Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A válság miatt több a betörés

Győr-Moson-Sopron - A válság miatt némileg nőtt a lakásbetörések, lopások száma a megyében. Több az olyan bűncselekmény, amelyek kifejezetten az elszegényedés miatt történnek.

Ilyenek például az alkalmi lopások, betöréses lopások, besurranások, boltok, tárolók feltörése. A szakember óvatosságra int: a szúnyogháló nem akadály a betörőknek, de egy viszonylag olcsó mozgásérzékelő hatásos lehet.

A Győri Rendőrkapitányság vagyonvédelmi csoportvezetője, Takács József főhadnagy lapunk megkeresésére elmondta: a betöréses lopásokat leggyakrabban a 15–20 év közöttiek követik el. Közülük többen visszaesők, a „kisstílűek" kisboltokat, üzleteket vagy lakóházi tárolókat törnek fel.

Azok, akik bűncselekményből élnek, általában „tuti címre" mennek, tudják, hol találhatók az értékek. Jellemzően erőszakkal betörik, befeszítik az ajtót, ablakot, kivágják a rácsot, előfordult már, hogy a leeresztett műanyag redőnyt is szétvágták. Az úgynevezett profik nem igazán hagynak nyomot, ők erőszak nélkül jutnak a helyiségekbe. A zárt zárfésűvel nyitják ki, sokszor nem is venni észre, hogy bent jártak.

– A betörők ellen lehet és kell is védekezni. Hasznos lehet, ha akkor is zaj szűrődik ki a lakásból, ha a tulajdonos elmegy otthonról. Többször rögzítettek már a technikusok fülnyomot olyan lakás ajtajáról, ahová betörtek. Ez bizonyítja, hogy a bűnöző meggyőződött arról, hogy a ház üres – magyarázta Takács József.

A főhadnagy javasolta, hogy az értékeket ne az általában megszokott helyekre – fiókba, szekrénybe – tegyék.

Csak annyi pénzt tartsanak otthon, amennyi éppen szükséges. S a bankkártya „PIN kódját" se tegyék a kártya mellé.

Erős László biztonságtechnikai szakember szerint a kamera és a mozgásérzékelő elriaszthatja a betolakodókat. Fotó: H. B. E.
Erős László biztonságtechnikai szakember szerint a kamera és a mozgásérzékelő elriaszthatja a betolakodókat. Fotó: H. B. E.

– Hosszabb idejű távollétnél gondoskodni kell arról, hogy a postaláda rendszeresen legyen kiürítve. Erre és a lakás felügyeletére meg lehet kérni egy rokont vagy egy megbízható szomszédot. Rövid idejű távollétnél se hagyja senki nyitva az ajtót, ablakot, a földszinti lakásoknál még „bukóra" állítva se. A műanyag nyílászáróknál a földszinteken érdemes rácsot felszereltetni, de segíthet a redőny leeresztése is – tanácsolta Takács József, s még hozzátette:

– Ma már viszonylag kisebb összegért hozzá lehet jutni mozgásérzékelőkhöz, amelyek felszerelése hatásos lehet, ha másra nem, elrettentésre. Előfordult ugyanis, hogy amikor betörő kinyitotta az ajtót s meglátta az érzékelőt, inkább elment. Visszatartó hatású, ha egy időzített kapcsoló rendszertelen időközökben felkapcsolja a villanyt a lakásban. Így amikor figyelik a bűnözők, azt látják, hogy van otthon valaki. A kamera ugyan drágább, de amellett, hogy elriaszt, videomagnóhoz kötve segíthet is  a betörő megtalálásában.

Az osztályvezető megjegyezte: ne engedjenek be az emberek olyanokat a lépcsőházba, akik csak úgy becsengetnek és különböző indokokkal – arra hivatkozva például, hogy szórólapot hoztak – kéredzkednek be.

Ha valamelyik szolgáltató alkalmazottjának vagy rendőrnek adja ki magát valaki, kérjék el az igazolványát, győződjenek meg arról, hogy valóban az, akinek mondja magát.

– Javaslom, hogy ha a lakókörnyéken valaki ismeretleneket, idegen autóban figyelő alakokat, gyanús mozgást lát, írja fel a rendszámot és telefonáljon az ügyeletre. Inkább többször menjünk ki feleslegesen, mint egyszer történjen bűncselekmény. Győrben vannak olyan városrészek, ahonnét rendszerint több jelzés érkezik – mondta végül Takács József.


Ha segítség kell

A bejelentéseket a 107-es ügyeleti vagy a 112-es segélyhívó számon fogadják a rendőrök.

A bűncselekményekből élők általában jól tudják, hol találhatók az értékek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtés Magyarosi Árpád hazahozataláért

A Magyar Vöröskereszt – teljesítve a gyászoló édesanya kérését – gyűjtést szervez a… Tovább olvasom