Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

A támogatói szerződés hiánya miatt csúsznak a bérkifizetések

Sem a Budapesti Kamaraszínháznak, sem a Nemzeti Színháznak nincs még a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal (NEFMI) aláírt támogatói szerződése. Ez az oka annak, hogy a Nemzetiben csak késve, a Kamaraszínházban pedig még egyáltalán nem kapták meg múlt havi fizetésüket a dolgozók.

Az elmúlt napokban a szaksajtóban megjelent híreket megerősítve Gálos Orsolya, a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a munkabérek kifizetését a színház tartalékaiból megoldották, de a támogatási szerződést továbbra sem kötötték meg, a legfrissebb ígéret szerint május elején rendeződik a helyzet.

A Budapesti Kamaraszínházban Szűcs Miklós igazgató tájékoztatása szerint arra várnak, hogy a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) elfogadja a színház üzleti tervét. Ez ugyanis előfeltétele a támogatói szerződés megkötésének.

Szűcs Miklós az MTI-nek elmondta, hogy az MNV egyelőre nem fogadta el többször átdolgozott üzleti tervüket, ezzel akadályozza, hogy a színház megkapja a minisztériumtól támogatását. Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy nem vesznek tudomást az ország gazdasági helyzetéről, és arról, hogy a támogatást csökkenteni kellett, hanem azt sérelmezik, hogy ezt a csökkentett összeget sem kapják meg.

A színház igazgatója hangoztatta: az intézményt húsz éve vezeti, az elmúlt három év 30 százalékos elvonása után remélte, hogy elegendő összegből gazdálkodhat. Az elmúlt 15 évben háromszor volt revizori vizsgálat, amely megállapította, hogy az intézmény alulfinanszírozott.

Elmondta, hogy az egy évben 600 előadást tartó művészszínház idei költségvetése 333 millió forint, míg ez az összeg tavaly 375 millió, 2008-ban 475 millió forint volt.

A mostani elvonások után 59 milliós hiányt betervezve nyújtották be az üzleti tervet, amelyet a vagyonkezelő kérésére többször átdolgoztak, a mínuszt először 45, majd 42, végül 38 milliósra csökkentették. Az MNV ennek ellenére eddig nem fogadta el üzleti tervüket.

Zicherman Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a keddi vezetői ülésen döntenek újra a Budapesti Kamaraszínház átdolgozott üzleti tervéről. Mint rámutatott, eddig azért küldték vissza több esetben is az üzleti tervet, mert az nem biztosította a cég ez évi működését.

Hozzátette: a most kialakult helyzetért az is okolható, hogy az intézménynek nem voltak tartalékai, amelyből a munkabéreket kifizethetné, illetve az, hogy az áthidaló támogatás, amelyet a minisztériumtól februárban várhattak, szintén csúszott.

Olvasóink írták

 • 1. janika 2011. április 23. 05:24
  „Jogi képviselet sofőröknek
  ....
  Huszonöt hivatásos gépkocsivezető lépett be egyszerre a napokban a szakszervezetbe és továbbiak csatlakozására számítanak. Árufuvarozással foglalkozó cégeknél dolgoznak és úgy érezték: szükségük van arra, hogy érdekvédők képviseljék őket.
  .....
  .

  - A sofőröknek is egyre fontosabb állásuk megőrzése, ugyanakkor egyre inkább feszített munkatempóban kell dolgozniuk. Emellett az anyagi felelősségrevonás lehetőségét érzik fenyegetőnek, ezért akarták, hogy szükség esetén a nevükben munkaadójukkal külsős szakember tárgyaljon. Olyan, aki nem az adott cégtől kapja a fizetését, nem kell kirúgástól tartania vagy attól, hogy ellehetetlenítik a helyzetét, úgymond "rászállnak, mert szólni mert". Ezt pedig a szakszervezet vállalja - mondta el Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője annak kapcsán, hogy hivatásos gépkocsivezetők belépési szándékkal megkeresték.

  Magyarázatként megjegyezte: megyénkben és az országban is az egyik legnagyobb létszámú munkavállalói érdekképviseleti csoportnak számít a Vasas és már régóta gyűjtőszervezet. A nevét a hagyományok miatt tartja meg, de nem csak a fémiparban dolgozók tartoznak tagjaik közé.

  Az ügyvivő szavaiból kiderült, hogy megyei szervezetük olyan szakértőt foglalkoztat, aki korábban Brüsszelben dolgozott az árufuvarozási igazgatás területén, így ismeri a speciálisan e területre vonatkozó előírásokat. Például a fuvarozásban előírt pihenőidőket, nyilvántartásukat. Segíteni tud többek közt abban, hogy a szakszervezeti tagok jogszerű eljárásban részesüljenek munkahelyi viták esetén. Ugyanis a sofőrök felelősek az áru fel- és lerakodásért, a rögzítéséért és ha kár keletkezik a szállítmányban, anyagi felelősségük lehet, azonban ennek feltételei vannak. Így nemcsak jogi tanácsra, hanem képviseletre is szükségük lehet és ezt a Vasas biztosítja.

  Akik hivatásos sofőrként ugyancsak csatlakozni szeretnének a Vasasszövetséghez, a 96/512-720-as telefonszámon vagy a molnar.a@vasasok.hu e-mail címen érdeklődhetnek.
  Több áruszállításban dolgozó sofőr lépett be a szakszervezetbe, hogy szükség esetén szakértő tárgyaljon nevükben munkaadójukkal.
  Próbálják meg hátha szembe mernek szállni a Jogi Maffiával is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belügyminiszter lemondását szorgalmazza a Jobbik

Pintér Sándor belügyminiszter lemondását szorgalmazza Egyed Zsolt, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén… Tovább olvasom