Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Az MSZP nem vesz részt az alkotmányozásban

Az MSZP nem vesz részt az alkotmányozás parlamenti vitájában, mert az új alaptörvény nem egy nemzet, hanem egy párt készülő alkotmánya.

A sajtótájékoztatón Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője azt mondta, a mostani alkotmány készítői nem veszik figyelembe, hogy Európa tökéletesen átalakult.

Szavai szerint ma nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon. Hozzátette, erőltetettnek érzi, hogy egy év alatt kell elkészíteni az alaptörvényt, egy jó alaptörvény elkészítéséhez ugyanis idő kell.

Hangot adott annak a véleményének is, hogy az alkotmány elkészítéséhez konszenzus kellene.

Gurmai Zita szerint a magyar uniós elnökség van olyan súlyú, hogy ebben az időszakban "nemhogy a médiatörvénnyel, de az alkotmánnyal sem kellene foglalkozni", mert mindenkinek az a feladata, hogy próbálja meg a lehető legjobb képet adni Magyarországról. Az alkotmányozás kapcsán a politikus úgy fogalmazott, hogy "elindult a jogállamiság lebontása". Szavai szerint Európa "figyel bennünket", mert Magyarország ma a többi uniós tagállamot is képviseli.

Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az alkotmányozási folyamatot célszerű lenne későbbre tolni. Véleménye szerint a jelenlegi alkotmány minden alapvető jogot garantál, a Fidesz által tervezett jogszabály viszont "nem mindenki alkotmánya", és a soros elnökség alatt nem is célszerű új alaptörvényt készíteni. A képviselő egyúttal elmondta, arra kérik az Alkotmánybíróság elnökét, Paczolay Pétert, hogy lépjen a magánnyugdíjak kérdésében.

Arra a kérdésre, hogy egy későbbi időpontban sem vennének-e részt az alkotmányozás folyamatában, Gurmai Zita - hangsúlyozva, hogy ebben a pillatban az Európai Szocialista Pártot tudja képviselni - azt felelte, hogy az alaptörvény "akkor lehet igazán sikeres, ha az alapvető garanciákat megkapja a Magyar Szocialista Párt".

Mint mondta, ha az alapvető védelem meglenne, akkor ő, mint az Európai Szocialista Párt alelnöke azt javasolná, hogy tegyék meg ezt a lépést. Hozzátette, hogy ezeket viszont nem kapták meg. Problémának nevezte azt is, hogy a készülő alkotmány "túlságosan keresztény", véleménye szerint figyelembe kellene venni a más vallásokat is. Hozzátette, a kereszténység ügye rendkívül fontos.

"Én is szeretem István királyt, mert azt gondolom, nélküle nem lennénk, ahol vagyunk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy meg kell találni a helyes arányokat.

Szerinte azt is tudomásul kell venni, ma már a nők önállóan döntenek, és azt is el tudják dönteni, hogy adott esetben szeretnének-e gyereket. Megjegyezte, annak, hogy sok gyermek szülessen, az a biztosítéka, hogy a nőnek van munkahelye.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Csetneky 2011. január 17. 22:27
  „25. vikri

  Persze, hogy nem. A Maorinak szóló kérdés, a Komissarnak szóló javaslat. De a te remek beírásod milyen? Azok érvek? :)”
 • 31. Komissar 2011. január 17. 21:46
  „24. Csetneky 2011.01.17. 16:08

  nézzél körül olyan településeken, ahol többet volt fideszes a polgármester, mint más, milyen károkat okoztak. gondolok itt elsősorban Pápára, Győrrel szemben.
  aztán ha meg is tudod érteni, rájössz kik is követtek el böszmeséget.
  csak a fejek többségében nagyon sötét van, és ezt tavaly országosan is kihasználták.”
 • 30. Maori 2011. január 17. 21:02
  „Bárdossy László miniszterelnök
  Nevéhez fűződik a Délvidék megszállása, a hadüzenet kinyílvánítása a Szovjetunió és USA felé.
  "1942 januárjában egy eredetileg a partizánok ellen indított razzia kiterjesztése során magyar katonai alakulatok az 1941 tavasza óta visszafoglalt Bácskában (Újvidéken és környékén) etnikai alapú tömeggyilkosságot követtek el, amelynek körülbelül 3300-3800 főként szerb és zsidó nemzetiségű polgári személy esett áldozatul."E hőstettet Feketehalmy Czeydner Ferenc altábornagy, Grassy József vezérkari ezredes, Deák László ezredes és Zöldy Márton csendőrszázados vezette. Szombathelyi Ferenc vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke már 1942. február 4-én elrendelte a vizgálatot, amelyet azonban Feketehalmy-Czeydner Ferenc altábornagy vezetett, így nemhogy felelősségre vonás nem történt, de Deák László ezredest még ki is tüntették a Magyar Érdemrend Középkeresztjével, hadiszalagon, kardokkal.
  1944-45-ben a Jugoszláv partizánok bosszúból 30.000, más források szerint 45.000 magyar civilt mészároltak le.”
 • 29. Maori 2011. január 17. 20:38
  „Teleki Pál (Magyar Élet Pártja)
  "A Magyar Élet Mozgalom és Teleki megegyezése nyomán a mozgalom beolvadt a pártba. Az újraegyesített kormánypárt 1939 február 2-án felvette a Magyar Élet Pártja nevet, miközben a németek jóváhagyásával Magyarország önálló akció során Kárpátalja teljes egészét elfoglalta és területét a Magyar Királysághoz csatolta, melyért ,,cserébe" beiktatták a ,,második zsidótörvényt", az 1939. évi IV. törvénycikket. A viszonylag stabilizált belpolitikai légkörben a revízió újabb sikerével a háta mögött Teleki javaslatára Horthy feloszlatta az országgyűlést, és kiírta az újabb választásokat.
  Az eredmények minden elvárást felülmúltak, a két választás közötti területi gyarapodás révén 245-ről 260 fősre növekedett parlamentben a MÉP 187 helyett szerzett meg, mellyel kényelmes, kétharmados többséghez jutott az új törvényhozásban."
  Persze ne feledkezzünk meg az első és harmadik zsidótörvényről, illetve a középkori botbüntetés vissza állításáról sem, ami szintén Teleki nevéhez fűződik. Mikor saját tettei súlyát felismerte főbe lötte magát.”
 • 28. Maori 2011. január 17. 20:22
  „Egy érdekes jobboldali politikus.
  Friedrich István (Keresztény Nemzeti Egyesülés Párt)
  1919-es Magyar-Román háború
  "Az antant követelésének eleget téve megkezdődött a Felvidékről való visszavonulás. Stromfeld lemondott, helyére Julier Ferenc került. A román csapatok azonban nem mozdultak a Tisza mellől. Ekkor a Magyarországi Tanácsköztársaság a tiszai támadással fegyveresen akart érvényt szerezni a jegyzéknek, amely azonban a csapatok gyenge harcértéke miatt pár nap alatt összeomlott. Kun Béla és társai különvonaton távoztak az országból.
  Ezt követően Peidl Gyula alakított szociáldemokrata-kommunista kormányt, de a román csapatok megszállták Budapestet, Győrt és Veszprémet. Friedrich István néhány román katona segítségével feloszlatta a magyar kormányt, majd József főherceget kormányzóvá kiáltotta ki, és önmagát neveztette ki miniszterelnökké. Kormányát azonban az antant nem ismerte el."
  Tanulság: A jobboldal is lepaktál akár az ellenséggel is, csakhogy hatalomhoz jusson.”
 • 27. fortuna54 2011. január 17. 19:21
  „20-as kolombela.Hogy mért kellene szeretni a nyugatot?Mert nélküle,már M.órszág csödben lenne.”
 • 26. Maori 2011. január 17. 18:41
  „Akiknek sokat köszönhetünk.
  Tisza István
  "1913. június 7-én az uralkodó ismét Tisza Istvánt bízta meg kormányalakítással. Második kormányfői periódusában Tisza a bizonytalannak ítélt nemzetközi helyzetben az államhatalom megszilárdítását tartotta legsürgetőbb feladatának. Ennek eredményeként rendeletekkel szabályozták a gyülekezési jogot és sajtótörvényben növelték a hatóságok jogköreit az újságok engedélyeztetésére, büntetést előírva a ,,sértő magatartás" esetére is. Alig néhány hónappal az első világháborút kirobbantó szarajevói merénylet előtt is a Szerbiával szembeni kemény fellépés híve volt, a merénylet után viszont - egyedüliként a Monarchia vezetői közül - sokáig ellenezte a háborúba való beugrást , ismerve a birodalom hadseregének színvonalát. Ugyanakkor Németország szövetségének elvesztése a monarchia nagyhatalmi státuszának összeomlását, Magyarország védtelenné válását és saját presztízsének megrendülését jelentette volna a szemében, ezért az erőteljes német nyomásra végül beleegyezett a támadás megindításába, és ,,a Monarchia erős embereként" mindvégig kitartó támogatója volt a világháborúban való részvételnek."
  Az egyesített haderő 1914 végére elveszítette katonái felét. Tisza miniszterelnöksége alatt, és pártja, távozása után is meghiúsította az Uralkodó reform kísérleteit. Ennek legjelentősebb része az általános választójog bevezetése lett volna. Tevékenysége oly mértékben dühítette fel az Antantot, hogy Magyarországot kiáltották ki a háború főbűnösének, s Trianonnal jutalmazták. A Magyar Honvédség vesztesége: 833.000 hadifogoly, 1.492.000 sebesült és rokkant, valamint 530.965 halott.
  1918. október 31.-én lakásában katonák agyonlőtték, így nem érhette meg politikája gyümölcsének, az ország feldarabolásának, beteljesedését.”
 • 25. vikri 2011. január 17. 17:30
  „24.! Ez milyen beírás? Ezek nem érvek! Ha valaki a Kormányt (bocs, Orbán Viktort) kritizálja az nem az ellenzéket dicséri...”
 • 24. Csetneky 2011. január 17. 16:08
  „23. Maori

  Akkor ki a baloldal egyetlen igaz embere? Rákosi, Kohn Béla vagy Gyurcsányi?

  18. Komissar

  Azt is rendszeresen írták az értelmes szoci hozzászólók, hogy a 2002-2010 közötti böszmeségekért a Fidesz, mint ellenzék a felelős. Akkor most az elvtársaid logikája szerint azt tudom javasolni, szavazza le a lassan illegalitásba vonuló Mszp a többséget bátran. Már ha tudja.”
 • 23. Maori 2011. január 17. 15:38
  „A jobboldal egyetlen igaz embere.

  "Főméltóságú Úr!

  Szószegők lettünk - gyávaságból - a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.
  A gazemberek oldalára álltunk - mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.
  Nem tartottalak vissza.

  Bűnös vagyok. Teleki Pál

  1941. ápr. 3."”
 • 22. rick_ 2011. január 17. 13:42
  „Ha 1990-ben mindenkit, aki az állampárt tagja volt eltiltanak 20 évre a politikai szerepvállalástól, akkor először is már régen lenne rendes Alkotmányunk, másodszor mindenkinek természetes lett volna, hogy az állampárt és utódai nem vesznek részt semmiben, harmadszor a Fideszbe (meg az összes többi párt soraiba) se férkőzhettek volna be és nem lehetne mondogatni, hogy a "komcsik itt vannak a komcsik ott vannak", negyedszer sokkal egyértelműbb lenne az elmúlt két évtized történései, eseményei miatt felelősség kérdése. De nem így alakult. A legkevesebb, ha a szocialisták önszántukból úgy érzik, hogy nem volna helyénvaló Alkotmányozniuk ebben az országban. Horn Gyulában legalább volt ennyi "becsület" (persze, lehet, hogy csak parázott) amikor a 2/3-ával nem kezdett hozzá az Alkotmányozáshoz.”
 • 21. vikri 2011. január 17. 12:25
  „20! Úgy látom, pont a lényeget nem érted abból, amit írtam...”
 • 20. kolombela 2011. január 17. 11:04
  „16. hozzászólás vikri 2011.01.16. 21:19
  Miért is kellene szeretni a nyugatot? Az eltelt ezer év alatt még jót nem kaptunk tőlük csak bút és szenvedést.”
 • 19. mecsoka 2011. január 17. 10:40
  „Most ez már megint mi? Ok, hogy gyakorlatilag egy szavuk nem lehet a 2/3 miatt, de mit fognak ez idő alatt csinálni? Szabadságra mennek a mi pénzünkből vagy mi a retek?”
 • 18. Komissar 2011. január 17. 09:34
  „17. Csetneky 2011.01.16. 22:25

  Okoska!
  Az egész alkotmány egy jegyzőkönyv nélküli (mert ebben nagy gyakorlatuk van) kormányülésen áll össze, majd a 2/3 el is fogadja éppen úgy mint a közhivatalokra ráerőltetett orbán-önéletrajzot.
  Miért kell ehhez bárkinek asszisztálni?
  Április 11. óta tényleg ítélet idő van.”
 • 17. Csetneky 2011. január 16. 22:25
  „Nem vesznek részt a parlamenti vitában? Hol vannak most azok a nagyon okos hozzászólók, akik Gyurcsány őszödi böszmeségeit követően az igazmondó felszólásai alatt kivonuló Fideszes képviselőkkel kapcsolatban írták, hogy milyen dolog az, ha valaki elhagyja a munkahelyét? Remélem, akkor most ugyanezt megkérdezik a saját elvtársaiktól is!
  Egyébként meg szerencse, hogy nem vesznek benne részt, legalább nem tudják elrontani.”
 • 16. vikri 2011. január 16. 21:19
  „Kedves jóindulatú beírók! Habzó száj nélkül előre kellene már nézni!
  Emberek! Az ország alkotmányáról van szó!!! És ebben minél több(féle) embernek vagy képviselőjének részt kellene venni, mint annak idején ´89 után. Az akkori(!) Fidesz is ezt és így akarta. A mostani állapot szerint mindenkinek(!) el kell ismerni, hogy így tényleg egy párt-alkotmány készül. Ez az egész mostani helyzet (egypárti médiahatóság, pártkatona PSZAF vezető, Alkotmánybíróság háttérbe állítása, visszamenőleges törvénykezés, "Nyugat" utálat) sajnos rossz emlékeket idéz...”
 • 15. udy 2011. január 16. 20:40
  „Van Isten az égben...”
 • 14. Lárika 2011. január 16. 20:07
  „Nem az alkotmányozásban, az ország életében nem volna szabad részt venniük! Ha csak nem annyiban, hogy a lopott milliárdjaikkal segítenek az általuk csinált adósság törlesztésében.”
 • 13. westminster 2011. január 16. 17:59
  „Megjegyezte, annak, hogy sok gyermek szülessen, az a biztosítéka, hogy a nőnek van munkahelye.

  Ha jobban fizetnék a férfit, egy kereső is el tudna tartani egy nagy családot.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat ütközött személyautóval Szentes és Csongrád között

Vonat ütközött személyautóval Szentes és Csongrád között vasárnap délelőtt a 451-es főút Csongrád és… Tovább olvasom