Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A Magyar Közút készen áll a télre

A több mint 30 ezer kilométeres országos állami közúthálózat üzemeltetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10. óta téli üzemmódban működik - közölte a cég kedden az MTI-vel.
A téli üzemeltetési időszak kezdetéig országosan mintegy 90 ezer tonna aszfaltot használt fel idén a zrt. a több százezer úthiba és kátyú megszüntetéséhez. E munkálatok közel 7 milliárd forintba kerültek.

A síkosságmentesítési és a hóeltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik. Ezek közül 474 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 161 rakodógépet és 110 hómarót tud hadrendbe állítani a cég, valamint 153 célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, akkor a társaság a szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli.

A gépek felkészítésén kívül a zrt. a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte, a társaság közel 130 ezer tonna sót tárolt be.

A közlemény szerint a Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a sószórást, illetve ekézést végző járműveket megfelelő körültekintéssel közelítsék meg, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

A tájékoztatás szerint az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság útinform osztályától (www.kozut.hu) lehet információkat szerezni.

A cég közölte azt is, hogy az útüzemeltetési és fenntartási munkákra összesen bruttó 37 milliárd forintot tervez elkölteni 2011-ben. A tervekben szerepelnek mellékút felújítások, kis- és nagyfelületű burkolatjavítások, hídfelújítások és forgalomtechnikai beruházások.

A közlemény szerint a Regionális Operatív Program 2011-2013 időszakra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium eddig 1.050 kilométer mellékút felújítására jelölte ki a társaságot, a rendelkezésre álló forrás mintegy 55 milliárd forint.

Olvasóink írták

  • 3. SiLa 2011. november 22. 19:52
    „A Közút felkészült a télre----Minden dolgozó beszerezte a téli tüzelőt!”
  • 2. kapuvarcity 2011. november 22. 16:42
    „Ez így van! Addig vannak felkészülve míg le nem esik az első hó. Viszont hóesésbe egyetlen közutast se látni.”
  • 1. pozdorja 2011. november 22. 16:05
    „Majd meglátjuk. Ha szerencséjük lesz, nem esik hó és akkor felvehetik a súlyos jutalmakat a kiváló felkészülésért. Ha mégis esik, akkor az autósok úgyis szívnak, ők meg kevesebb jutalmat kapnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: Magyarországnak az európai integrációban a centrumhoz kell tartoznia

Martonyi János szerint Magyarországnak az európai integrációban a centrumhoz kell tartoznia, ez az… Tovább olvasom