Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Az ügyészség elölről kezdené a Rezesova-pert

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás indítását kezdeményezte a Pest Megyei Főügyészség az M3-as autópályán 2012 augusztusában négy ember halálát okozó szlovák nő ügyében - erősítette meg a hvg.hu értesülését a főügyészség szóvivője kedden az MTI-nek.
Gyugyi Csilla előrebocsátotta: nem tudja, honnan került a hírportál birtokába a másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszékhez már korábban benyújtott indítványuk, amelyet a május 5-ei nyilvános bírósági ülésen szóban is előterjeszt majd a vádhatóság képviselője.

Eva Varholiková Rezesovát tavaly novemberben több ember halálát okozó ittas járművezetés miatt ítélte - nem jogerősen - 6 év fogházra Fülöp Ágnes bírói tanácsa. A szlovák nőt ugyanakkor felmentették a közúti veszélyeztetés vádja alól, mivel a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy az ütközés előtt más járművel, majd a Fiattal is "kakaskodott" volna.

A főügyészség szóvivője azt mondta: a vádhatóság ragaszkodik a vádiratban leírtakhoz, vagyis a közúti veszélyeztetés tényéhez. Ezt a tényállást azonban csak egy új eljárásban lehet megállapítani, ezért indítványozták a másodfokú bíróságnak, hogy utalja vissza első fokra az ügyet (vagyis kezdjék újra az egész pert).

Az ügyészségi indítvány másik sarokpontja, hogy egyértelműsíteni kell a négy ember halálával járó baleset körülményeit, és ki kell derülnie annak is, miként lehetett volna elkerülni az ütközést, mert mindez nem vált teljesen világossá az elsőfokú eljárásban - magyarázta Gyugyi Csilla. Hozzátette: a bíró lényegében valamennyi szakvéleménynek helyt adott, még az egymásnak ellentmondóknak is, holott a három szakvélemény közül kettő egybehangzó volt. A harmadikat az a Melegh Gábor készítette, aki a sértettek felkérését a szakértői testületben betöltött vezető pozíciójára hivatkozva elutasította, ugyanakkor a vádlotti felkérést elfogadta. A főügyészség összeférhetetlenség miatt indítványozta Melegh Gábor kizárását - tette hozzá a szóvivő.

A vádhatóságnak az az álláspontja, hogy Eva Rezesová a jelenleginél hosszabb büntetést érdemelne, amelyet fogház helyett börtönben kellene letöltenie - derült ki Gyugyi Csilla szavaiból.

Eva Varholiková Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban ittasan, az M3-as autópályán X5-ös BMW-jével mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba. A Fiat Punto az ütközés után azonnal kigyulladt, és a benne ülő két házaspár meghalt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön érti mit jeleznek az útbaigazító táblák? II.rész

Segítünk, ha inkább nehézséget okoznak. Nézzük a gyorsforgalmi utak csomópontjait. Tovább olvasom