leágyúznak.”
 • 5. nagyfulesbagoly 2010. december 20. 20:19
  „1 es vedd le a piros szemüveged!
  Bár neked mindegy!
  Egy vaknak mindegy milyen a szemüvege..
  :))))))))))))))))))”
 • 4. pancser 2010. december 20. 20:11
  „Jó ez így, legalább gondolkodnak mielőtt írnak. Ismerjük jól a múltbéli helyreigzításokat, nagybetűvel a jogsértés, eldugva a helyreigazítás. A törvény nem azt jelenti, hogy nem lehet bírálni.”
 • 3. miracle 2010. december 20. 19:07
  „Cenzúra.
  Asszem itt a Kisalföldön sem sok kormányt bíráló cikk lesz.”
 • 2. erdeklödö 2010. december 20. 18:22
  „ALKOTMANY (Konstrukcio)! Egy adott allam alaptörvenye!!

  MEDIAALKOTMANY! ??????????????????????????????????????????????????????? ?”
 • 1. gjozsi88 2010. december 20. 17:17
  „Miközben a Martonyi a BBC-ben azt nyilatkozta ez ügyben, hogy a bírósági jogorvoslatnak halasztó hatálya van.....!?
  Hát megint majd a ballib média íratja az elmarasztaló cikket a nyugati sajtóban, ha nem fogják komolyan venni azokat, akik soha nem hazudtak.....!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemes emberszeretet és vudu gazdaságpolitika

Harrach Péter békét, örömöt, áldott ünnepet kívánt napirend előtt. Tovább olvasom