Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Az egyforintos kastély

Egy forintért árulja az állam a sopronhorpácsi Széchenyi-kastélyt. Állítólag már érdeklődő is akadt, csakhogy sem a helyiek, sem az épületben lakó családok nem tudnak az akcióról.
Fotó: Kisalföld-archívum Eladó: A sopronhorpácsi Széchenyi-kastélyra állítólag máris van egy érdeklődő, akinek egy forintot és még több milliót megérne.
Az állam huszonhét kastélyt kínál egyforintos áron. Az üzlet első pillantásra több mint kecsegtető, annyit azonban tudni kell: cserébe a jelképes összegért az új tulajdonosnak vállalnia kell a szinte mindenhol leromlott állapotú ingatlan felújítását és az állagmegőrzést.

Az egy forint mellé tehát még további több tízmillióval számolhat a leendő kastélytulajdonos. Nagyjából ennyit lehet biztosan tudni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezdeményezéséről, illetve még egyet: a huszonhét kúria egyike Győr-Moson-Sopron megyei – a sopronhorpácsi Széchenyi-kastély.

Senki nem tud róla

A részletek azonban nem ismertek: a hivatal honlapján (www.koh.hu) a 2004-es kastélyprogram címszó alatt nem szerepel az üzleti ajánlat, s a regionális irodájában sem tudnak többet a kezdeményezésről. Pedig a soproni telefonszámon már egy érdeklődő is akadt, aki a Dunántúlon kastélyt keresett magának.

Valószínűleg ő lehet az is, aki a sopronhorpácsi önkormányzatnál befektetőként jelentkezett. A helyiek azonban – éppúgy, ahogy a regionális iroda – nem tudtak arról, hogy a kastély eladó, így használható válasszal sem szolgálhatott. A Kisalföld a hivatal zöldszámán (06-80/203-956) tudta meg, hogy a Széchenyi-kastély szerepel a huszonhetes listán.

Tíz család lakja

A kúriában jelenleg tíz család lakik, ők kutatóintézeti munkatársak. Van, aki csaknem húsz éve él a kastélyban kialakított lakások egyikében. Az ingatlan állapotát egyébként közepesnek minősítik a helyiek, mondván, még lakható, de a tetőt záros határidőn belül fel kellene újítani.

Arra a felvetésünkre, hogy egy forintért akár az önkormányzat is megvehetné az ingatlant, azt a választ kaptuk: elvileg nem kizárt, de ehhez egyrészt a képviselő-testület döntése szükséges, másrészt pedig sok pénz. Az önkormányzat egy-két millió forintot talán még tudna áldozni a felújításra, de több tízmilliót biztosan nem. Egy kastély renoválása pedig ennyibe kerül.

Két hét múlva nyitás

Erre jó példa a hédervári kastély, amely két és fél éves „halódás" és biztonsági őrzés után hamarosan ismét látogatható lesz. Az új bérlő (ez esetben nem vevőről van szó) március 11-én nyitja meg a település „ékkövét", ahol ősztől szálloda és étterem működik. A kastély felújítására csaknem százmillió forintot költött, s a renoválás közben szembesült azzal, hogy a pénzen túl számos kihívással kell még megküzdenie. A műemlékvédelmi előírásokat ugyanis be kell tartani, ami miatt legalább másfél évet csúszott a nyitás.

Addig nem is látogathatták az érdeklődők a műemléket, lakattal, illetve őrző-védő kft. embereivel felügyelték.
Az 1989-ben felújított kastély egyébként a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdona. A korábbi bérlővel támadt vita után három éve zárták be az épületet. A kuratórium ezután lázasan keresett egy számára elfogadható bérlőt, hiszen a kastély állagmegóvó téli fűtését és őrzését a közalapítvány kasszájából kellett finanszírozniuk. A márciusi megnyitó után tizenkilenc szobával negyvenhét vendég fogadására lesz alkalmas a hotel.

Megyei ingatlanok besorolása

Az országban nyolcszáz védett kastélyt tartanak számon, kilencven ezek közül állami tulajdonú. A megyét tekintve a besorolás szerinti legmagasabb kategóriát, a „kulturális közcél szempontjából kiemelt kastély" minősítést a fertődi Esterházy-kastély kapta. Szintén állami tulajdon és kulturális közcél szempontjából fontos, de „csak" jelentős a fertőrákosi püspöki palota és a zsirai Rimanóczy-Pejacsevich-kastély. „Megfelelő kulturális intézményi keretek között jelenleg is működő kastély" a nagycenki Széchenyi, amelynek turisztikai hasznosításáról a közelmúltban készült tanulmány (múlt pénteken a megyeházán ismertették).

„Minőségi országbemutatásra esélyes, több alternatívában is hasznosítható" a dénesfai Cziráky-kastély, ahol jelenleg a kapuvári kórház rehabilitációs osztálya működik. Külön kategória a „megfelelő intézményi keretek között jelenleg is működő kastély", ahová a mihályi Dőry-kastély és a szanyi püspöki kastély tartozik. Az előbbiről szintén tudni lehet, hogy befektetőt vonz, az utóbbiban könyvtár és idősek otthona működik. Végül pedig a sopronhorpácsi Széchenyi-kastély, amely „a műemléki törvény mellékletében nem szerepeltetendő" kategóriát kapta, s ezek szerint még egy pecsétet arról, hogy „eladó".

Ki veheti meg?

Az állami tulajdonú kastélyokat csak magyar állampolgár veheti meg vagy külföldi kézre is kerülhet? Akár úgy, hogy a külföldi érdeklődő lesz a vevő, vagy például úgy, hogy a magyar vásárló továbbadja az ingatlant. Erre a kérdésre szerettünk volna még választ kapni, ám az említett zöldszámon azt javasolták, ezzel a Kincstári Vagyonigazgatóságot keressük, de csak később, mert a részletek kidolgozásában „kis csúszás van".

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk bál pazar lakomával

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a hétvégén a győri barokk bált. A mulatságon százhúszan… Tovább olvasom