Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Árvíz: elhúzódó védekezésre számítanak a szakemberek

A Sajó, illetve a Tisza magas vízállása miatt még négy út egy-egy szakaszán nem lehet közlekedni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Elhúzódó védekezésre számítanak a vízügyi szakemberek

A vízügyi szakemberek hetekig elhúzódó árvízi védekezésre készültek föl, a védekezés valamennyi feltétele adott, minden szükséges és elégséges forrás rendelkezésre áll az esetleges károk minimalizálására - tájékoztatta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán az MTI-t.

A szóvivő hozzátette: a szakemberek felkérték az önkormányzatokat, tekintsék át vízkár-elhárítási terveiket és határozzák meg a szükséges intézkedéseket. A vízügyi szakértők igény esetén felülvizsgálják az intézkedési terveket.

Siklós Gabriella közölte: a mostani árhullám nem rendkívüli, a szakemberek előre jelezték, hogy tartós árhullámokra számíthatunk. Hozzátette: mostanra a keleti országrészre helyeződött a hangsúly, a közeljövőben azonban attól függően, hogy milyen gyorsan olvad el a magasan fekvő vízgyűjtő területeken (elsősorban a Duna, a Dráva és a Mura mentén) a még ott lévő hómennyiség, újra a nyugati országrészben védekezhetnek majd a szakemberek.

Kitért arra, hogy a mostani védekezés során már átvezényeltek kollégákat a pécsi vízügyi igazgatóságról Gyulára, és a győri, illetve a bajai vízügyi igazgatóságokról Szolnokra, ők elsősorban gépészeti, műszaki munkát végeznek és a vízhozamot mérik.

Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy az elmúlt napok, hetek árvízi és belvízi védekezése alaposan próbára tette a vízügyi szakembereket, az igazgatóságok munkatársait, vezetőket, szakaszmérnököket, gátőröket.

Tájékoztatása szerint két vízügyi igazgató is kórházba került a napokban: a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője - mint később, a kórházban kiderült - lábon hordott ki egy infarktust. A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az osztrák-magyar határbizottság egyeztető ülésén lett rosszul, őt trombózist követő embóliával kezelik. A védekezést irányító szakemberek munkakörét az igazgatóságok főmérnökei vették át - tette hozzá a szóvivő.

Tovább apad a Berettyó

Tovább apad a Berettyó, de Szeghalomnál még mindig olyan magas a vízállás, hogy fenn kell tartani a harmadfokú árvízvédelmi készültséget - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezetője szerdán az MTI-vel.
Ugyanakkor a folyó felső szakaszán már csak elsőfokú a készenlét - tette hozzá az igazgató.
A Hortobágy-Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. A folyó tehermentesítésére Ágotánál telepített hét mobilszivattyú másodpercenként 3,5 köbméter vizet emel át a Nagyiváni tározóba - ismertette Bara Sándor.
Elmondta azt is, hogy továbbra is másodfokú a készültség a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között. A folyó árad, Tokajnál szerda reggel 778 centiméter volt a vízállás.
A Tivizig működési terültén csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága: jelenleg összesen 34 950 hektár áll víz alatt, amelyből 7 600 hektár a vetés.
Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezik, négy szakaszon harmadfokú, nyolc védelmi szakaszon másodfokú a készültség - összegezte Bara Sándor. 

Még négy út járhatatlan Borsodban

A Sajó, illetve a Tisza magas vízállása miatt még négy út egy-egy szakaszán nem lehet közlekedni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szerdán.

Továbbra is járhatatlan a Sajókaza és a Sajóivánka, valamint a Kesznyéten és Sajóörös közötti út egy-egy szakasza - olvasható a rendőrség weboldalán.

Ugyancsak nem lehet közlekedni Muhi és Köröm között a komphoz vezető úton, miként az ároktői komphoz vezető úton sem.

Ezeken a helyeken a Sajón, illetve a Tiszán való átkelés is szünetel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommentelőket gyanúsít az ügyészség Lázár János feljelentése nyomán

Hét kommentelőt gyanúsítottként hallgatott meg a szegedi főügyészség, miután a delmagyar.hu-n hozzászóltak a Lázár János tavaly októberi balesetéről tudósító cikkhez. Tovább olvasom