Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Áremelési hullám a takarmánypiacon

Több takarmánykeverő már az elmúlt hetekben emelte árait, de az áremelési hullám folytatódik a héten és augusztusban is a magyarországi takarmánypiacon.

A jórészt kedvezőtlen időjárás miatti terméskiesés következtében is emelkedtek az alapanyagárak, így több takarmánykeverő elmúlt hetekben történt áremelése után hétfőtől 5-6 százalékkal drágábban árulja tápjait a dabasi Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. is - mondta Kulik Zoltán, a magyar takarmánypiacon meghatározónak számító cég vezérigazgatója.

Kifejtette: a legnagyobb problémát Baranyában és Tolnában, s Miskolc környékén okozta a kedvezőtlen időjárás, csak a Vitafort partnerállományából 15-20 ezer hektárnyi gabonatermés arathatatlan.

A Vitafort partnerei az árpa betakarításával már 80-90 százalékos készültségi szintnél tartanak. Kiderült azonban, hogy a várható - a múlt évihez képest 20-25 százalékos - mennyiségi csökkenésnél nagyobb problémát jelentenek a növénynél tapasztalt, "húsz éve nem látott" minőségi gondok. Nem is csak a néhány esetben mért toxin, hanem a szinte általánosan rossz esésszám okozza a problémát. (Az esésszám minőségi mutató a gabonák esetében, megmutatja az enzim- illetve az alfa-amiláz aktivitást.)

A Vitafortnál például 55-60-as esésszámú árpákat vizsgálnak be. Száz partnerük termése közül 3-4 esetben találtak csak 64-65-ös esésszámú árpát, pedig a növény exportképességének egyik alapfeltétele a jó esésszám, az olaszok például 64-es esésszámot várnak el. A napokban ugyan az olasz kereskedők is átveszik már az 59-60-as esésszámú árut is, azonban tonnánként 3-4 euróval csökkentett áron - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

Kulik Zoltán szerint az országos búzatermés közel várható a 4 millió tonnához, a minőséggel azonban még nagyobb gond lesz, mint az árpánál. Jó minőségű búzából nagyon kevéssel lehet számolni. Amennyiben jelentős mennyiségű búza lesz rosszabb minőségű, nem marad export árualap, ezért hiába magas most az ára, később nem lesz értéke, mert nem lehet kivinni az országból - mondta Kulik Zoltán.

A cégvezető szerint előreláthatóan nagyon kritikus helyzet alakul majd ki a takarmánypiacon az olcsó fehérjehordozóknál. A repcedaránál, napraforgódaránál már most szinte ellátási problémák vannak, hetekig kell várni a szállítmányokra, az ezeket elvben helyettesítő szója pedig sokkal drágább a napraforgónál és a repcénél.

A jánoshalmai Agroprodukt Kft. már június végén megemelte takarmány árait, átlagosan 2-3 százalékkal - mondta Radákné Simon Anikó, a cég takarmánykeverő üzemének helyettes vezetője. Hozzátette: a cégnél már nagyobb arányú a saját célra termelés, pulykaállományukat etetik saját takarmányukkal.

Király László, a zalaszentgróti Zala-Cereália Zrt. takarmánygazdálkodási ágazatvezetője arról számolt be, hogy a Zala-Cereália egyelőre nem emelt árat, de augusztusban átlagosan 4-6 százalékos áremelést hajtanak végre a búza és az árpa felvásárlási árának növekedése miatt. Eddig azért tudták elkerülni az áremelést, mert tavalyi gabonából keverték a takarmányt, de addigra elfogy az ókészlet.

A cégnél baromfitápokat készítenek, ezekbe 15-20 százalékban raknak búzát. Amennyiben 25 ezer forint helyett 32-33 ezer forintos búzával kell számolniuk, ez önmagában 20 százalékos többletet jelent, s a tápokban kilogrammonként 2-3 forintos emelést okoz csak a búza áremelkedése.

Ehhez még hozzájön az alapanyagok - az importból származó szója, vitaminok, premixek - árának emelkedése az euró és a dollár erősödése nyomán, ez is 1-2 forintos tápáremelkedést okozhat kilogrammonként. A baromfitáp kilogrammonkénti átlagára 65-68 forint, így a számolt 3-5 forintos növekedés 4-6 százalék közötti áremelkedést jelent. Körülbelül ez a képlet a sertéstápoknál is - tette hozzá a szakember.

A búza árát Király László szerint nem a termés mennyisége és a piaci kereslet, hanem sokkal inkább más tényezők, piaci tranzakciók befolyásolják. Két hete például még tonnánként 25 ezer forintért vásárolták a búzát, ma már 31 ezer forintot kell adniuk érte, mert egy nagy zalai felvásárló ezt a piaci árat határozta meg. "Ez a világpiaci játék jó a növénytermesztőknek, de rossz az állattartóknak" - fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárdos segély gázolajból?

Tíz nagy fuvarozóvállalkozás az év második felében Magyarországon tankol, és számításaik szerint… Tovább olvasom