Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Az MSZP szerint ˝nagy átverés˝ a pénteki törvényjavaslat csomag

Az MSZP szerint a pénteken benyújtott törvényjavaslatok újabb nagy átverést készítenek elő a kis- és közepes jövedelműek számára: adójuk nem csökken, járandóságaik és jogaik egy része viszont csorbul, és ha van lakáshitelük, annak törlesztőrészlete biztosan megnövekszik - áll Lendvai Ildikó közleményében.
Az MSZP elnöke az MTI-nek eljuttatott vasárnapi közleményben azt írja: a külföldi sajtóban is kontárnak nevezett kormány kétségbeesetten igyekszik gazdaságilag helyrehozni felelőtlen támadása következményeit, de e hónap elején a hitelfelvevők már szembesülhetnek törlesztőrészleteik megnövekedésével. A kormány Lendvai Ildikó szerint össze-vissza beszél, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz.

"Hol átkozza az IMF-et, hol segítségért fordul hozzá. Előbb törvényben törölte el a szocialisták által bevezetett vezetői bérplafont, majd most visszaállítaná azt. Hol a két hónapon, hol a kétmillión felüli végkielégítések megvonásáról beszél, nem ad világos választ a közalkalmazottaknak. Hol beadja, hol visszavonja a médiaszabályokat" - fogalmaz. Úgy véli ugyanakkor, hogy a kormány egyetlen dologban következetes: "intézkedéseivel mindig a jómódúak járnak jól, a többiek pedig rosszul".

A most benyújtott törvénycsomagból annyi biztosan kiderül, hogy az új "cselédtörvény" szerint a jómódúak úgy dolgoztathatják háztartási alkalmazottjukat, kertészüket, hogy nem kell gondoskodniuk sem a nyugdíjáról, sem egészségbiztosításáról - írja az ellenzéki párt elnöke. Véleménye szerint nagy átverést jelentenek az új örökösödési szabályok is. Az átlagos családok öröksége már jelenleg is illetékmentes, örökösönként 20 millió forintig; két-három örökös családtag esetén tehát 40-60 millióig, amibe bőségesen belefért egy átlagos lakás, vagy kisebb családi ház értéke. Könnyen lehet, hogy most az érintettek rosszabbul járnak, hiszen a leggazdagabbak gyerekei ugyan milliárdokhoz is közterhek nélkül juthatnak, de a szegényebb családokban az egyenesági leszármazottakon kívül a többi családtag már fizethet.

A végkielégítések 2 millió forint feletti részének elvonása már sújthatja az átlag körül keresőket is - hívja fel a figyelmet. A jogszabály nemcsak azokat érinti, akiknek havi jövedelmük több, mint 2 millió forint, hanem azokat is, akik egy év alatt kerestek ennyit. Példaként ismerteti: ma a bruttó átlagjövedelem valamivel 200 ezer forint felett van, így az az ötvenes közalkalmazott, akinek öt éve van hátra a nyugdíjig, húsz éve becsülettel dolgozik, összesen tizenkét havi végkielégítésre számíthatott eddig.

Havi bruttó 200-250 ezer forintos fizetés esetén ez már meghaladta a kétmillió forintot. Büntetik tehát a kirúgandók fideszes listáján szereplő nyugdíj előtt álló pedagógust, iskolaigazgatót, tisztviselőt is - fogalmaz Lendvai Ildikó. A törvényjavaslatok arról tanúskodnak az elnök szerint, hogy a kormány a "médiavagyonhoz hasonlóan le akarja nyúlni a Nemzeti Üdülési Alapítványt is". Az új szabályok kikövezik a jogi útját annak, hogy az alapítvány olyan társasággá alakuljon, amelynek fő tulajdonosaként majd az államhatalom jelenlegi birtokosai dönthetik el: mit tesznek az eddig sokszázezer munkavállaló és nyugdíjas üdülését, utazását segítő vagyonnal.

Egy "örömteli" hírt azért kiolvas a jogszabályokból a pártelnök: "ha valaki heti egy litert iszik saját főzésű pálinkájából, ezt tehermentesen élvezheti. Az adómentesség tudniillik azoknak és csak azoknak szól, akik évi ötven liter pálinkát saját fogyasztásukra főznek" - jegyzi meg közleményben Lendvai Ildikó.

Olvasóink írták

 • 6. HR_XAR 2010. július 05. 19:27
  „Jaj, jaj, jaj ekkora baromságot, elhiszed, amit leírtál? Könyörgöm alig volt meg az elmúlt években a 50-52% az mszp részéről, bőven meg lehetett volna vétózni mindent, ha az ellenzék dolgozott volna, de ugyebár, ha nem viktor a király, akkor nem is leszünk ellenzék igaz? Így könnyű az mszp-re kenni mindent. Most valóban nincs értelme az ellenzéknek, hála a hülye magyarnak, akinek a száját bárki teleszarhatja. 3. út soha nem volt és nem is lesz, mert egyik párt sem alkalmas a vezetésre, ahogy az egész rendszert alapjaiban meg kellene változtatni. A nem kivonulás meg egyenlőre a munkával. Dolgozni kellett volna kérem.”
 • 5. elihu 2010. július 05. 13:14
  „1. Az ellenzék "nem kivonulása" semmit nem jelentett volna, ahogy most sem jelent semmit az ellenzék munkája. A lényeg hogy a a másik oldalt nagy ívben le kell szarni és csak az számít amit a többségben lévők akarnak. Magyarország én így szeretlek. Most a Fletóék vissza kapják azt amit a ..idesz kapott 8 évig. Aztán majd az Orbánc is megy a levesbe, mert ezzel a politikával messze nem lehet menni, és jöhet a 3. út.
  2. Kósa, Szíjjártó lapát, ahogy a Fletónak is a kijelentése miatt. Mindegyik marad, és mi változik? Semmi.
  <moderálva..>”
 • 4. HR_XAR 2010. július 05. 08:52
  „Tetszett volna az ellenzék dolgozni az elmúlt 8 évben és nem kivonulgatni. Érdekes. A barom magyar azt nem kéri számon rajtuk, holott minden épeszű ember tudja, mi az ellenzék dolga, és az előző 8 évben egyszer sem volt 2/3”
 • 3. iparos 2010. július 04. 21:55
  „Todi!

  Abban igazad van, hogy lehetett volna jobban csinálni.De komolyabb társadalmakban , olyan kijelentésért, amit Kosa, és Szijjárto tett, még a politika közelébe sem engednek. Ezzel már most több kárt okoztak az embereknek, mint az MSZP 4 év alatt!”
 • 2. zeta62 2010. július 04. 21:19
  „Tódi!

  Azért nem gondolod ugye, hogy ezek jobban fogják?
  Ezek is enyves kezűek, mehetnének már most, hogy egy tiszta kezű új vehesse át a helyüket, míg nem késő!”
 • 1. tódi 2010. július 04. 17:06
  „Köszönjük Emese !
  Tetszettek volna jól csinálni az elmúlt nyolc évben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközésben meghalt egy férfi

Frontális ütközésben meghalt egy férfi gépkocsivezető Tarpán vasárnap. Tovább olvasom