Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Ár- és belvíz: védelmi osztagok alakulnak

Mobil védelmi osztagok létrehozása lesz az egyik legfontosabb feladata a tervek szerint a közeljövőben felálló új ár- és belvízvédelmi központi szervezetnek – közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzsének vezetője sajtótájékoztatón.

A mobilizálható védelmi osztag veszélyhelyzet esetén néhány órán belül az ország területén bárhol bevethető lesz – mondta el Láng István.
Ilyen egységet jelenleg a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Igazgatóság működtet, amely az eddigi tapasztalatok szerint hatékonyan vett részt az árvízi védekezésben: az árhullám folyamatos követése mellett mintegy tíz településnek segédkezett a védvonalak kiépítésében – ismertette a műszaki irányító törzs vezetője.

A tervek szerint a mobilizálható védelmi osztag veszélyhelyzet esetén néhány órán belül az ország területén bárhol bevethető lesz. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum
A tervek szerint a mobilizálható védelmi osztag veszélyhelyzet esetén néhány órán belül az ország területén bárhol bevethető lesz. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Láng István ugyanakkor kiemelte: a védekezésben emellett fontos szerepet kap az árvízvédelmi rendszer fejlesztése is, melyet a Vásárhelyi-terv keretében folytatna a kormányzat. A töltések erősítésével, a tározók építésével, a hullámterek rendbetételével növekedne az árvízi biztonság és csökkennének a védekezés költségei. Az ár- és belvízvédelmi, valamint kárelhárítási feladatokra idén 25 milliárd forintot fordítottak – fűzte hozzá.

Az árvízi és belvízi helyzettel kapcsolatban elmondta: jelenleg kétezer kilométer hosszú védvonalon van árvízi védekezés, a belvízzel elöntött terület nagysága eléri a 3170 négyzetkilométert, melyből 1700 négyzetkilométer szántó. Ezek a területek lefagytak, így valószínűleg csökkenni fog a szivattyútelepekre érkező víz mennyisége, de az elöntött területek nagysága nem változik a fagy miatt – ismertette az irányító törzs vezetője. Jelenleg kétszáz település és huszonkilenc vízgazdálkodási társulat tart fenn valamilyen fokú belvízvédelmi készültséget az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjügy: sokan várják a szabályokat

Sajtóértesülések szerint nem lesz könnyű dolga annak, aki benn marad a magánnyugdíjpénztárban. Tovább olvasom