Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Árvíz - Kétszáz kilométerrel hosszabb szakaszon van készültség

Csaknem kétszáz kilométerrel növekedett keddre a két nappal korábbihoz képest a folyók fővédvonalain az árvízvédelmi készültség hossza, a Körösök tovább áradnak, a Tiszán Szolnoknál egy hét múlva várnak újabb tetőzést a szakemberek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint árvízvédelmi készültség 2293 kilométeren van. Harmadfokú a készültség 478 kilométer fővédvonalon, a Tiszán a Kiskörei tározó és Csongrád-nagyrévi szakaszai között, a Hortobágy-Berettyó és a Zagyva alsó szakaszán. Másodfokú készültséget rendeltek el 899 kilométeren, a Tiszán alsó szakaszán, a Lónyay-főcsatorna, a Kraszna, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Sajó szakaszain; 916 kilométeren - a Tisza felső szakaszán, a Berettyón, a Bodrog, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Kraszna, a Sajó, a Tarna, a Sebes-Körös, a Takta, a Túr és a Zagyva szakaszain, valamint mellékfolyásain - elsőfokú a készültség. A Közép-Tiszán intenzív jegesedésre számítanak a szakemberek a következő napokban, a folyó hamarosan újra áradásnak indul.

Lovas Attila, a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-nek azt mondta, az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin összességében nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, de helyenként 12 millimétert meghaladó értéket is mértek. A Tisza újabb árhulláma Vásárosnaménynál 677 centiméterrel tetőzött hétfőn, a kora hajnali órákban. Ugyanott kedd reggelre 3 centimétert apadt a folyó.

A Tisza felső szakaszairól érkező árhullám Kiskörénél egy-másfél nap múlva 790 centiméter, Szolnoknál két-három nap múlva 820 centiméter közelében megfordítja a folyó addigi apadását. Előbbi település közelében az előzetes számítások alapján 800 és 830 centiméter között január 3-án, a megyeszékhely térségében 820-850 centiméteres szinten január 4-én tetőzik majd. A Fekete- és a Fehér-Körös kivételével a Hármas-Körös és összes mellékfolyója tovább árad. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az árvíz és a belvíz elleni védekezésben 616-an vesznek részt.

Az észak-magyarországi folyók vízgyűjtőin az elmúlt 24 órában nem esett jelentősebb csapadék, szerda reggelig főként az északi és a keleti területeken várható havazás, hózápor, mennyisége területi átlagban 1-2 milliméter körül alakul. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője azt mondta, a következő héten egyre hidegebb és nagyrészt száraz időjárás várható, így az árhullámok vízutánpótlása jelentősen csökken majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény - A jogszabály visszavonását kéri a Nyilvánosság Klub

A Nyilvánosság Klub ügyvivői testülete a múlt héten elfogadott médiatörvény visszavonását kéri a… Tovább olvasom