Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 19°C | 30°C Még több cikk.

Árvíz - Védekezés 540 kilométeren

Az árvíz ellen 540 kilométernyi folyószakaszon védekeznek az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) működési területén - mondta az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Csont Csaba közölte: elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszán, másodfokú a Bodrogon, harmadfokú a Taktán, rendkívüli a készültség a Sajón és a Hernádon, így egy időben 540 kilométeres szakaszon védekeznek.

Hozzátette: az árvízi védekezési munkákban 1600 ember dolgozik, 300 gép segíti a feladatok ellátását. Több mint 1 millió 200 ezer homokzsákot használtak fel eddig a töltések "bevédéséhez".

Kifejtette: Ónod, Köröm, Sajószöged, Boldva, Hernádkak, Hernádszentandrás és Ócsanálos települések térségében igen komoly védekezési munkák zajlanak.

Jó hírként említette, hogy a Sajó középső szakaszán, Felsőzsolcánál eddig 30 centimétert apadt a vízszint, Sajópetrinél 34 centis apadást észleltek.

Mint mondta, az ónodi területen is jelentkezett néhány centiméternyi csökkenés, de a Hernád érkező vizével a Sajó rendkívüli árvize e településnél és a Bőcs alatti szakaszon eddig soha nem látott árvízi helyzetet eredményez. Az úgynevezett nagyvízi medence tejesen feltöltődik, elöntve olyan területeket, ahol eddig nem volt példa az árra.

A Bódva szintén rekord vízállással hömpölyög. A Borsod megyei Szendrőben 20 centiméter körüli apadást észleltek a tetőzés óta, csütörtökön kora reggel 270 centimétert mutatott a vízmérce. Továbbra sem múlt el azonban a veszélyhelyzet, hiszen a Bódván a teljes hosszon, a Sajón és a Hernádon a középső szakaszok alatt rendkívüliek a vízszintek, a két folyó esetében a felső szakaszokon pedig még mindig harmadfokú vízállásokat regisztráltak - közölte az árvízi szakember.

Hangsúlyozta: az előrejelzések szerint a következő napok csapadékos időjárása ismét nehezíti a védekezők munkáját és a települések életét.

A Hernád, a Bódva és a Sajó völgyében a hónapok óta tartó sorozatos árvizek és a rendkívüli vízállások, illetve az esőzések a védműveket teljesen átáztatták, így az apadás ellenére sem szabad feltételezni azt, hogy elmúlt a veszély - mondta Csont Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz, MÁV - Buszbérlettel vonatra

Az M1-es autópálya lezárása miatt a MÁV a Budapest-Győr-Budapest vonalon a nem pótdíjas járatain… Tovább olvasom