Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A Szonda Ipsos felmérése: Fidesz le, ellenzék fel

Az előző hónapban enyhén fogyatkozott, decemberben viszont jelentősen csökkent a Fidesz tábora - idézi a Népszabadság a hétfői számában a Szonda Ipsos december 8. és 15. között készített közvélemény-kutatásának eredményét.

A "Mozgalmas december: Fidesz le, ellenzék fel" címen megjelent kutatási eredmény szerint május-júniusban még 3,3-3,4 millióan vallották magukat fideszesnek. Novemberig 300 ezren távolodtak el a párttól, most pedig egyetlen hónap alatt ugyanennyien.

A Fidesz mostani veszteségei főleg a fiatalok körében, a kvalifikáltabb társadalmi rétegekben nagymérvűek, az átlagos négy százalékkal szemben elérik a 10 százalékot.

A szavazótábor csökkenésének további sajátossága - a Szonda Ipsos felmérése szerint -, hogy inkább a kisvárosokban, falvakban jelentkezik, mint az ország nagyobb lélekszámú településein.

A Fidesztől való távozás erősen összefügg a közhangulat romlásával. Azokban a rétegekben, ahol gyengült a kormánypárt, a múlt hónapban még kiegyensúlyozott vélemények voltak arról, hogy miként alakul az ország sorsa. Most a mérleg egyértelműen negatív, sőt a diplomások körében teljes a fordulat.

Novemberben még 50 százalékuk gondolta úgy, hogy kedvező változások zajlanak és 37 százalék volt kritikus, most viszont 48 százalék negatívan minősít és csak 40 százalék értékeli úgy, hogy jó irányba mennek az ügyek.

Az MSZP tábora a választások óta lényegében változatlan: 800 ezer és egymillió fő között van. A szocialisták aktivitási szintje a választások óta folyamatosan a Fideszé alatt maradt, most utolérték őket - idézi a Szonda Ipsost a Népszabadság.

Az MSZP az áprilisi voksolást követően először került 20 százalék fölé. Jelentősen csökkent a párt elutasítottsága: májusban még 34 százalék volt, az őszi hónapokban 27-30 százalék között mozgott, a most pedig 20 százaléknak vannak erős ellenérzései a szocialista párttal szemben.

A Jobbiknak a nyári hónapok sikeresebbek voltak: a választásra jogosultak 8-9 százaléka, a biztos pártválasztók 13-16 százaléka támogatta.

Ősszel viszont leszálló ágba kerültek: a 20-as, 30-as éveikben járók közül hagyták el őket sokan, de decemberben a tendencia kicsit megtört, sőt egy kicsit visszafordult - állapítja meg a Népszabadságban megjelent Szonda Ipsos-felmérés.

Az LMP-nek április után kismértékben csökkent a tábora, majd stagnált és a szavazók két százaléka támogatta. A mostani felmérés szerint az LMP újra átlépte az 5 százalékos küszöböt.

A bizonytalan, nem szavazók aránya 45 százalék.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2010. december 20. 19:21
  „A sok álláshalmozástól nemérnek rá a néppel nyűglődni. No meg itt az EU elnökség az a legfontosabb! Utazgatni mindenkinek benyalni! Mint, ha nem ismernék a magyar vezetést! Kell egy kis ködösítés, kábítás dumákkal.”
 • 4. miracle 2010. december 20. 15:14
  „Apa, kezdődiiik!
  Ébredeznek a zombik.”
 • 3. Madarász 2010. december 20. 11:34
  „Lesz ez még így se, hamarosan 300 ezer lesz a maradék fidesz-es...”
 • 2. calico 2010. december 20. 10:33
  „Csatlakozom Fürgeszarvashoz. Nem véletlen és nem is baj a Fidesz lejtmenete. Most, hogy a szavazóikat, akárcsak a vezető európai politikusokat és a határon túli magyarokat már nem nagyon tudják hova átkúrni, a Nagyvezír még bepróbálkozik a romáknál, szépítendő kicsit a számokat, hátha-hátha... A baj az, hogy ez a lejtmenet nem csak a Fidesz, hanem az ország lejtmenete is. Aminek az emberek isszák meg a levét, általában.”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. december 20. 09:36
  „Nem véletlen a Fidesz lejtmenete . Az az arrogancia , ahogy kormányoznak , bizony nagyon sok embert elgondolkoztat ! Egyre több a negatív bíráló hang , még a szomszédból is ,és igazuk van ! Ime :
  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=794179”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós: meg fogunk egyezni az Alstommal

Az Alstommal meg fogunk egyezni - jelentette ki Tarlós István főpolgármester a HírTV Kontraszt című… Tovább olvasom