Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A polgármester tarja el a falut Hunyadfalván

A polgármester tartja el a falut a Szolnok megyei Hunyadfalván. Az önkormányzati boltban hitelre lehet vásárolni, addig amíg tart a polgármester fizetése. A faluban ezzel akarják elkerülni, hogy a rászorulók uzsorásoktól vegyenek fel kölcsönt, vagy magas kamatozású gyorshitelekben adósodjanak el és tönkre menjenek.

A hitelre elvitt áruk után nem kell kamatot fizetni, és mindenki csak annyit vásárolhat, amennyi a polgármester havi bevétele.Az önkormányzat tíz éve üzemelteti a boltot, ha nem vették volna át nem lenne élelmiszerüzlet a faluban. - Ez volt az egyik oka, hogy belevágtunk, a másik, hogy így a bevétel a faluban marad, ráadásul munkahelyet teremtettünk - mondta Vékonyné Házi Eszter, aki Hunyadfalva önállóvá válása 1993 óta vezeti a települést. A 250 lelkes faluban az önkormányzat az egyetlen munkáltató, a legtöbben gyes-ből, szociális segélyből vagy egyéb járadékból élnek. Ha a falu üzletében nem lehetne hitelre vásárolni, sokan a legalapvetőbb élelmiszereket sem tudnák megvenni a hónap végén.

Az önkormányzat idéntől engedi a hitelre vásárlást azért, hogy a rászorulóknak ne uzsorát vagy gyorskölcsönt kelljen felvenniük, hogy a havi betevőt meg tudják venni. Hitel addig van, amíg a polgármesteri fizetés tart. A falu első embere a saját fizetését ajánlotta fel, hogy a rászorulók vásárolni tudjanak. Vékonyné fizetése a bolt kasszájába kerül, apránként kapja vissza, ahogy az adósok kifizetik a hozomra elvitt árut. - Korábban adtunk szociális kölcsönt, de azt gyakran nem arra költötték amire kérték - mondta a polgármester, hitelre azonban csak alapvető élelmiszereket és tisztítószereket lehet a boltban venni. A polgármester két havi késéssel kapja így meg a fizetését, amiből addig az üzlet gazdálkodik, így ha valakinek nincs pénze, ráér később is fizetni. A faluban több házra már árverést írtak ki, mivel a gyorskölcsönt nem tudta visszafizetni a tulajdonos. A bolti hitellel ezt akarták elkerülni a jövőben Hunyadfalván.

Olvasóink írták

 • 6. Goldmund 2009. március 26. 13:47
  „Milyen érdekes, hogy a most leköszönt szociálisan érzékeny, egyébként milliárdos miniszterelnökünknek ez nem jutott eszébe.
  Mint ahogy az sem, hogy az uszorakölcsönöket jogszabállyal megtiltsa, vagy a fenyegetett embereket megvédje.”
 • 5. PrettyWoman 2009. március 26. 12:08
  „Igen, és az a vicc, hogy ezt is egy olyan p.m csinálja, akinek feltehetőleg nem olyan magas a fizetése. Akiknek hétmilliós jövedelmük van, azoknak persze eszükbe sem jutna, hogy segítsenek.
  Nem vehetnek italt rajta, tegnap a tévében legalábbis felsorolták, hogy milyen alapvető éelmiszerekre lehet belőle költeni: tej, kenyér, felvágott, stb. Nyilván húztak korlátokat. Cigire, piára én se adnék.”
 • 4. PaPa 2009. március 26. 11:15
  „Le a kalapal az ilyen polgármeter elött csak a politikusok meg ne tudják mert megvonják a támogatást a falutól.”
 • 3. Truder 2009. március 26. 10:03
  „Ezt többen is megtehetnék.. :)”
 • 2. k 2009. március 25. 22:44
  „Sajna ide jutott ez az ország.
  Azért kíváncsi lennék hány polgármester, képviselő, segít majd így...
  Ülnek a parlamentbe jó páran csúcs fizetésért ők is beszállhatnának.
  Így legalább kicsit vissza adnának valamit. És lehetne osztogatás..nem csak fosztogatás.”
 • 1. MTT 2009. március 25. 16:14
  „Nem biztos, hogy ez a jó megoldás. Mindenesetre, csak remélni tudom, hogy tényleg élelmiszert vesznek rajta, nem cigit, meg italt.
  Mindenesetre üdvözlöm az ötletet, - jobb híján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Működési költségvetést javasol a fővárosi Fidesz-KDNP

Működési költségvetés elfogadását javasolja a főpolgármesternek a fővárosi Fidesz-KDNP - mondta… Tovább olvasom