Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

ÁNTSZ-vizsgálat Nagykanizsán és Szegeden

Miután Nagykanizsán és Szegeden több haláleset is előfordult, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálatot rendelt el, hogy jobban megismerjék a influenzajárvány regionális jellemzőit.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy nem a kórházak eljárását vizsgálják, hanem a vírus terjedésének hátterét kutatják, mert erről eddig viszonylag kevés adatuk volt.

Áttekintik, hogy a kórházba került betegek közül és környezetükben hányan voltak beoltva, hol fertőződhettek meg, milyen a munkahelyi környezetük.

Az eddigi adatokból úgy tűnik, hogy ténylegesen nem haltak meg többen a két városban, mint másutt, de annak az okát keresik, hogy miért halmozódott mégis az esetek száma - fűzte hozzá Falus Ferenc.

A nagykanizsai kórházban alig három hét alatt összesen négy beteg halt bele a feltételezhetően influenza által okozott szövődményekbe, bár eddig nem minden esetben igazolódott a H1N1 fertőzés gyanúja. Egyik elhunyt sem kapott védőoltást.

Legutóbb, szombaton, egy 59 éves doktornő hunyt el a kórház intenzív osztályán, ahol a H1N1 vírus fertőzésének gyanújával 18 napig ápolták. A szegedi klinikákon kezelt betegek közül eddig négy férfi, nyolc nő és egy koraszülött gyerek halála hozható összefüggésbe az újinfluenzával.

A legutolsó információk szerint jelenleg húsz - tíz férfi, hat nő és négy gyerek - H1N1 influenzás beteget ápolnak, közülük kilenc páciens szorul intenzív ellátásra, öt embert géppel lélegeztetnek.

Az első H1N1-pozítív beteg megjelenése óta Szegeden összesen 372 embert ápoltak influenzaszerű tünetek miatt, közülük 179 bizonyult H1N1-pozitívnak. Négy betegnél a vizsgálatok még tartanak.

Olvasóink írták

 • 2. lacim6 2010. január 11. 19:21
  „H1N1: a népirtás előszobája vagy csacskaság? Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  A tiszti főorvos szerint csacskaságokat beszélnek

  Pós Péter (fotó: Leéb Ádám)A legfőbb ügyészhez fordult Pós Péter, az asztmások és allergiások érdekvédő szövetségének elnöke, mert szerint az ÁNTSZ hamis adatokkal akarja rávenni az embereket a H1N1-vírus elleni vakcina beadására. Az országos tiszti főorvos szerint ez ,,csacskaság".

  Az Európa Tanács január 25-én kezdődő vizsgálatában átvilágítják a gyógyszeripar, a tudósok és a nemzetközi egészségügyi szervezetek közötti összefonódásokat. ,,A kormányzás szintjére emelt hazugság Őszöd óta nem újdonság, ám a közegészségügyi kérdésekben történő hazudozás a népirtás előszobája" - jelentette ki lapunknak Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnöke. Úgy látja, közbizalom elleni bűncselekmény történt. ,,Feljelentésemet október óta az ügyészi szervek között ide-oda tologatták, s végül az V-XIII. kerületi ügyészség elutasította" - mondta Pós.

  Pós Péter elmondta, hogy december 8-án beadott panaszára még nem kapott választ. ,,Az Európa Tanács által elrendelt vizsgálat, amely január 25-én kezdődik, s minden bizonnyal Magyarországra is kiterjed, szintén alátámasztja beadványom tartalmát - mondta -, hiszen a baj sokkal nagyobb, mint gondolnánk. A vizsgálat azt hivatott feltárni, milyen összefonódások vannak a gyógyszeripar, a tudósok és a nemzetközi egészségügyi szervezetek között." Az Abosz elnöke - aki minderről az Echo Televízió Éjjeli menedék című műsorában is beszélt, úgy véli, Magyarországon az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) meghamisította az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) betegségstatisztikáit, s ezzel toborozták a betegeket az oltópontokra.

  ,,A H1N1 elleni oltás kockázatait azzal igyekezett az ÁNTSZ csökkenteni, hogy vizsgálatokkal alá nem támasztott adatokat közölt az emberekkel a médián keresztül. Az egyik nagy hazugság az volt, hogy az oltás minden embernél legalább nyolcvan százalékkal csökkenti a H1N1 okozta influenza kialakulását. Ez az arány azonban kortól, egészségi állapottól, betegségtől függően is hatalmas mértékben eltér" - mondta Pós Péter. Hasonlóképp hazugság volt, hogy a vírussal fertőzött terhes anyák között húszszázalékos volt a halálesetek száma. Ez az adat ugyanis az intenzív osztályokra kerülő betegeknél volt igaz, vagyis a terhes anyák néhány ezrelékénél - vélekedett az érdekvédő. Ugyanakkor - tette hozzá - a kormányzati propaganda révén napokon belül háromszorosára-négyszeresére emelkedett a magukat az influenza-védőoltással beoltató terhes anyák száma. Ez a korábbi évekkel teljesen ellentétes tendencia, hiszen eddig éppen a védőoltások veszélyeire hívták fel a várandósok figyelmét. Pós szerint világméretekben sem végeztek semmilyen érdemi vizsgálatot a terhes nők körében.

  ,,Pós Pétert súlyos felelősség terheli azért, mert lebeszéli betegtársait egy olyan védőoltásról, amellyel megelőzhető egy olyan betegség, amelynek szövődményei súlyos következményekkel járhatnak" - reagált Falus Ferenc. Az országos tiszti főorvos lapunknak azt mondta, örül az Európa Tanács vizsgálatának, amely végérvényesen tisztázhatja azt a sok-sok csacskaságot, amely a sajtóban is teret kap az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban.
  Milliók életét, egészségét kockáztatják
  Az Európa Tanács Egészségügyi Bizottságának elnöke, Wolfgang Wodarg bírálta a gyógyszeriparnak a tudósokra és a nemzetközi hivatalnokokra is kiható befolyását, azt állítva, hogy több millió embert szükségtelenül tettek ki a hiányosan tesztelt oltások kockázatának, pedig ez az influenza sokkal kevésbé káros, mint bármelyik korábbi járvány. A H1N1-oltás kapcsán elterjesztett információk a kormányokat és az embereket olyan döntési helyzetbe hozták, amelyek óriási kiadásokhoz vezettek. A járványügyi szakember a WHO sertésinfluenza-járvány elleni kampányát egyenesen az évszázad egyik legnagyobb botrányának nevezte.
  (MH)”
 • 1. Rózsi 2010. január 11. 06:37
  „Szomorú, hogy még csak most tűnt fel nekik a két városban előforduló megbetegedések és halálesetek száma.:(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: tetőzött, illetve apad a Fehér- és a Fekete-Körös

Vasárnap délben tetőzött, illetve apad a Fehér- és a Fekete-Körös; mindkét folyón másodfokú… Tovább olvasom