Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Áder visszaküldte a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt.
Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek szerdán a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt, mert több ponton sem ért egyet az abban foglaltakkal. Az államfő kedden az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénycsomagot és az egyházügyi törvény módosítását küldte vissza a parlamentnek megfontolásra, előbbiben azt kifogásolta, hogy a médiahatóság elnökhelyettese rendeletalkotási jogot kapott, utóbbi pedig véleménye szerint jogbizonytalanságot okoz.

Áder János államfő 2012. május 10-i beiktatása óta egy alkalommal, a választási eljárási törvény esetében kért előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, és tizenöt, aláírásra elé terjesztett törvényt küldött vissza az Országgyűlésnek megfontolásra.

2012. május 31. - Az államfő megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló, május 24-én elfogadott jogszabályt, mert házszabályellenesnek ítélte egy zárószavazás előtti módosító indítvány benyújtását. Az Országgyűlés június 4-én ismét elfogadta a törvényt, amelyhez azonos tartalommal, de már a házszabálynak megfelelő módon nyújtottak be zárószavazás előtti módosítót.

2012. június 5. - Áder János államfő két, május 29-én megszavazott törvényt küldött vissza megfontolásra a parlamentnek. Szerinte a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabály pedig súlyos koherenciazavarban szenved. A Ház június 18-án a szóvá tett eljárási hibák nélkül fogadta el a jogszabályokat.

2012. június 19. - Az államfő megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a június 4-én elfogadott, a járások kialakításáról szóló törvényt, valamint az egyes törvényeknek és törvényi rendelkezéseknek a jogrendszer túlszabályozottságának megszüntetése érdekében szükséges technikai deregulációjára vonatkozó törvényt. Az első törvénycsomag esetében az egyik zárószavazás előtti módosító indítványt találta házszabályellenesnek, mert az abban foglaltak nem kapcsolódtak korábban megszavazott rendelkezésekhez, a második, 61 törvény módosítását tartalmazó jogszabályban két problémás részt talált. A parlament június 25-én az államfő észrevételeit figyelembe véve szavazta meg ismét a két előterjesztést.

2012. október 8. - Áder János két, szeptember 24-én elfogadott törvényt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. A településrendezési törvény egy passzusa ellen tartalmi kifogást emelt, ezt a jogszabályt október 15-én a kifogásolt pont törlésével fogadták el újra. Az államfő szerint a 2013. évi költségvetést megalapozó törvények egyik rendelkezése ellenkezett a bírák, illetve ügyészek jogállásáról szóló jogszabállyal, és sérültek a jogalkotás alapvető normái is. A törvényt a képviselők az államfő észrevételének figyelembe vételével december 3-án fogadták el újra.

2012. október 24. - A köztársasági elnök két törvényt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Áder János szerint az október 8-án elfogadott hulladéktörvény nem biztosít megfelelő jogorvoslati lehetőséget, több pontatlanságot tartalmaz és egy időközben hatályon kívül helyezett európai bizottsági határozatra hivatkozik. November 26-án a parlament korrigálta az államfő által kifogásolt rendelkezéseket. Az október 15-én elfogadott, az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényt Áder János azért ítélte hiányosnak, mert az nem írja körül kellő részletességgel azokat az adatokat, amelyeket az Europol Információs Rendszer tartalmazhat. A jogszabályt november 19-én, kiegészítve fogadták el újból a képviselők.

2012. december 6. - Áder János előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól az Országgyűlés által november 26-án elfogadott, a választási eljárásról szóló törvényről. Az államfő alkotmányosan aggályos részeket talált a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokban, kifogásokat fogalmazott meg a kampányszabályokkal, a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos rendelkezésekkel és a törvény hatályba lépésével összefüggésben. 2013. január 4-én az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, és eltörölte a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokat. A parlament április 8-án módosításokkal ismét elfogadta a jogszabályt.

2013. május 9. - Áder János újabb két jogszabályt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Az államfő szerint az információs önrendelkezési jogról szóló törvény április 30-án elfogadott módosítása a közérdekű adatok megismerése tekintetében jogalkalmazási nehézséget okozhat. Az április 29-én elfogadott agrárkamarai törvénymódosítást azért találta aggályosnak, mert abban olyan rendezetlen kérdések maradtak, amelyek az agrárkamara működésképtelenségéhez vezethetnek. A parlament június 11-én az államfő észrevételeinek figyelembevételével ismét elfogadta a két jogszabályt.

2013. június 21. - A köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a június 10-én elfogadott törvénymódosítást, amelynek alapján közvetlenül irányíthatja a fővárosi önkormányzat az eddig a XIII. kerülethez tartozó Margitszigetet. Az államfő szerint a jogalkotási eljárás folyamata során nem teljesült az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Chartája és a jogalkotásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség. Az Országgyűlés június 26-án a hatályba léptető rendelkezést megváltoztatva fogadta el a törvényt.

Korábban:

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt.

Az államfő több ponton sem ért egyet a törvényben foglaltakkal.

A múlt kedden beterjesztett és kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt jogszabálytervezetet csütörtökön fogadta el az Országgyűlés, 214 igen és 42 nem szavazattal.

A múlt csütörtökön elfogadott jogszabály célja a preambulum szerint a takarékszövetkezeti szektor átalakítása, mivel annak tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes.

Olvasóink írták

 • 6. öröksoproni 2013. július 04. 20:00
  „Legs
  Én meg elképzeltem a kormány és hozzá közelálló "üzletemberek" beszélgetését: "Gyerekek, van egy csomó pénzünk, most már valami bank is kellene hozzá. A külföldi bankokkal harcban állunk, oda nem tesszük. Nahát, a takarékpénztárak! Az kell nekünk, nosza, hajrá!"”
 • 5. öröksoproni 2013. július 04. 14:37
  „Eddig mindent aláírt, amit visszaküldött.”
 • 4. Legs 2013. július 03. 17:22
  „Elképzeltem Áder Jánost.Éjszaka van ,sötét.Ül a szobában és jár az agya.Csikorognak agytekervényei.A felesége már rég hívja a hitvesi ágyba,de ő nem megy.Érzi ,tudja,ösztönei jelzik,súgják itt valami nincs rendben!Mit neki az asszony,hisz ő köztársasági elnök,neki kötelességei vannak!Aztán rájön,megtalálja a jogi kiskaput!Visszaküldi a törvényjavaslatot.Elégedetten lefekszik átöleli párját,de az már mélyen alszik.Bizony keserű egy köztársasági elnök élete..”
 • 3. eperke52 2013. július 03. 13:48
  „Visszaküldte megfontolásra, hogy aztán egy-két percen belül újra megszavazza a gépezet változatlan formában, küldte volna az AB-hoz véleményezésre, nemcsak ezt a törvényt, de számos másikkal is megtehette volna!”
 • 2. statisztikaihivatal 2013. július 03. 12:59
  „a mester megtette, amit megkövetelt a haza. (amúgy szerintem bemoderált a népszerűségi indexe miatt)”
 • 1. háté 2013. július 03. 11:21
  „-visszaküldte- vicc, azt küld vissza amit megbeszélnek, hogy ezzel tegyék hülyévé a szavazóikat a népet!
  - ennyire aljas kormányunk még nem volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vettek egy magyar párt: Ausztriába csempészték gyereküket

Európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vettek egy magyar párt Tirolban, akik engedély nélkül… Tovább olvasom