Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Az ombudsman szerint az önkormányzatok nem tilthatják a házalást

- A helyi önkormányzatok nem tilthatják a házaló kereskedést - állapítja meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásában.
Szabó Máté ombudsmant egy panaszos azzal kereste meg, hogy Gádoros határában egy táblát helyeztek el, amelyen a "házaló kereskedelem tilos" felirat szerepel. Az önkormányzat polgármestere arra hivatkozott, hogy az intézkedésre az időskorú helyi lakosok védelme, valamint az erőszakosan, megtévesztéssel kínált, silány minőségű áruk kereskedelmének visszaszorítása érdekében került sor.

Az ombudsman az ügyben megkereste a közigazgatási és igazságügyi minisztert is, aki válaszában arról értesítette, hogy a kormányhivatalok a házaló kereskedés önkormányzati korlátozásával kapcsolatos felmérésükben összesen 36 önkormányzati rendeletet és 3 határozatot találtak törvénysértőnek. Egyes önkormányzatok nem fogalmaztak meg külön szankciót, mások az engedély nélkül folytatott "házaló" kereskedést szabálysértésnek minősítették, és szankcióként pénzbírságot írtak elő.

Az ombudsman jelentésében - a miniszter álláspontjával egyetértve - rámutatott, hogy a kereskedelmi törvény alapján egyértelmű: az önkormányzatok 2009. október 1-jétől nem írhatnak elő korlátozásokat a házaló kereskedelmi tevékenységgel összefüggésben, valamennyi ilyen tartalmú előírás törvénysértő.

Olvasóink írták

 • 18. Contar 2011. június 15. 11:00
  „Megtaláltam: http://www.fogyasztovedok.hu/aruvasarlas/hazalo_kereskedelem/

  A Gádorosi Önkormányzat valszleg nem erre, hanem a köznyelvi házalásra gondolt a tiltáskor! Amit nem is kellett volna tiltani, mert egyébként is tiltott!”
 • 17. janika 2011. június 14. 20:15
  „Szabó Máténak előre megírják a szövegét, azt kötik az olvasók orrára! A valós témát Ő képtelen megoldani.”
 • 16. Contar 2011. június 14. 16:06
  „Megkérdezném- elsősorban Szabó Mátétól, de hát Ő biztos nem fog válaszolni-, hol van szabályozva a házaló kereskedelem?
  (Jó, tudom, a mi nincs tiltva, az tulajdonképpen megengedett!)”
 • 15. Orso 2011. június 14. 15:24
  „Hm.
  Ez esetben minden házaló "vállalkozótól" kérném a vállalkozói igazolványát, meg persze áfás számlát a termékről (mondjuk álmomban se vettem még semmit ilyenektől...)
  Azért az valahol nem normális, hogy a kisvállalkozót lépten-nyomon b...tatja az adóhivatal, pedig MINDENE rendben, fizeti az adót, bevallja, számlázza, stb. (a tisztelendő kivételről beszélek :D), az ilyen bekopogtatósoknak meg szerintem ha megemlítenéd a nyugtát, hát körberöhögnének... Grrrr.”
 • 14. SC 2011. június 14. 11:03
  „11. pancser
  Látom,te szívesen fogadod testvéreidet!:-) Más cikknél meg szidod őket.Fura egy manusz vagy te...”
 • 13. SC 2011. június 14. 11:01
  „Egyszerű,Köszönöm,nem kell" mondat hatásos,aztán ajtó becsuk.Ha nem jön be,ott van a jobb ököl.Ha nekik az köll:-)))
  Felénk a házalás tipikus faj "munka".Csatornát 300 000 ezerért felrakó/kb számlával anyaggal együtt lenne 50 ezer/kalapos cigányok,zoknit áruló lányok,lepedőt és párnákat eladni akarók és még folytathatnám...”
 • 12. CsabaKiraly 2011. június 14. 10:26
  „Miert nem vezet be a varos :varosi-engedelyt: amit mindenkinek be kell szerezni mondjuk 5000 Forint aron.
  Es az CSAK abban a varosban lenne ervenyes. Megszunne a sok hazalas masod-rendu arukkal es dupla aron.”
 • 11. pancser 2011. június 14. 09:56
  „Házalni szabad, szabad is volt mindig. A Kádár rendszerben domesztikálódott honfitársainknak ez furcsa, nekem is furcsa volt amikor Bécsben jártam életemben először és lépten nyomon zaklattak. A házalás is a szabadságjogok része.”
 • 10. elemér 2011. június 14. 08:12
  „O.K. akkor rakj ki egy táblát, Házalás tiltva és mutasd a kutyát.”
 • 9. mc 2011. június 14. 07:31
  „Hát nekem eddig is elegem van abból, hogy szombaton, vagy vasárnap ebéd után amikor tévedésből semmit sem csinálnék (netán alvással jutalmaznám magamat) akor csilingel, dudál, harsányan üvölt a fagylaltos, a gázos, a kutyatápos.
  Olyankor merül fel bennem, hogy a zajos kereskedő jó édesanyjának nem -e valami ősi mesterséggel kapcsolatos foglalkozása van-e?
  Az O...manok pedig egészen biztosan lakatlan szigeten laknak, vagy süketek, vagy vakok, vagy csak gyagyák...
  Ami mellett kiállnak, vagy ami ellen, azt megfigyeltem, hogy a normális átlagemberekkel szemben, ellen szóló volt.”
 • 8. vanessa 2011. június 14. 04:42
  „jó reggelt!majd az ombusdman szüleit rabolják ki, ezek az eröszakos házalok akkor is védi őket?ezeknek nem kell számlát adni?na én egytől sem veszek semmit, de zárva az ajtom ,janika igy igaz”
 • 7. Star-Spangled 2011. június 14. 02:04
  „A "hazalasbol"vannak a lopasok,ect!!!!”
 • 6. Julianusz 2011. június 13. 20:31
  „És ki ellenőrzi az árúk eredetét, eredeti márkajelzését, minőségét, és ki ad ezekről számlát. Minőségellenőrzés, APEH!!!!!!!! Mert ezekalapján minden butikos, kereskedő mehet bugyrozni.”
 • 5. janika 2011. június 13. 20:08
  „Az ombudsman magasról le rittyenti, azt, hogy a házalás célja az emberek büntetlen becsapása !”
 • 4. bojtár 2011. június 13. 20:00
  „de mäst azt igen ugye”
 • 3. Julianusz 2011. június 13. 18:52
  „Ez nagyon szomorú. Községünkben több idősek kárára elkövetett lopás, rablás történt amit a házaló árusok követtek el. Bementek ketten az utcaajtón, az egyik visítozva jónapotozva csalogatta elő a házigazdát, kipakolt neki, tukmálta rá portékáit, közben a másik a nyitott ablakon át bement a házba, és földúlva a szekrényeket, ékszert pénzt rabolt. A másik esetben vásárolt valamit a néni tőlük, kifigyelték, honnan veszi elő a pénzét,aztán délutánra hült helye volt a pénznek. Ilyenkor lesik ki azt is, hol laknak idősek, mikor vannak egyedül, mikor mennek boltba, stb. Idősek, nem tudják felmérni a veszélyeket, ha csak kimegy valamiért kertbe, nem zárja az ajtót, stb”
 • 2. vienna 2011. június 13. 18:23
  „Ócsón ádom ezt áz óurát.
  Márkás.
  Nem kő?
  Ákko íggyen le á házad!”
 • 1. pozdorja 2011. június 13. 18:00
  „Van 1-2 eladó vacakom. Valaki nem tudja az ombudsman címét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseppentő Zsombor nyerte el a pünkösdi király címét Ópusztaszeren

A sikerrel teljesített ügyességi feladatok után a húszéves Cseppentő Zsombor nyerte el a pünkösdi… Tovább olvasom