Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Alkalmi munkavállalók kék könyve

Az alkalmi munkavállalás új szabályozása a feketegazdaság visszaszorítását szolgálja.
Az alkalmi munkavállalás hétfőn hatályba lépett új szabályozása a feketegazdaság visszaszorítását szolgálja. Jelentősen megnőtt az érdeklődés a kék könyv iránt, megyénkben két nap alatt 96-ot váltottak ki. Akad olyan munkaadó is, aki elutasítja használatát.

Rimányiné Somogyi Szilviától, a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ igazgatójától megtudtuk, már augusztus első két napján 96 darab kék könyvet adtak ki a kirendeltségeik: Győrben 50, Mosonmagyaróváron 11, Sopronban 23, Kapuváron 6, Csornán szintén 6 darabot.

A témáról megkérdeztünk egy fiatal lányt, aki gyermekfelügyelettel szokott zsebpénzt keresni. Munkaadója jómódú vállalkozó, aki kerek perec kijelentette: ha bébiszittere kiváltja a könyvet, ő akkor sem vásárolgat jegyeket hozzá. „Bármikor kapok másik gyereklányt, akinek zsebbe is jó a pénz" – mondta a lány szerint.

Beszéltünk olyan munkavállalóval is, akit leendő főnökei küldtek el, váltsa ki a könyvecskét, ha náluk akar dolgozni. Firtl Gusztáv alkalmanként gépkocsivezető egy győri tejipari cégnél. A 29 éves fiatalember elmondta: folyamatosan munkát keres, egyelőre sajnos sikertelenül. Amíg nem talál állandó munkahelyet, nagyon jól jönnek neki a kék könyvvel hivatalosan megkeresett forintok.

A háromféle színű oldalakból álló alkalmi munkavállalói könyv kék oldalaira magánszemélyek vagy kiemelten közhasznú szervezetek, a zöld oldalakra a mezőgazdasági idénymunkást, illetve külföldit alkalmazók, fehér oldalaira a vállalkozások mint munkáltatók jegyzik be, ha alkalmi munkást foglalkoztatnak. Augusztus 1-jétől a legalacsonyabb 1800–2399 forintos napi munkadíjhoz 400 forintos napi közteherjegyet, a legmagasabb 3600–4600 forintos munkadíjhoz 1100 forintosat rendelt a jogalkotó.

A munkáltató és a munkavállaló aláírásával közöttük munkaszerződés jön létre, mely legfeljebb öt napig tarthat egy munkáltatónál. A „fehér lapos foglalkoztatás" esetében ugyanannál a vállalkozásnál a munkavállaló egy hónapban 15 napot dolgozhat, egy év alatt pedig 90 napot. Amennyiben több vállalkozásnál vállal munkát, ez évente összesen 120 nap lehet. A kék oldalon bejegyzett munkák három vagy több munkáltatónál egy évben akár a 200 napot is elérhetik.

A „zöld lapos foglalkoztatásnál" egy munkáltató egy hónapban 15 napnál hosszabb ideig is alkalmazhatja az alkalmi munkást. Akik vegyesen vállalnak munkát a három kategóriában, egy év alatt összesen legfeljebb 200 napig végezhetnek alkalmi munkát.
A győri 1-es postahivatal vezetője, Mészáros Vilmosné a Kisalföldnek elmondta: már júliusban megnőtt a kereslet a közteherjegyek iránt, júniushoz képest 50 százalékkal nagyobb érdeklődést és vásárlást regisztráltak. Jellemzően 4 ezer és 40 ezer forint közötti értékben adnak el közteherjegyeket.

A „kék könyv" kiváltásának módja, feltételei nem változtak, három nyomtatvány kitöltését követően már 15 perc alatt hozzájuthatunk. A közteherjegyek továbbra is a postákon szerezhetők be, 100, 200, 500 és 1000 forintos címletekben.

Olvasóink írták

  • 1. Bóza Ágnes 2008. október 19. 20:05
    „Érdeklődni szeretnék,hogy igaz-e,hogy a keresett napok számával kitolódik az álláskeresési járadékom (régebbi nevén:"munkanélküli segélyem)annyi nappal,ahány napot dolgoztam a Kék könyvvel?Aki tud rá választ,annak előre is köszönöm.Ágnes.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom