Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A magyarországi autópark alig egy százaléka gázüzemű vagy hibrid

A környezetkímélő, de többnyire drágább gépjárművek helyett a magyarok még mindig a hagyományos meghajtással működő autókat választják.
A magyarországi autópark alig egy százaléka gázüzemű vagy hibrid meghajtású, ez az alacsony arány 2008 óta változatlan - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Bosch megrendelésére a Medián készített el 2008 és 2010 után immár harmadszor.

Az eredmények szerint a környezetkímélő, de többnyire drágább gépjárművek helyett a magyarok még mindig a hagyományos meghajtással működő autókat választják: a háztartásokban található gépkocsik 85 százaléka benzines, 14 százaléka dízel üzemű. Bár a növekvő üzemanyagárak miatt sokan keresnek alternatív megoldást, a hibrid meghajtású autók helyett inkább kerékpárra váltanak.

A Bosch szerint a belső égésű motorok kutatásfejlesztésében környezetvédelmi és fogyasztási oldalról egyaránt vannak még jelentős kiaknázatlan lehetőségek.

Emellett a társaság előrejelzései azt mutatják, hogy 2025-től az elektromos meghajtás aránya olyan mértékben növekszik majd világszerte, hogy számottevően csökkenhet a pusztán belső égésű motorral felszerelt járművek száma, és az Európai Unió közlekedési stratégiája is az alternatív, környezetkímélő megoldásokat szorgalmazza. Magyarországon ugyanakkor egyelőre nyoma sincs az "elektromos korszakváltásnak"; a gépkocsipark nagyon alacsony hányada gázüzemű vagy hibrid meghajtású.

A felmérés a magyar felnőtt lakosságot reprezentáló, összesen 2400 ember személyes megkérdezésével készült. A kutatásban résztvevő, autóval rendelkező háztartások száma minden alkalommal 1000 volt.

Olvasóink írták

  • 1. orizatriznyák 2012. november 30. 16:45
    „"A kutatásban résztvevő, autóval rendelkező háztartások száma minden alkalommal 1000 volt." - Szerintem ez nagyon kevés egy reprezentatív felméréshez. Ha 10x ennyi háztartást mértek volna fel, az pontosabb eredményt adna. Persze ettől nem biztos, hogy változna az arány, de könnyebben lehet kijelenteni, hogy ez egy valós arány.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar légierő gépei járőröznek Szlovénia és a balti államok fölött

A magyar légierő gépei járőröznek Szlovénia és a balti államok fölött egy NATO megállapodás alapján… Tovább olvasom