Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Aratás: ˝lopkodják˝ a búzát a mezőről

Győr-Moson-Sopron - Aszályos május, csapadékos aratási időszak – minden mezőgazdász rémálma. Idén hellyel-közzel beteljesült. A gabonaárak azonban nem tükrözik a rémes helyzetet.

Nehéz volt csütörtökön aratókra lelni a megyeszékhely határában: munkatársunk majdnem Markotabödögéig autózott, mire dolgozó kombájnosokat talált.

A kónyi mezőgazdasági szövetkezet gépeivel egy 32 hektáros búzatáblába vágtak, de csak déltájban, mert nedves volt a termés. Az elnök, Nagy Károly a kilátásokról szólva nem sok jóval biztatott: bár az őszi árpával már a múlt héten végeztek, 4,5 tonnás termésátlagával nem is fizetett rosszul, a búza minősége napról napra romlik. Hétfőn Markotabödögén 43 milliméter, kedden Enesén 26 milliméter csapadékot mértek, pedig most már elég lenne az esőből: úgy kell ˝lelopkodni˝ a gabonát a mezőről.

– A felvásárlók már csak 29 ezer forintot ígérnek a malmi I-es minőségű étkezési búza tonnájáért, holott nemrég még 40 ezerért vették a takarmánykukoricát. Egy tonna pétisót ugyanakkor 84 ezer forintért adtak tavasszal – mondta el a helyzet érzékeltetésére.

A kónyi mezőgazdasági szövetkezet gépeivel egy 32 hektáros búzatáblába vágtak csütörtökön, de csak déltájban, mert nedves volt a termés. Fotó: B. A.
A kónyi mezőgazdasági szövetkezet gépeivel egy 32 hektáros búzatáblába vágtak csütörtökön, de csak déltájban, mert nedves volt a termés. Fotó: B. A.

– A termény raktározása is kétélű fegyver: nem biztos, hogy a végén jól jár vele a gazda – felelte a kérdésre, hogy van-e módjuk a hosszabb idejű tárolásra egy esetleges jobb ár elérése érdekében. Hitelek is szorítják őket, a szükséges gépbeszerzésekről nem is szólva.

Lillik Mária, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal fő falugazdásza naprakész információkkal szolgált az aratás állásáról megyénkben. A több mint 11 ezer hektáron vetett őszi árpából csaknem 10 ezer hektárt már learattak, a kis híján 64 ezer hektárnyi őszi búzába azonban még éppen csak belekóstoltak a gépek: 3710 hektár híján még lábon áll. Az átlagok eddig jó közepesek, hektáronként 4 tonna körüliek. A csaknem húszezer hektárból eddig learatott 670 hektárnyi tavaszi árpa viszont kifejezetten gyenge eredményt, 3,3 tonnás átlagot adott, nem sokkal jobb a 18 és fél ezer hektárnyi repce 2,2 tonnás hozama sem: ez a növény ráadásul a vetésterület jóval több mint feléről a magtárakba került már.

Az országos helyzet sem jobb. – A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt  idén a tavalyinál mintegy 30 százalékkal kevesebb kalászos gabonát takaríthatnak be a  termelők – jelentette be Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Az összesen 1,38 millió hektáron vetett őszi búzából a terméshozam a már betakarított 20–25 százalék eredménye alapján 3,5 tonna lesz hektáronként.

Olvasóink írták

  • 3. bugriskin 2009. július 11. 07:29
    „Ez magyar kész átverés show!”
  • 2. miracle 2009. július 10. 21:26
    „Én csak azt nem értem, hogy minden évben panaszkodás van. Minden évben gyenge a termés, meg rossz az ár. De ha így van, akkor hogyan és mikor jött ki az a nem létező átlag, amihez képest mindig el vannak maradva?”
  • 1. Freddy01 2009. július 10. 16:18
    „Hát miért ? Mikor kellene ? Ha nincs aratás, akkor hogyan lopják ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházkérdés: a bevétel mellett a felelősség is meghatározó

Győr-Moson-Sopron - Az Egészségügyi Minisztérium az Országos Sajtószolgálatnak egy közleményt… Tovább olvasom