Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Akcióterv, és Gyurcsány mentelmi joga: kezdődik az őszi ülésszak

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik ma a parlament őszi ülésszaka, a miniszterelnök az euróválság hatásainak kivédését szolgáló akciótervet jelent be.
Orbán Viktor felszólalásával kezdődik ma a parlament őszi ülésszaka, a miniszterelnök az euróválság hatásainak kivédését szolgáló akciótervet jelent be. Az Országgyűlés dönt Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról, amelynek felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte, hogy a sukorói kaszinóberuházás ügyében, hivatali visszaélés miatt, gyanúsítottként hallgathassa ki a szocialista politikust.

Orbán Viktor szóvivője, Szijjártó Péter közlése szerint a kormányfő a parlamentben az euróválság magyarországi hatásainak kivédését célzó akciótervet jelent be és ismerteti azokat a védelmi intézkedéseket, amelyeket a kormány a veszélyeztetett társadalmi csoportok érdekében szükségesnek tart. A miniszterelnök még szeptember elején, Schmitt Pál köztársasági elnökkel folytatott egyeztetése után közölte, hogy a kabinet intézkedési tervet dolgoz ki a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek segítésére.

A miniszterelnök várhatóan beszámol a vasárnapi kormányülés döntéseiről is. A tanácskozás napirendjén szerepelt a többi között a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetősége, amelyre a Fidesz-KDNP-frakció tett javaslatot.

Az interpellációk és a kérdések után a képviselők az előzetes napirend szerint – a házszabálytól eltérve – dönthetnek arról, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek lehetővé tett árfolyamrögzítést a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró kölcsönökre is kiterjesztik, valamint kimondhatják, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönöknél is igényelhető, amelyeknél a fedezet egy része nem jelzálogjog, hanem állami kezesség.

Ezután a Ház szavaz Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről, amit a parlamenti szakbizottság javasolt. Az ügyészség szerint a korábbi miniszterelnök hivatali visszaélést követett el, amikor a sukorói kaszinóberuházás ügyében meghatározta az értékesítés módját, azaz a telekcserét. A szocialista politikus szerint semmi sem támasztja alá a vádhatóság álláspontját.

Mivel a bizottsági ülésen a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták mentelmi jogának felfüggesztését, Gyurcsány Ferenc lehet a rendszerváltás utáni első miniszterelnök, akit közvádas ügyben meggyanúsítanak. A volt kormányfő egyébként maga is mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

A mentelmi jog megvonásáról vita nélkül, a jelen lévő képviselők kétharmadának voksával dönt az Országgyűlés. Felszólalhat viszont a határozathozatal előtt Gyurcsány Ferenc, aki vélhetően élni fog a lehetőséggel.

Este, a szavazások után a parlament megvitatja a fideszes Hörcsik Richárd javaslatát, amellyel a közbeszerzési törvény építési beruházásokra vonatkozó szabályait módosítaná, és vitát folytat a Magyar Honvédség létszámáról szóló miniszteri előterjesztésről. Részletes vitát folytatnak a képviselők az örökségvédelmi törvény módosításáról és arról a határozati javaslatról, amely a magyar nyelv napjává nyilvánítaná november 13-át, a magyar nyelvet hivatalossá tevő 1844-ben született törvénycikk elfogadásának napját.

A kétnapos ülés első napján emlékezik meg a Ház a közelmúltban elhunyt Gerbovits Jenőről, korábbi kisgazdapárti képviselőről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett az aljnövényzet a budai parkerdőben

Mintegy két hektáron égett az aljnövényzet a budai parkerdőben Budajenő és Telki között. Tovább olvasom