Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A nők, a nyugdíjak és a határon túliak szavazati joga

Az MSZP viszavonatná a nyugdíjpénztári befizetésekről szóló javaslatot, a Jobbik új állami pénztárt hozna létre. A Fidesz szerint senkit sem ér hátrány, a KDNP szerint a kormány nem von el semmit.

1. rész
A nők foglalkoztatásáról, a kormány adópolitikájáról, a társasházban élők helyzetéről, a határon túli magyarok szavazati jogáról és a nyugdíjakról is szó esett szerdán a parlamentben a napirend előtti felszólalások során.

Az LMP a nők foglalkoztatottságáról
Ertsey Katalin (LMP) a férfiak és a nők esélyegyenlősége kapcsán rámutatott, hogy a nők Európában még mindig 18 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál, Magyarországon a gyermeket nevelő nők foglalkoztatottsága a legalacsonyabb Európában, ennek megfelelően "katasztrofálisak" a demográfiai adataink is. Szerinte a kormány az EU-s irányelvekkel szögesen ellentétes lépéseket tervez. Súlyosnak nevezte a nők "kiszorítását" a közéletből és a politikából.
Soltész Miklós szociális államtitkár szerint Magyarországnak semmiféle szégyenkezni valója nincs sem a család-, sem a nőpolitikában. Egyetértett azzal, hogy az ország egyik legnagyobb gondja az alacsony gyermekvállalási kedv, és leszögezte, hogy támogatják azokat az édesanyákat, akik jó értelemben vett karriervágyból vagy az anyagi helyzetük miatt korábban szeretnének visszamenni dolgozni. Rámutatott arra, hogy három évre állítják vissza a gyes-t, és hogy folytatni fogják az előző kormány által elkezdett bölcsőde- és óvodaépítési programot.

Az MSZP az adó-átalakításokról
Kovács Tibor (MSZP) szerint a választási kampányban ígért nagyarányú és azonnali adócsökkentés nem következett be, a megszüntetett kisadók helyett más, mindenkit érintőket vezettek be. Hozzátette, hogy a bankadó érinteni fogja az ügyfeleket, és olyan válságadókat fogadtak el, amelyeknek jelentős részét az érintett cégek átháríthatják az emberekre. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormányerők ellenzékiként tiltakoztak az internet, a Robin Hood és a banki különadók ellen. Itt van a magánnyugdíj-pénztári befizetések "ellopása" - folytatta a képviselő, aki szerint a végrehajtandó adóátrendezés az a leggazdagabbaknak kedvez. Rámutatott: emelni kell a minimálbért ahhoz, hogy az annak környékén élők ne járjanak rosszul az új adózással.
Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszként arról beszélt, hogy nem nagyon tud a kormány és a parlament által végrehajtottnál gyorsabb adó-átrendezést elképzelni. Kitért arra, hogy a társasági adó átrendezése a magyar társaságok 98 százalékát érinti. A válságadók bevezetésének szükségessége kapcsán kijelentette, hogy a kormány olyan költségvetést örökölt, amelyik tele van lyukakkal.
Szerinte a verseny rákényszeríti a vállalkozásokat, hogy ne hárítsák át a terheket, a személyi jövedelemadó változásairól pedig azt mondta: nem hiszi, hogy az államnak az lenne a feladata, hogy megbüntesse a tehetséget és a szorgalmat; olyan adórendszert nyújtott be a kormány, amellyel mindenki jól jár.

A KDNP a társasházakról
Nagy Kálmán (KDNP) a társasházak problémáival kapcsolatban - több szakmai szervezet és lakóközösség által hozzá eljuttatott észrevételek kapcsán - beszélt arról, hogy például Miskolcon, az Avas lakótelepen gyakorlattá vált, a szolgáltatók a hosszú ideje nem fizető lakók miatt a teljes közösséget büntetik, azzal, hogy az egész épületben kikapcsolják a szolgáltatást.
A kormány nevében válaszoló Cséfalvay Zoltán azt mondta, hogy ez a probléma sok embert érint és a gyökerei a bérlakásszektor privatizációjáig nyúlnak vissza, a gazdasági nehézségek pedig tovább erősítették a gondokat.
Közölte, ha ezt a problémát törvényi úton akarják kezelni, akkor figyelemmel kell lenni azokra a társasházakra is, ahol jól működik a lakóközösség és ezeket nem szabad kemény szigorral korlátozni.

Jobbik: szavazati jogot a határon túli magyaroknak!
Szávay István jobbikos képviselő - annak kapcsán, hogy Gulyás Gergely (Fidesz) egy tévényilatkozatában azt mondta, vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti - rámutatott: egyedül a Jobbik programjában szerepelt, hogy a határon túli magyarságot a magyarországi politikai döntéshozatal részesévé kell tenni, amihez a szavazati jog megadása is hozzátartozik. Mint mondta, örül, hogy a Fidesz is elindult, "mégha járókerettel is" a helyes úton, az LMP azonban csak országban és nem nemzetben gondolkodik, amikor elutasítja ezt. A Jobbik elképzelései szerint a határon túli magyarok egy választókörzetet alkotva, a pártlistákra szavaznának, és 26 országos listás mandátum sorsáról dönthetnének.
Szabó Erika államtitkár jelezte, nehéz jogi, szakmai kérdésről van szó, a parlamenti alkotmány-előkészítő bizottság feladata kidolgozni ennek hátterét, várják a testület munkájának befejezését, számítanak az ellenzéki pártok aktív együttműködésére ez ügyben.

Fidesz: meg kell védeni a nyugdíjakat
Selmeczi Gabriella (Fidesz) arról beszélt, hogy minden nyugdíjast és minden magán-nyugdíjpénztári tagot meg kell védeni, ezt szolgálja a 30 milliárd forint átirányítása is az állami rendszerbe. Közölte: meg kell szüntetni a kötelező jelleget a tagságot illetően és vizsgálatot kell lefolytatni a magánpénztárak működésével kapcsolatban az ügyben, hogy mi történt a befizetett forintokkal, miért ilyen magasak a működési költségek, mi okozta a pénztárak veszteségeit, milyen érdekek alapján akarta a Bajnai-kormány "a vagyonkezelők kezére játszani" a pénztártagok vagyonát.
A szocialista Mesterházy Attila ügyrendi felszólalásában rámutatott: házszabályellenes volt a felszólalás, hiszen a szerdai ülésnap napirendjén szereplő témát érintett.
Soltész Miklós államtitkár a részletes válaszadástól emiatt eltekintett, azt azonban megjegyezte, szerinte a szocialisták "azért hőzőngenek", mert "könyékig benne vannak ebben az ügyben", nagy összegeket menekítettek ki 8 év alatt.


2. rész
A kormányoldal álláspontja szerint a 8 százalékos magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalásának átmeneti felfüggesztése nem okoz kárt sem nyugdíjasoknak, sem a járulékfizetőknek; az átalakításra a mangánnyugdíjrendszer pazarló volta miatt szükség van. A magán-nyugdíjpénztári befizetésekről és a költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslat összevont általános vitájában az ellenzéki pártok azt kérték, a kormány tisztázza, miként kompenzálja a most felfüggesztett átutalásokat.

Cséfalvay Zoltán: a kormány javaslata nem okoz kárt
Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági államtitkár magán-nyugdíjpénztári befizetésekről és a költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslat összevont általános vitájában közölte: a kormány 2010-ben 60 milliárd forint, a jövő évben pedig 360 milliárd forintos bevételre számít a 8 százalékos magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalásának átmeneti felfüggesztéséből.
Leszögezte: a kormány javaslata a jelenlegi nyugdíjasoknak és a járulékfizetőknek sem okoz kárt. Expozéjában kiemelte: a korábban tervezettnél magasabb bevételt teljes egészében az állami nyugdíjalapban helyezik el, amelyet kizárólag a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére használnak fel.
Elmondta: az Országgyűlés előtt álló javaslat egyelőre nem érinti a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítását; a kabinet egyértelmű szándéka, hogy visszaadja az embereknek a nyugdíjakról való választás szabadságát, biztosítsa az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést a biztos és kiszámítható nyugdíjra vágyóknak.
Fidesz: a magánnyugdíjpénztárak pazarlóbbak az állami rendszernél
Szatmáry Kristóf, a Fidesz egyik vezérszónoka arra hívta fel a figyelmet: a magánnyugdíjpénztárak jelenleg rendkívül magas működési költségek mellett is kockázatosabban és pazarlóbban működnek, mint az állami intézményrendszer.
Szerinte a magánnyugdíjpénztáraknak akkor lenne létjogosultsága, ha az állami nyugdíjrendszernél magasabb éves hozamot tudnának garantálni, az intézetek ezzel szemben összességében mindössze 1 százalék alatti hozamot tudnak felmutatni az elmúlt 12 évről.
A kormánypárt másik vezérszónoka, Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott azt hangsúlyozta: a magánnyugdíjpénztárak a befizetések 5 százalékát működési költségként, további 0,8 százalékát pedig vagyonkezelői díjként számolják el, így a pénztártagoktól évente összesen mintegy 40 milliárd forintot vonnak el.

MSZP: a kormány vonja vissza a javaslatot!
Kiss Péter, MSZP egyik vezérszónoka úgy vélekedett: a kormány egyszerű pénzbehajtást végez a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalásának felfüggesztésével és közben nem beszél arról, miként kárpótolja a pénztártagokat.
Azt mondta: kormánytöbbség akkor járna el helyesen, ha a most felfüggesztett magánnyugdíj-pénztári járulékokat a jövőben legalább az inflációval növelt reálértékén, vagy a magánnyugdíj-pénztári hozam mértékével növelten írná jóvá a pénztártagok számára.
A másik vezérszónoka, Burány Sándor közölte: a kabinet egy alapjaiban hibás, társadalmilag igazságtalan adócsökkentés érdekében söpör be minden lehetséges bevételi forrást.
A politikus a törvénymódosítás visszavonását kérte a kormánytól. Ellenkező esetben - fűzte hozzá - az MSZP minden alkotmányos eszközzel fel fog lépni az ellen, hogy a munkavállalók zsebéből havonta átlagosan mintegy 10 ezer forintot kivegyenek.

KDNP: nem történik alkotmánysértés
Hargitai János, a KDNP vezérszónoka szerint nem történik alkotmánysértés, mert a kormány semmit nem von el abból a pénzből, ami a magánnyugdíj-biztosítóknál van.
A kormánypárti képviselő arról beszélt, hogy az előző kormány olyan költségvetést hagyott a Fidesz-KDNP kormánynak, amely betarthatatlan.
Mivel a költségvetés üres, ezért a nyugdíjkassza is üres - jelentette ki.
Véleménye szerint a szocialista kormányok megkísérelték, hogy az emberek magánnyugdíjpénztárakban lévő vagyonát a menedzsment vagyonává tegyék.
Hargitai János kiemelte: szabályozni kell azt, hogy akik a magánnyugdíj-biztosítóknál akarnak maradni, azok tudják, hogy a nyugdíjba menetelük esetén mennyit fognak kapni.

Jobbik: jöjjön létre egy új állami pénztár
Hegedűs Tamás, a Jobbik vezérszónok azt indítványozta, hogy az első pillérben állami hatáskörben működjön tovább a felosztó-kirovó rendszer, a második pillérben a magánpénztárak mellett jelenjen meg egy állami pénztár is, a harmadik pillér maradjon magánkézben.
Az ellenzéki politikus azt mondta: ha az emberek csak aközött választhatnak, hogy maradnak a magánpénztári rendszerben vagy visszalépnek a felosztó-kirovó rendszerbe, akkor ez egy "kényszer", mert senki nem dönt majd úgy, hogy a magánpénztárban marad.
A második pillérbeli állami pénztár működése nem rontaná a költségvetés egyenlegét - tette hozzá.
Közölte: a törvényjavaslat szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer ugyan megmarad, de komoly sebeket kap.

LMP: a kormány "lyukat ver" a költségvetésben a hibás adóreformmal
Scheiring Gábor, az LMP vezérszónoka azt kifogásolja, hogy a kormány "eltérít" 14 havi befizetést a magánnyugdíjkasszából, és nem mondja meg, hogy hova .
Mint mondta, a javaslatban nincs szó egyebek közt arról, hogyan akarja a kormány bevezetni a virtuális számlás rendszert az állami nyugdíjszisztémában.
Közölte: a kormány 400-500 milliárd forintos lyukat ver a költségvetés bevételi oldalán egy teljesen "perverz és hibás" adóreformmal.
Kiemelte, nem válaszolt a kormány arra, hogy mi van azokkal, akik a következő 14 hónapban mennek majd nyugdíjba.
Mi van akkor, ha a magánnyugdíj kasszák nem tudják fedezni a működési költségeiket? - tette fel a kérdést.

Ivády Gábor kilép az LMP-frakcióból

Ivády Gábor csütörtöki hatállyal kilép az LMP parlamenti frakciójából és a  pártból is - jelentette be a képviselő szerdai, parlamenti  sajtótájékoztatóján. A politikus hite megrendült abban, hogy lehet  más a politika.  

Mandátumáról viszont nem mond le, a jövőben függetlenként akar tovább dolgozni az Országgyűlésben.  

A sajtótájékoztatón döntését többek között azzal indokolta, hogy  habár a párt alapítói közé tartozik és sokat dolgozott annak  sikeréért, "az utóbbi időben a lojalitásom és a hitem abban, hogy  lehet más a politika, megrendült".  

Szerinte a párton belül olyan folyamatok indultak el, amelyek  rossz irányba mutatnak. Úgy látja, a jelenlegi LMP "mind  retorikában, mind az ügyeknek a súlyozásában, mind a hatalmi erőknek  a kialakulásában és az ehhez felhasznált eszközökben" egy belvárosi,  liberális rétegpártra hasonlít.  

Elmondta, hogy a korábbi kampányok során gyakran feltették neki  a kérdést, hogy az LMP "nem az új SZDSZ-e", de ő erre mindig nemmel  válaszolt. Szavai szerint midig azt mondta, hogy erre az jelent  garanciát, hogy ő is a párt tagja, de ezt tovább nem vállalja.  

Kérdésre válaszolva nem akart konkrét esetet mondani arra, hogy  miért lépett ki. Úgy fogalmazott, hogy azért nem teszi, mert ez "egy  láncolat, egy folyamat" eredménye és annak egyetlen elemét sem  akarja kiemelni. Hozzátette, kilépése üzenet a párt tagjainak és  vezetőinek, hogy "valami kisiklott, rossz irányba halad (...) az  biztos, hogy ebbe az irányba hogyha haladnak, az SZDSZ kettő fog  felépülni".  

Az MTI kérdésére azt felelte, hogy az ellene indított etikai  vizsgálat az utolsó csepp volt a pohárban, de nem emiatt, hanem  ideológiai alapon hozta meg döntését. Hangsúlyozta, hogy bármilyen  támogatást vett át a párt részére, mindig csak az LMP érdekeit nézte  és nem csalt, nem sikkasztott. Meglátása szerint egyedül azt lehet a  szemére vetni, hogy a párt belső szabályzatának nem felelt meg az az  eljárás, ahogy az ügyet kezelte. Hangsúlyozta, hogy a pénzt  visszaadta annak, akitől kapta. Az ellene indult eljárást viszont  súlyosan aránytalannak tartja a hibához képest.  

Szintén az MTI kérdésére azt mondta, egyáltalán nem gondolkodik  azon, hogy fél év múlva, amikor lehetősége nyílik rá, átüljön egy  másik frakcióba.  

Egy másik felvetésre azt felelte, azért nem adja vissza  mandátumát, mert a kampány során azoknak az embereknek tett  ígéretet, amelyek az övéhez hasonló értékrenddel bírnak. Szavai  szerint ha ő lemondana, akkor az "LMP-ben szórványosan marad olyan  ember, aki valóban az ő szavazatukat megérdemelve került be a  parlamentbe". Hangsúlyozta, hogy független képviselőként ezekért a  választókért akar dolgozni.  

A képviselő a sajtótájékoztató végén elment a házelnök  irodájába, hogy leadhassa a kilépési szándékáról szóló iratot.  

Korábbi sajtóhírek arról számoltak be, hogy tavasszal, az  országgyűlési választások első fordulója után a politikus - aki az  egyetlen LMP-s polgármester - közel félmillió forintot kapott egy  magánszemélytől, de a pénzt nem fizette be a pártkasszába. Ezt  követően az LMP etikai bizottsága kizárta a pártból, de fellebbezése  után a politikai tanács megrovásra változtatta a döntést. A párt  keddi frakcióülésén tárgyalták az esetet, de nem hoztak döntést. 
3. rész
A képviselők szerda kora délután lezárták a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről és a költségvetési törvény módosításáról szóló törvénymódosítás általános parlamenti vitáját, a javaslathoz kapcsolódó módosító  javaslatokat pedig várhatóan még a késő délutáni órákban, a  Magyarország Európai Uniós elnökségéről szóló politikai vita után  megtárgyalják.   
    
Az MSZP a kormány nyugdíjjavaslatának visszavonását kéri   
Az MSZP részéről elsőként szólásra emelkedő Sós Tamás arról  beszélt, hogy az előterjesztés nem átlátható. Meglátása szerint az  érintettek tulajdonjoga csorbul, akkor amikor átirányítják a  pénzüket.  
Kijelentette, hogy az ellenszolgáltatás aránytalansága miatt  alkotmányosan is aggályos az intézkedés. Szerencsétlennek nevezte a  magán és az állami rendszer szembeállítását és alapvető problémának  tartotta, hogy nincsenek hatástanulmányok, háttérszámítások és az  intézkedés nincs leegyeztetve az ágazati szereplőkkel.  
Varga László azt mondta, úgy érzik, korábban a kormány azt  szerette volna, hogy Brüsszel ismerje el a magánnyugdíj-pénztári  befizetéseket költségvetési tételként. Miután ez nem sikerült,  ezután "kezdtek ebben a boszorkányüldözésbe".  
Szavai szerint úgy kérnek kölcsön az emberektől, hogy azok ebbe  nem egyeztek bele, ráadásul a kormányoldal arról sem nyilatkozott,  hogy ezt hogyan és mikor fizetik vissza.  
Kijelentette, hogy egyetlen reális és konzekvens döntést lehet  hozni, ha visszavonják ezt az előterjesztést.  
Szűcs Erika közölte, hogy a kormány zavarosan és megtévesztően  kommunikálta az ügyet. Úgy fogalmazott, hogy jelenleg a világos,  őszinte beszéd hiányzik a leginkább. Ő is azt kérte, hogy vonják  vissza a javaslatot.  

Fidesz: sehol máshol nincs kötelező magánnyugdíjpénztár  
Rogán Antall (Fidesz) kijelentette, hogy a kötelező magánnyugdíj  fogalmát a rendszerváltozás után a közép-kelet európai országokban  találták ki.  
Meglátása szerint emellett a pénztárakban lévő pénzeket az  emberek soha nem kapták volna meg fizetésként. Úgy érvelt, hogy a  rendszer beindításakor az állami nyugdíjkasszában lévő járulékok egy  részét át kellett tenni a magánpénztárakba és ez a pénz elkezdett  hiányozni a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíjának finanszírozásakor.  Mint mondta, a hiányzó összeget az állam úgy szedte be, hogy több  adót vetett ki, ezért így mindenki kétszeresen fizetett a megemelt  adókon és a nyugdíjjárulékon keresztül.  
Felhívta a figyelmet, hogy ezek a pénztárak nem produkáltak jobb  hozamokat, mintha valaki folyamatosan államkötvényekben tartotta  volna a befizetett összeget.  
Kijelentette azt is, hogy magánpénztárak működési költségei erős  kétségeket ébresztenek. Példaként mondta, hogy évenként eltérően, de  megközelíthetik a 25 milliárd forintos nagyságrendet.  
Feltette a kérdést, hogy miért jelent az problémát, ha az  emberek szabadon dönthetnek arról, hogy visszatérnek az állami  nyugdíjrendszerbe. Hozzátette, véleménye szerint ezt a pénztárak  megpróbálják majd megnehezíteni.  

Jobbik: burkolt megszorítást jelent a kormány elképzelése  
A jobbikos Vágó Sebestyén felszólalásában burkolt megszorításnak  nevezte a magán-nyugdíjpénztári átutalások felfüggesztését.  
Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak a pénztártagok  véleményét megkérdezve kellene átalakítani a nyugdíjrendszert.  
Frakciótársa Sneider Tamás ezt követően azt emelte ki, hogy a  nyugdíjrendszer átalakítása során a nyugdíjbiztosítók "hatalmas  bürokráciájának" leépítésére is szükség lenne.  
Cséfalvay: a javaslat segít a hiánycél folyósításában és  biztosítja a nyugdíjkifizetéseket is  
Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár zárszavában ismét  leszögezte, hogy a képviselők előtt fekvő kormányjavaslat képessé  teszi a kormányt a vállalt költségvetési hiány csökkentésére, ami  minden magyar állampolgár alapvető érdeke.  
A törvénymódosítás emellett biztosítja a nyugdíjak  kifizethetőségét is, tovább szabályozott kereteket teremt a  következő 14 hónapra - fűzte hozzá.   
Az államtitkár kiemelte: a javaslat általános vitája arra is  rávilágított, hogy jelenleg nagyon sok szabályozatlanság van a  nyugdíjrendszerben, amelyeket szerinte "záros határidőn belül" fel  kell számolni.   
Az elnöklő Latorcai János ezt követően lezárta az általános  vitát, majd a képviselők a mintegy másfél órás szünet után, délután  kettőkor részletes vitára bocsátották a magán-nyugdíjpénztári  befizetésekről és a költségvetési törvény módosításáról szóló törvénymódosítást.

4. rész
Martonyi János külügyminiszter szerint Magyarország jövő évi európai uniós  elnöksége csak a nemzeti egyetértés kialakításával lehet sikeres. A  magyar EU-elnökség prioritásairól szóló, fideszes kezdeményezésre  összehívott szerdai parlamenti vitanapon a kormánypárti felszólalók  szerint az uniós elnökség sikere az ország minden polgárának sikere  lehet, az MSZP vélekedése szerint az elnökség hosszú időre  befolyásolja Magyarország európai megítélését, a Jobbik a  nemzetállam fontosságát hangsúlyozná, míg az LMP szerint  Magyarországnak a zöld fordulat élére kell állnia.   

Martonyi: nemzeti egyetértéssel lehet sikeres az EU-elnökség   
A tárcavezető beszédében úgy fogalmazott, hogy az elnökség  egyszerre jelent hatalmas kihívást és lehetőséget Magyarországnak  arra, hogy a magyar embereket közelebb hozza az európai integráció  legfontosabb ügyeihez.  
Martonyi János az ország elnöksége alatt képviselt prioritások  között említette a gazdasági teljesítmény és a foglalkoztatás  bővítését, valamint a "roma populáció integrációját", amely, mint  fogalmazott, ugyan tagállami feladat, de megvalósítása lehetetlen  összeurópai támogatás nélkül.  
Hozzátette: Magyarország a fentiek mellett az Európának nagy  gondot okozó demográfiai hanyatlásról és idősödésről, illetve a  családpolitikáról is beszélni kíván soros elnöksége alatt.  

Fidesz: a soros elnökség sikerét belpolitika érdek nem írhatja  felül  
A Fidesz szerint a magyar uniós elnökség sikere az ország minden  polgárának sikere lehet; Magyarországnak ezt a feladatot a lehető  legmagasabb szinten kell teljesítenie, nincs olyan belpolitikai  érdek, amely ezt felülírná.  
Hörcsik Richárd leszögezte: az elnökséggel Magyarország  történelmi kihívás előtt áll. Szerinte a kérdés az, hogy az ország  tud-e élni ezzel a páratlan lehetőséggel, vagy ezt is elhibázza,  mint sok mindent az elmúlt 50 év során.  
A parlament európai ügyek bizottságának elnöke az elnökséggel  kapcsolatos elvárásról azt mondta: a cél legyen ambiciózus, a  megközelítés pedig realista. Úgy vélekedett, a cél mindenki számára  egyértelmű: a magyar európai elnökség sikeres végrehajtása.  
Az elnökség fél éve alatt - fűzte hozzá - Magyarország lesz  felelős az Európai Unió irányításáért, az Európai Tanács soros  elnökségét fél éven keresztül ellátó Magyarország ez idő alatt  meghatározhatja az unió egészének arculatát, stílusát.  

KDNP: az uniós elnökség lehetőség Európa építésére  
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az EU-elnökséggel  Európa építésre kaptak lehetőséget, s a nemzeti összefogás programja  egyszersmind a közös Európát szolgálja.  
Firtl Mátyás azt mondta: az egység, szabadság, szeretet kell,  hogy a közös munkavégzés irányelve legyen.  
Kiemelte: 2010-ben a kormány egyik fő feladata Magyarország  nemzetközi tekintélyének, hitelének és befolyásának a  helyreállítása. Magyarország jelenlegi állapotában, ahová az elmúlt  nyolc év kormányzása juttatta, összefogásra, egységre van szükség -  mutatott rá.  
Hozzátette: ha a féléves munkát eredményesen irányítják, a  tagállamok érdekeivel összhangban, akkor az elnökség jelentős  elismerést hozhat Magyarországnak.  

MSZP: az elnökség hosszú időre befolyásolja Magyarország  nemzetközi tekintélyét  
Az MSZP szerint nemcsak Magyarország Európai Unióban való  nemzeti érdekeinek érvényesítése a tét, hanem az is, hogy hazánk  demonstrálja elkötelezettségét az Európai Unió értékei mellett, és  képességét az unió fejlődéséhez való hozzájárulást illetően.  
Mesterházy Attila úgy fogalmazott: Magyarország elnökségi  tevékenységét partnerei elsősorban azon fogják lemérni, hogy  miképpen járult hozzá az unió működőképességéhez, eredményességéhez.  Az elnökség hosszú időre befolyásolja hazánk nemzetközi tekintélyét,  mindenekelőtt európai megítélését. Fontosnak tartotta, hogy a magyar  elnökség előre vigye a bővítési folyamatot, sikernek tekintenék a  horvát csatlakozás lezárását és a török csatlakozási tárgyalások  előrehaladását, és balkáni szomszédaink európai integrációjának  felgyorsítását. A magyar elnökség demonstrálja elkötelezettségünket  a keleti szomszédokkal való kapcsolatok erősítésére.  
Az MSZP az európai eszmék, fejlődés, az unió erősödése mellett  mélyen elkötelezett párt, alapvetően érdekelt az elnökség  sikerességében - mondta.
  
A Jobbik a nemzetállam fontosságát hangsúlyozná   
A Jobbik szerint Magyarországnak a jövő évi soros európai uniós  elnöksége alatt a nemzetállam fontosságát kell hangsúlyoznia, a  minden mást elfojtó arctalan bürokráciával szemben - mondta Balczó  Zoltán szerdán a magyar EU-elnökség prioritásairól szóló, fideszes  kezdeményezésre összehívott parlamenti vitanapon.  
Balczó Zoltán vezérszónoki felszólalását úgy kezdte, hogy a  Jobbik minden segítséget megad a soros európai uniós elnökséggel  összefüggő rendezvények lebonyolításához.  
Az ellenzéki politikus később azonban azt is leszögezte, hogy  pártja alapvetően más véleménnyel van az Európai Unióról, mint a  parlament többi pártja. A Jobbik "eurorealistának" tekinti magát,  vagyis a magyar társadalom azon részével ért egyet, akik nem tartják  kedvezőnek az ország uniós tagságát, elutasítják a "másodrendű  tagságot" eredményező Lisszaboni Szerződést - fejtette ki.  
   
LMP: Magyarország álljon a zöld fordulat élére!  
Az LMP szerint Magyarországnak a zöld fordulat élére kell állnia  a jövő évi soros európai uniós elnöksége alatt.  
Scheiring Gábor kifejtette: az általuk kezdeményezett zöld  fordulat arra adhat választ, miként lehet értelmes életet élni a  társadalmi és környezeti korlátok figyelembevételével. Közölte, az  Unión belül közös adópolitikára, illetve az adóelkerülés elleni  együttes fellépésre kell törekedni.

5.rész

A kormánypártok képviselői egyebek mellett a Duna-stratégiát és a 2011  első félévében esedékes magyar EU-elnökség össznemzeti jellegét  emelték ki a magyar EU-elnökség prioritásairól szóló, fideszes  kezdeményezésre összehívott parlamenti vitanapon szerdán. Az MSZP  foglalkoztatáspolitikai kérdésekről szólt, az LMP a Kárpát-medence  és környezete ökológiai egységét emelte ki, míg a Jobbik úgy  vélekedett: közép-európai mentőakció kell a cigánysággal kapcsolatos  problémák kezelésére.   

Fidesz: a soros elnökség alatt törekedni kell a konszenzusra  
Balla Mihály (Fidesz) szerint a vitanap üzenete az lehet: minden  felelős politikai erőnek egy célja lehet Magyarországon, hogy a  soros elnökséggel járó feladatot a legmagasabb szinten teljesítse  hazánk; ez nemzeti érdek, össznemzeti ügyről van szó. Hozzátette: a  politikai erőknek a prioritásokban konszenzusra kell törekedniük, a  belpolitikában a következő fél évben békére van szükség.  
Jakab István (Fidesz) az agárpolitikáról szólva egyebek mellett  arról beszélt, hogy a soros elnökség alatt meg kellene szervezni az  országos mezőgazdasági kiállítást és vásárt.   

MSZP: foglalkoztatáspolitikai kérdéseket kell felvetni a magyar  elnökség alatt   
Kiss Péter (MSZP) arról beszélt: a magyar soros elnökséget ki  kell használni annak felvetésére, hogy újra kell értelmezi a  szociális kohézió szerepét, illetve vitát kell nyitni néhány európai  foglalkoztatáspolitikai kérdésben. Utóbbiak között említette, hogy  egyes foglalkoztatási csoportok problémáira kellene a hangsúlyt  helyezni, ilyen a pályakezdők, az 55 év felettiek, a gyermeket  nevelő anyák, a romák és a sérült emberek ügyei.  

Jobbik: közép-európai mentőakció kell a cigánysággal kapcsolatos  problémák kezelésére  
Sneider Tamás (Jobbik) szerint a soros elnökség alatt az Európai  Unió tudomására kell hozni a legfontosabb, a társadalom  fennmaradását veszélyeztető kérdést. A Jobbik szerint a magyar  társadalom fennmaradását drasztikus etnikai váltás veszélyezteti, ez  pedig a cigányság alsó, de legnagyobb rétegében zajló  népességrobbanás.  
A Jobbik "közép-európai mentőakciót" javasol, és azt, hogy meg  kell érteni az unióval, nem segélyre, hanem munkára, oktatásra van  szükség. Azt mondta még: elérkezett a szigor ideje, határozott  büntető és segítőkéz politikára van szükség.  
A képviselő úgy vélekedett: a kormánynak indítványt kell tennie  arra, hogy az unió indítson közvetlen támogatással munkahelyteremtő  programokat a hátrányos térségekben, adjon extra támogatást szigorú  felügyelet mellett a munkahelyteremtő cégeknek, személyeknek.   

KDNP: változtatni kell a szolidaritási alapból kapható  segélyezés rendszerén  
Nagy Andor (KDNP) azt mondta: a magyar elnökség alatt fel kell  hívni a figyelmet arra, hogy változtatni kell a szolidaritási  alapból kapható segély jelenlegi szabályozáson, hiszen abból  Magyarország a vörösiszap-katasztrófa kapcsán nem részesülhetett,  mert nem természetinek, hanem iparinak minősült a katasztrófa, és az  okozott kár nem érte el a GDP 0,6 százalékát.   
A kormánypárti politikus megjegyezte: javasolni fogják az  uniónak, hogy fontolja meg, legyen víztakarékossági, -hatékonysági  irányelve is.  
A Duna Régió Stratégiáról azt mondta: a kormány nem nyúl olyan  megoldási módokhoz, amelyek az ivóvízbázisokat veszélyeztetnék.   

LMP: a Kárpát-medence és környezete ökológiai egységet alkot   
Mile Lajos (LMP) arról beszélt, hogy pártja fontosnak tartja: a  magyar kormány tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a  Nyugat-Balkán integrációja az Európai Unió napirendjén maradjon, és  a magyar elnökség után is nagy hangsúlyt kapjon.  
Magyarország szomszédságpolitikájában jobban kellene figyelni  arra, hogy a Kárpát-medence és közvetlen környezete a kulturális és  etnikai sokszínűség mellett ökológiai egységet alkot - hangsúlyozta  a politikus.  

A Fidesz Budapest szerepét emelte ki  
A fideszes Ughy Attila felszólalásában kiemelte: a  Duna-stratégiának akkor van értelme, ha a Duna-medencében élők  mindennapi életére erőteljes hatással lesznek az ebben  megfogalmazott célok. Véleménye szerint Budapest az elmúlt húsz  évben elszalasztotta, hogy a "Duna királynője legyen".  
Kevesebb mint három hónap áll rendelkezésre arra, hogy a főváros  is felkészüljön az uniós elnökségi események lebonyolítására - hívta  fel a figyelmet, külön kiemelve a Ferihegyi gyorsforgalmi út  jelenlegi állapotát.  

MSZP: fontos ügy lesz a 2013 utáni költségvetésre való  felkészülés  
A szocialista Harangozó Gábor arra mutatott rá, hogy a magyar  elnökség ideje alatt az egyik legfontosabb ügy a 2013 utáni  költségvetésre való felkészülés lesz.  
Mint mondta, abból kell kiindulni, hogy a büdzsé a volumenét  tekintve nem fog nőni, ugyanakkor teljes konszenzus van abban, hogy  új feladatokat vállal magára az EU. Példaként említette a közös  energiapolitikát és külpolitikát, valamint az éghajlatváltozás  elleni küzdelmet. Ezekhez költségvetési fejezetekre van szükség -  hangsúlyozta.  

A Fidesz a kulturális sokszínűség fontosságáról  
A kulturális sokszínűségről beszélő L. Simon László (Fidesz) azt  mondta, a magyar EU-elnökség alkalmas lehet arra, hogy "a trianoni  döntés következtében speciális helyzetbe kényszerült magyarság"  ügyét "a lokális szituációból kiemelve" közös európai üggyé tegyék.


6.rész

Az Országgyűlés szerda este befejezte a magyar EU-elnökség  prioritásairól szóló politikai vitát, valamint lefolytatta a  magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosítások  részletes vitáját.   
     
Jobbik: a nemzetek maguk határozzák meg, milyen élelmiszereket  engednek be piacaikra!   
Varga Géza (Jobbik) az államok élelmiszer-önrendelkezése mellett  érvelt. Azt mondta, ez nem az önellátással járó befelé fordulást  jelenti, hanem egy nemzet jogát ahhoz, hogy maga határozza meg,  milyen élelmiszert, honnan, milyen feltételek mellett enged be  piacaira és hogyan exportál.    

Véleménye szerint az élelmiszer nem lehet a globális  szabadkereskedelem egyik árucikke, azt emberi jogként kell  meghatározni.    

Párttársa, Bana Tibor azt hangsúlyozta: elvárható, hogy a magyar  elnökség fellépjen a határon túli magyarok érdekében. Mint mondta, a  kulturális sokszínűség erősítése helyett a nemzeti kisebbségek  védelmét kell előtérbe állítani.  

Fidesz: a Duna-stratégia aláírása megalapozhatja az elnökség  sikerét  
Nógrádi Zoltán (Fidesz) párttársaihoz hasonlóan úgy értékelte: a  vitában elhangzott hozzászólások azt erősítik, hogy "európai uniós  elnökségünk sikere nemzeti érdek", ezért felül kell emelkedni a  belpolitikai csatározásokon.   

A Duna-stratégia kapcsán arra hívta fel a figyelmet: a  makroregionális tervezés veszélyeket rejt magában, például azt, hogy  forrásokat csoportosít át a szegényebb térségektől a gazdagabb  régiókhoz. Véleménye szerint a Duna-régió stratégiájának kezelése,  aláírása megalapozhatja a magyar EU-elnökség sikerességét.  
 
Fidesz: létrejöhet egy kelet-közép-európai népegészségügyi  intézet  
Mikola István (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a parlament  egészségügyi bizottsága javaslatot dolgozott ki az elnökség idejére  egy magyar központú, közép-kelet-európai népegészségügyi intézet  létrehozására.  

Ezzel egy tudományos, módszertani, elemzői, szakpolitikai  intézet jöhet létre, amely a térség közös népegészségügyi  problémáinak kezelésére stratégiát, ajánlásokat dolgozhat ki,  koordinálhat, és ezzel az érintett országok középtávon elindulhatnak  a felzárkózás útján - hívta fel a figyelmet.   

Párttársa, Mengyi Roland arra mutatott rá, hogy a következő fél  évben meghatározó kérdése lesz az energiapolitika; a soros  elnökségünk alatt, jövő márciusban fogadhatja el az Európai Tanács  az egységes energiastratégiát.  

Deutsch Tamás: az előző kormányok trehány módon készítették elő  a soros elnökséget  

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő  hozzászólásában leszögezte: a kormányváltást megelőzően esztendőkben  "trehány, hanyag, hányaveti" módon készítették elő a soros  elnökséggel kapcsolatos teendőket.  

Szerinte hosszan lehetne sorolni a "fiktív, csak papíron lévő  költségvetési sorokat", a ki nem írt közbeszerzési eljárásokat,  látszategyeztetéseket - közölte azzal, hogy az új kormány  prioritások nélküli szakmai előkészítő munkát örökölt meg.  

Úgy vélekedett: az elmúlt hónapokban a parlament és a kormány  mindent megtett azért, hogy Magyarország a lehető  legfelkészültebben, a legjobb kondíciók közepette kezdjen hozzá a  soros elnökséghez.  

MSZP: a sikeres elnökség keveset vállal, de azt teljesíti  

Szanyi Tibor (MSZP) arra hívta fel a figyelmet: nem az a sikeres  elnökség, amely sokat kezdeményez, de egyetlen kezdeményezésének sem  jut a végére. Ellenkezőleg - folytatta -: a sikeres elnökség keveset  vállal, de azt a keveset meg tudja csinálni.  

A szocialista politikus rámutatott, hogy az energiapolitika  területén valóban komoly eredményeket érhet el a magyar elnökség, de  csak akkor, ha itthon is képes lesz erre  

Szanyi Tibor végezetül sok sikert kívánt a kormánynak a soros  elnökséghez, hangsúlyozva: "ne bonyolódjon olyan produkciókba, amit  az elmúlt fél évben kormányzás gyanánt művelt".  

Martonyi: biztosított az együttműködés a tagállamokkal és az  európai intézményekkel  

Martonyi János külügyminiszter a vita végén válaszában egyebek  között azt mondta, a napokban véglegesítik az elnökségi stábot,  amely körülbelül 800 emberből áll.   

Hangsúlyozta: az együttműködés mind a tagállamokkal, mind az  európai intézményekkel biztosított.  

A tárcavezető szólt arról is, kiemelt prioritás, hogy a horvát  csatlakozási tárgyalások a magyar elnökség ideje alatt lezáruljanak.  Arra azonban nem lehet felelősen ígéretet tenni, hogy az aláírás is  megtörténik 2011 első félévében.  

Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár azt mondta, Európa  és Magyarország problémái, céljai egybeesnek jelen pillanatban, s ez  megkönnyíti az elnökség dolgát is.  

Ellenzéki módosító javaslatok a magán-nyugdíjpénzári tagdíjak  átutalásának felfüggesztéséről szóló javaslathoz  

Vágó Gábor (LMP) a magánnyugdíj-pénztári befizetésekhez  kapcsolódó törvénymódosítások részletes vitájában elmondta: a  kormány javaslata nem rendelkezik arról, hogy a  magánnyugdíj-pénztári tagok esetében az öregségi nyugdíj  megállapításakor miként kell figyelembe venni a szüneteltetés 14  hónapja alatt befizetett járulékot. Hozzátette: ez alkotmányossági  aggályokat vet fel, amit az LMP módosító indítványa orvosolna.  

A szocialista Varga László négy párttársával közösen beadott  módosító javaslatát ismertetve elmondta: a kormány előterjesztése  miatt kieső tagdíjaknak az adott időszakra érvényes, a jegybanki  alapkamattal megemelt összegét 2012. január 31-ig kellene jóváírni a  tagok számláján, ennek fedezetét pedig a 2012. évi költségvetésben  biztosítanák.  

A politikus elmondta: ha a kormánypártok nem támogatják a  javaslatot, azzal világossá teszik, hogy nem áll szándékukban  kompenzálni a magán-nyugdíjpénztárak tagjait, azaz 14 hónap  járulékait egyszerűen "einstandolják".   

Az Országgyűlés jövő héten háromnapos üléssel folytatja munkáját.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Korrekt5 2010. október 23. 15:25
  „Rengetegen pont azért választották az új megoldást (magánpénztárt) mert az örökölhető. Minden normális szülő gondoskodni akar gyermekéről, és láthatóan jobban lehet bízni egy magáncégben, mint az államban.

  És igen, elvesznek. A Fidesz, és Orbán maga is 1997-ben megszavazta a magánnyugdíjpénztárak rendszerét épp azért, hogy kitörjön az ország az igazságtalan és szar felosztó-kirovó rendszerből. A törvény kimondta, hogy az állam tovább utal egy részt a járulékból. A magyarok ennek a törvénynek a tudatában, erre számítva léptek be a pénztárakba. Mert bíztak a törvényben és a Fideszben. Ezt rúgta most fel a Fidesz, ezt a jogbiztonságot, azt az ígéretet, amit a Fidesz 97-ben szavazatával tett.

  Az is hazugság, hogy "tőzsdéztek". A pénz nagy része állampapírokban volt és van, ami a legbiztosabb, mert állami garancia van rajta, és az elmúlt 80 év legnagyobb világgazdasági válásga ellenére a teljes futamidőre számolva nincs bukás. Ne dőlj be a Szijjártós hazugságoknak.
  Az állam ellenben mint látjuk hol ad, hol elvesz 13. havit, hol megszavaz valamit, hol eltörli 2/3-dal pár év múlva. Normális ember a magyar államban, pláne hosszútávon, nem bízik.

  De a Fidesz hazugságának és cinizmusának itt még nincs vége, sőt. Az idén elfogadott választási programjukban, a 68. oldalon tisztán leírják, hogy garantálják a magányugdíjpénztárak működését. Keress rá, be is van linkelve sok helyen. Erre a programra szavazott 2,7 millió ember, erre adtak felhatalmazást. És ezt a programot, ezeket a szavazókat árulja most el a Fidesz.”
 • 48. gyagyástóni 2010. október 22. 22:10
  „46. hozzászólás gjozsi88 2010.10.22. 18:55

  Tudod mikor megjelent a magánnyugdíj pénztárakról szóló rendelet én elolvastam, úgy döntöttem, hogy köszönöm, de nem kérek belőle, igaz én koromnál fogva megtehettem, nem mint sokan mások. Nyugodj bele, ha meglesz a visszalépés lehetősége, nagyon sokan visszafognak lépni!”
 • 47. gjozsi88 2010. október 22. 18:58
  „LAZA!

  Most is átvertek...!
  Mégsem vagy az utcán..!”
 • 46. gjozsi88 2010. október 22. 18:55
  „gyagyástoni

  "Néhány kommentelő, milyen nagy hévvel üdvözölte a szuper bruttó bevezetését, most meg mennyire ellene van az adó csökkentésnek.
  Egyébként nem lesz kötelező átlépni az állami nyugdíj rendszerbe, aki akar az maradhat a magán nyugdíj pénztárban."

  Csakhogy akik úgy döntenek, hogy maradnának a magánpénztárba, azok elbukják ezt a 14 hónapot, miközben a Viktor azt mondta, hogy többet nem akar utalni oda az állam, a döntésünktől függetlenül!
  Csak halkan jegyzem meg, hogy a kampányban azt mondták, hogy a szocik akarnak államosítani.a Fidesz nem..!
  Hát nem a szocik államosítanak!

  Ahogy arról is szó volt, hogy a kettős állampolgárság nem jár választójoggal...!
  Hát az alkotmányból ez a fék, hogy állandó lakhely kekerülni látszik!

  Persze a szocik hazudnak...!”
 • 45. gyagyástóni 2010. október 21. 15:59
  „Áruljatok el egy titkot, nektek ki lenne a jó?”
 • 44. öszödiböszme 2010. október 21. 12:07
  „43. ..... Ne hogy már a szlovákiai érdek magyarok szavazzák meg a következő évek narancsköztársaságát!!Természtesen nem szeretnék általánosítani, és elnézést kérek attól aki nem az. De nagyképű, és arrogáns bevásrló turisták tömkelével lehet találkozni az Árkádban. A köppönyegforgató fidesz meg mitől szavahihetőbb? Nem olyan régen még a szdsz kisöccse volt. <moderálva személyeskedő..>”
 • 43. AHA 2010. október 21. 10:16
  „amalfi 2010.10.21. 09:40
  Én nem mondtam,hogy helyeslem a szavazati jog megadását.Én azt mondtam,hogy ki kellene cserélni a szociszavazókat az ottani magyarokkal.
  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 42. amalfi 2010. október 21. 09:40
  „Kedves AHA! Abból, hogy az egyik nem volt jó, nem következik, hogy a másik az. Engem nem kényszerítenek vissza az állami nyugdíjba, mert abban vagyok, de attól még nem tartom helyesnek, hogy elveszik a választás szabadságát. És ne mondd, hogy nem veszik el, mert azzal, hogy máskülönben nem kapod meg a pénzed csak ha visszalépsz, ezzel kényszerítenek. Az más kérdés, hogy talán akkor sem kapod meg, de legyünk jóhiszeműek.
  Támogatják, hogy részmunkaidőben dolgozzak vagy 2x4 órában? Hurrá! Hol? Én biztosan nem tudom megtenni, de jó, örülök a lehetőségnek. Csak azt áruld el, melyik nő tud csak 4 órában munkát vállalni? Elárulom, az, akinek van egy nagyon jól kereső párja.
  A határon túliaknak meg szavazati jogot adni! Ha jónak tartod, akkor én is egyenrangú félként szeretnék beleszólni a te életedbe. Vagy ezt inkább ne tegyem? Miért is ne?”
 • 41. AHA 2010. október 21. 07:32
  „Jerry
  ..és mit lát jól a Madarász?Vagy te?
  Azt,hogy az elmúlt 8 év elqróit kellett volna megszavazni még 4 évig?
  Ez aztán a jó látásmód!
  Röhej.:D”
 • 40. Jerry 2010. október 21. 07:08
  „AHA, ne fakadj sírva, de Madarásznak igaza van.Jól látja a problémát, neked sem ártana kicsit kinézni a narancsos köd mögül.Nehéz elhinni, de kis hazánkban sokan vannak, akik nem dőltek még be a narancsos maszlagnak,és nem lettek a 2/3-os" tolvajpárti szavazó."gép alkatrészei.Egyébként kezd széthullani ez a gépezet,jönnek elő a konstrukciós hibák, a gyenge alkatrészek vissza köszönnek.”
 • 39. AHA 2010. október 21. 03:30
  „Madarász 2010.10.20. 19:32
  Sírva ne fakadjak.Annyira megható.Csak az a baj,hogy ezt nem egy független írja hanem egy tolvajpárti szavazó.Így meg baromira hiteltelen.
  :-)))”
 • 38. janika 2010. október 20. 21:03
  „Micsoda okos előrelátó olvasótársaim vannak! Vajon melyikük lesz képes beperelni az állam vezetését? Kit fog ügyvéd képviselni a Tábla és a Legfelsőbb Bíróság előtt? Ügyvéd nélkül meg két lábbal fogják kirúgni, hisz azért kreálták a törvényt!”
 • 37. Madarász 2010. október 20. 20:15
  „Szerintem lassan újra meg fog történni, ha most sem veszi észre magát a kormány. Hány ember van ebben az országban, aki becsületes úton havi nettó 300 ezer felett keres?

  Elnézem az üzemben a munkásokat, alig kapnak minimál bér felett, tengődnek, mert éhenhalni sok, megélni kevés és most még ebből is elvesznek tőlük, mikor jó részük már 30-40 évet ledolgozott, sokan úgy kerültek hozzánk, hogy ott kezdtek dolgozni abban a nagy múltú gyárban, ami egyszer csak megszünt és ők ötvenesen ott találták magukat az utcán, reménytelenül.

  És van bőr a kormány képén még elvenni tőlük?! Aki keres nettó 300 ezret, annak az a 2-3 ezer Ft aprópénz, de aki hazavisz 60-65-öt egy hónapban, annak két napi élelem, karcsonyi ajándék az unokáknak, egy doboz gyógyszer...

  Van képük elvenni azért, hogy a gazdagoknak több legyen, akik egy pohár italra többet költenek, drágább autóval járnak, mint amennyit ezeknek az embereknek az othonuk ér, ami egy élet munkája, talán még most is nyögik.
  Van ember, aki egy ilyen kormánynak képes bedőlni, aki ennyire nem ismeri az emberek mindennapos gondjait és azért a gazdagoknak kedvez, mert csak azokat ismeri a saját környezetében.

  Hihetetlen, hogy ezt megengedik maguknak! Hihetetlen, hogy van, aki szerint ez a helyes!”
 • 36. gyagyástóni 2010. október 20. 20:12
  „Néhány kommentelő, milyen nagy hévvel üdvözölte a szuper bruttó bevezetését, most meg mennyire ellene van az adó csökkentésnek.
  Egyébként nem lesz kötelező átlépni az állami nyugdíj rendszerbe, aki akar az maradhat a magán nyugdíj pénztárban.”
 • 35. zsukov 2010. október 20. 20:04
  „Minden popuulácio tessenkedjen haza ,ja ha lehetne ott szavazz ahol élsz !!!”
 • 34. LAZA 2010. október 20. 19:54
  „32.
  Tudjuk!
  Az átlagember sohasem jár a legjobban. Az átlagember él dolgozik és reménykedik.
  Négyévenként elmegy választani és az mondja,hogy: TALÁN?
  Aztán rájön,hogy megint csak átverték.
  Látja,hogy a bankok mindig jól járnak,a multik is hatalmas hasznokat tesznek zsebre,a hatalomban lévők(a gazdag mutyi-bratyi banda)csak az átlag népet sarcolja.Egy darabig tiltakozik aztán amikor rájön,hogy jól átverték(sőt a legfőbb gazember ezt ha zárt körben is de elismeri) akkor kimegy az utcára!
  Meg fogsz lepődni megtörtént.
  Méghozzá négy évvel ezelőtt! Most van az évforduló.”
 • 33. Madarász 2010. október 20. 19:37
  „Egyébként az egész nem több, mint egy karizmatikus személyiség, aki kihasználja a tömeghipnózis és az emberi csordaszellem előnyeit.
  Nem az első az emberi történelemben, és ha jól sejtem, nem is az utolsó...”
 • 32. Madarász 2010. október 20. 19:32
  „LAZA és AHA, az a legnagyobb kár, hogy nem tudtok számolni... Ha tudnátok, akkor látnátok, hogy nem az átlag ember jár jbban, hanem a gazdag mutyi-bratyi banda és annyival kell kevesebbet fizetniük, amivel megsarcolták a népet, kimondva és elrejtve.

  Azt hiszitek, hogy a bankadót majd a bankok fizetik meg? Ennyire nem lehettek naivak! Ez csak kampányszöveg, parasztvakítás, az emberek fogják megfizetni, akinek hitele van annak hozzácsapják a kamathoz, akinek megtakarítása, onnan majd lecsippentik.

  A multik fognak adót fizetni, ugyan már, dehogy fognak, majd rávágják a termékek árára, aztán a gyerek szalámis zsemle helyett zsros kenyeret kap, vagy azt se.

  Vagy a távközlési cégek meg fogják fizetni szerintetek? Eszükbe sincs, majd szépen megemelik a díjakat és fizethetünk.

  Az energia szektor is ki fogja sírni, hogy emelhessen, majd meglátjátok.

  Szerintetek ennek az országnak olyan kormányra van szüksége, ami azoknak kedvez, akik havi 300 ezer nettó felett keresnek, eltörlik a vluxusadót, nehogy már a villáik, jachtjaik után fizetni kelljen...

  Szerintem a kormány tagjainak egy dolga van, de az már több, mint sok, a pofájukon jó vastag bőr!

  De sebaj, nem ostoba a nép, nem kell sok idő, hogy a többség rájöjjön, hogy valaki üres frázisokat puffogtatva átverte és kimenjen az utcára, hogy véget vessen a Viktatúrának, mert azért mindent az emberek torkán sem lehet lenyomni büntetlenül.”
 • 31. gjozsi88 2010. október 20. 18:18
  „,ég annyit:
  Azt papolják, hogy arányos közteher viselést, ezzel indokolják a különadókat!
  A különadóval sújtottt cégek fizetnek adót, ez többlet teher, de kivetik, mert ők jól jártak a válsággal, mondják és kibirják!
  Ne az embereket nyuzzuk meg!
  Közben a szja adócsökkentés csak azoknak könnyítés, akik kibirnák és a válsággal sem jártak rosszul!
  A 3 milliós fizetésünek ha három gyereke van 600 000 ft-al nő a nettója, miközben a minimálbéres kétgyerekkel 672 ft többletet tehet zsebre!
  Ugy ösztönzi a harmadik gyereket, hogy 300 000 ft bruttóig ugyanannyi nettója lesz, mint a kétgyerekesnek!

  Az is nagy trükk, hogy csökkentettük az adót!
  16% a legalacsonyabb kulcs...!
  Közben 100 000 ft -os bruttónak az 1%-os csökkenése a szuperbruttóval együtt nincs 1300 ft, miközben az adójóváirást 15 000-ről 12 000 ft ra csökkentve minusz 3000 ft!
  Azaz engedett 1300 ft-ot, de elvett 3000 ft-ot!
  Erről nem beszél!
  Arról sem beszél, miután azt mondta senki nem jár rosszabbul, hogy SENKI -nek tekinthető-e az akinek a jövedelme nem éri el a 240 000 ft bruttót és nincs gyereke?
  Ugyanis a munkaképes idő 40-44 év, amiből általában csak 20-22 évig nevel gyereket!
  Közel ugyanennyi gyerek kedvezményt igénybevenni nem tudó időszak van!”
 • 30. gjozsi88 2010. október 20. 17:37
  „még annyit:
  Amikor el kezdtük fizetni, még úgy tudtuk, csak 60 éves korunkig kell!
  Hát ennyit a stabilitásról!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálóbizottság - Gyurcsányt tartja a 2006-os jogsértések fő felelősének

A 2006. őszi jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság megállapítása szerint Gyurcsány Ferenc… Tovább olvasom