Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Az új törvény szerint nem alakíthatnak parlamenti frakciót Gyurcsányék

A Demokratikus Koalíció tagjainak frakcióalakítási moratóriuma áprilisban járna le, de az új országgyűlési törvény a tervek szerint még ezt megelőzően hatályba lép.
Az Országgyűlésről szóló új törvény nem teszi majd lehetővé, hogy parlamenti frakciót alakítsanak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó, az MSZP-ből kivált, jelenleg független országgyűlési képviselők - hangzott el egy szerdai kormánypárti háttérbeszélgetésen.

A parlamentről szóló új jogszabály - amelyet a tervek szerint még szerda este a Ház elé terjeszt a kormányoldal - a frakcióalakításról várhatóan a következőket tartalmazza majd: képviselőcsoport alakítására a megelőző országgyűlési képviselőválasztáson országos pártlistát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak.

A DK tagjainak hat hónapos frakcióalakítási moratóriuma áprilisban járna le, de az új országgyűlési törvénynek a képviselőcsoportok létrehozására vonatkozó passzusa a tervek szerint még ezt megelőzően hatályba lép. Így Gyurcsány Ferenc és szintén képviselő párttársai - szándékukkal ellentétben - nem tudnak frakciót alakítani.

Közös országos lista állítása esetén a frakcióalakítás lehetősége a közös országos listát állító pártoknak mind együtt, mind önállóan lehetséges lesz, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a közös listát állító pártnak nem öt-, hanem tízszázalékos parlamenti küszöböt kell elérnie. A független vagy függetlenné vált képviselő hat hónapot követően bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat - idéztek a háttérbeszélgetésen az új törvényjavaslat frakcióalakítást érintő szövegéből.

Az ötszázalékos küszöböt elérő párt képviselői a bejutott politikusok számára való tekintet nélkül képviselőcsoportot alakíthatnak majd. Így a Fidesz számításai szerint már öt taggal frakciót lehet majd alakítani a 2014-től 199 tagú Országgyűlésben.

Gyurcsány Ferenc tavaly október 22-én jelentette be, hogy az MSZP-ből kilépve Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alapítanak a már létező Demokrata Párt bázisán, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. Az alkotmányügyi bizottság november elején azonban - a kormánypárti és a jobbikos képviselők támogatásával - úgy foglalt állást, hogy csak fél év elteltével alakíthat frakciót az MSZP-ből távozó és a DK színeiben politizáló tíz képviselő, Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván. Az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását egy héttel később, november 14-én a parlament is jóváhagyta.

Molnár Csaba a parlamenti vitában akkor arra hivatkozott: szocialista frakciótagságuk nem kilépéssel, hanem az új képviselőcsoport megalakításával szűnt meg, így az Országgyűlés korábbi gyakorlata alapján nem kellene fél évre a függetlenek közé ülniük. Kifejtette, ezt támasztja alá, hogy az MDF-ből tizenöt évvel ezelőtt távozó politikusok azonnal megalakíthatták a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) képviselőcsoportját.

Salamon László, az alkotmányügyi bizottság elnöke (KDNP) ugyanakkor elmondta: a testület Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető házelnöknek írt levelére alapozta határozatát, eszerint a tíz képviselő kilépett az MSZP frakciójából, így vonatkozik rájuk a frakcióalakítási moratórium.

Új tisztségek

Az új országgyűlési törvény szerint új tisztségek jönnek létre a parlamentben: a háznagy és a főigazgató.

Egy szerdai kormánypárti háttérbeszélgetésen elhangzott: a házelnök politikai helyettese a háznagy lesz - aki országgyűlési képviselő is lehet, és akit egyszerű többséggel választ meg a Ház -, közigazgatási helyettese pedig a főigazgató.

Az új országgyűlési törvény a jelenleginél több fegyelmezési jogkört biztosít majd a házelnöknek, aki a súlyos rendzavarást elkövető képviselőt akár ki is zárhatja az adott ülésnap hátralévő részéről.

Olvasóink írták

 • 7. pancser 2012. március 15. 23:32
  „Kicsinyes bosszú, de nagyon visszaüthet! Mondjuk akkor, ha orbánék a bukásuk után szintén szétesnek. egyébként Gyurcsányt ezzel nem lehet megállítani.”
 • 6. gjozsi88 2012. március 15. 09:56
  „2!
  Melyik akna munka????
  Melyik a jogbiztonságot, kiszámithatóságot szeretné visszaállítani, hogy ne 324 ft legyen az euro és 10,5% az állampapir piac? Ne csökkenjen a belső fogyasztás, ne mondjunk le uniós forrásokról, ne legyen milliós tandíj, ne legyen évente minimálbéreseknek is min 24 000 ft eü hozzájárulás (ez a 1,5% járulék emelés a vizitdij 300 ftja, évi max 6000 ft-al szemben)
  Ne essen vissza a beruházás, a gazdaság, ne növekedjen az infláció és ne legyenek soha nem látott mértékű cégcsődök????

  Arról hogy hazudott egyedül Orbánnak van papirja!
  Először a jogerős bírósági végzése, hogy nem volt megfigyelési ügy!
  Most meg a kohéziós pénzek megvonásáról, mely a trükkök százai, azaz egyszeri bevételekkel takarta le az 1600 milliárdos ,(6% feletti) hiányt!!!!!”
 • 5. gjozsi88 2012. március 15. 09:51
  „Ja.....és közben bőszen bizonygatjuk, hogy nálunk jogállam van!!!!
  Azt kell bizonygatnunk, hogy csak most döbbentünk rá, hogy aki nem állít parlamenti választó listát az nem lehet önálló frakció!!!
  Ha ez volt az ideológiánk mindig, akkor a KDNP hogy rendelkezhet önálló frakcióval!!!
  Vagy megint joggal éltünk vissza........csak a Gyurcsánynak ne legyen frakciója????
  Az meg már sérti a jogállamiságot!!!!

  Hát igen!
  Ez a kiszámithatatlanság, jogbizonytalanság az ami miatt a befektetői bizalom megingott, ami miatt térdelünk az EU-IMF elött, amitől 324 ft lett az euro és 10,5% az állampapir hozam!!!!!
  Megéri nekünk egy állítólag már úgy is hiteltelenné váló Gyurcsány önálló frakciójának megakadályozása, mint egyik ok azt, hogy ezer milliárdokat fizessünk érte??????(árfolyam, kamatfelárak....stb)
  Vagy mégsem hiteltelen a Gyurcsány és fél tőle a hatalom?????”
 • 4. Eva- 2012. március 15. 09:46
  „Ez a törvény nem Gyurcsányék ellen szól elsősorban!

  Így lesz a fidesz frakció moresre kényszerítve:
  nehogy bárkinek új frakció alapításán járjon az esze bármikor is.
  ez az ügy megint bejárja majd a nemzetközi sajtó--példája a visszamenőleges törvénykezésnek! :)”
 • 3. load 2012. március 15. 09:20
  „1. embertelen
  "Nagyon helyes, hogy Gyurcsány nem alakíthat frakciót,..."
  A demokrácia állapotának nem tesz jót.
  Ilyen alapon bárkit ki lehet zárni a politikai életből.
  Csak egy kétharmados törvény kell, hogy képviselő 170 cm testmagasság felett nem kerülhet be a parlamentbe, és máris leszükül azoknak a köre, akik 2014-ben reményeid szerint elzavarhatják a vezénylőtábornokot.
  Ilyen egyszerű ez mostanában.”
 • 2. knifemaster 2012. március 15. 05:20
  „1. embertelen 2012.03.14. 20:40
  Attól,hogy nagy hazudozóink eltünnek a színről,az aknamunka még folyik tovább...”
 • 1. embertelen 2012. március 14. 20:40
  „Nagyon helyes, hogy Gyurcsány nem alakíthat frakciót, de remélem 2014-ben Orbán sem! Hála Istennek Gyurcsány már nem sok vizet zavar és jó lenne, ha a folyamatosan hazudozó Orbánnal is ez történne. Elég a hazudozókból!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részeg autós okozott több balesetet Békéscsabán

Egy erősen ittas férfi több helyszínen okozott közlekedési balesetet szerda délután Békéscsabán. Tovább olvasom