Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A vértanúság élő emlékei

Győrött a káptalandombi múzeumi negyed egyik különlegessége az Apor-emlékkiállítás lesz, amelyet Boldog Vilmos püspök mártíromságának helyszínére, a Püspökvár pincéjébe álmodott Sándor János építész-tervező.
Kattintson a képre >> Tanútárgyak: A Sándor János kezében tartott, háborús golyó szaggatta ólomüveg ablak is a múzeum egyik hiteles tárgya lesz.
Húsz alkotó több hónapos együtt gondolkodásának eredménye az a múzeum, amely képekre, zenére, eredeti tárgyakra, dokumentumokra, megrendítő visszaemlékezésekre komponált üzenettel idézi fel a Püspökvárban 1945. nagypénteken történteket, illetve fényekkel kísért időhídon készteti végig a látogatót Apor Vilmos Istentől áldott életének meghatározó állomásain. Ahogy Sándor János építész-tervező fogalmazott: az emlékkiállítás termei nemcsak fogadják, hanem minden részletükkel meg is szólítják az embereket. Apor püspök jelmondatának – „A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset" – szellemében arra késztetik az ideérkezőket, hogy áldozzanak a másikra szeretetet, tegyenek egy lépést embertársaik felé.

Sándor János szuggesztív szavai és a múltidéző képzelet tette valódi élménnyé tegnapi idősétánkat a Püspökvár pincéjében, amikor a Terror Háza tervezésében is közreműködő építész végigkalauzolt bennünket a június 25-én nyíló Apor-emlékmúzeum készülő termein. A végéről indul a történet, hiszen az első helyiségben 1945 győri nagypéntekének részleteivel, így többek között a mennyezet golyó ütötte kupolájával is szembesülhetnek a látogatók.

„ Ezzel kezdődik a kiállítás, ami nem más, mint egy járható film. A Kiss Tamás és Jakab Tamás történészek segítségével összegyűjtött anyagot úgy helyeztük el a pincerendszer különböző helyiségeiben, hogy azokkal pontosan rekonstruáljuk az eseményeket."

A túlélőkkel, szemtanúkkal Bán Dávid által készített emlékező interjúk a sajátos séta közben mindig az eredeti térben hallhatók.
Körülbelül harmincöt percig tart a Nagy Ferenc szimfóniájával és fényekkel kísért időút, közben Bánffy György tolmácsolásában hangzanak el a boldog vértanú püspök gondolatai. A második terembe érkezünk, ami egy kis családi kápolna hangulatát idézi, ahol majd az Apor család története, az ősök, a testvérek, a mártír főpap neveltetésének pillérei láthatók. Ide építik be például azt a golyó szaggatta ólomüveget is, amely a második világháborúban sérült meg.

A múltidéző séta abban a teremben folytatódik, ahol a munkák kezdetekor mindent úgy találtak az alkotók, ahogy a hatvan évvel ezelőtti történelmi viharból az utókorra maradt. Itt, ahogy Sándor János fogalmazott, Apor Vilmos papi szolgálatának állomásait, püspökké szentelését mesélik el korabeli képek, videomonitoron vetített megrendítő visszaemlékezések segítségével. Innen a látogatók egy viszonylag szűk folyosóra érkeznek, ami az építész-tervező szándéka sz erint a kiállítás „nem akármilyen feszültségi pontja", ahol kényszerű közelről szembesülhetnek Apor Vilmosnak a zsidók deportálása elleni ténykedésével. Az ötödik, az ostrom termében a püspök utolsó napon, nagycsütörtökön elmondott szentmiséjét idézik fel, ahol például az úrasztala két hordón egy falap volt.

A kiállítás ezen a ponton lényegül át szakrális térré, ami a nagypéntek termében látható. Egy térdeplő, egy levetett ruhadarab jelképezi: a vértanú ezen a napon „vetette le" életét. Cseh Sándor kanonok visszaemlékezése szerint egykor ebben a térben hangoztak el a püspök utolsó mondatai. A boldoggá avatás termében – ahol többek között harangszóval, a pápa Apor Vilmosról mondott szavai tanúskodnak az eseményről – zárul az időút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FRENÁK PÁL TÁRSULAT

Tovább olvasom