Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A magyar kis és középvállalkozások bemutatkozása Theszalonikiben

Elsősorban a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) bemutatkozási lehetőségét szolgálja a magyar kiállítás a 75. Theszaloniki Nemzetközi Vásáron - emelte ki Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár vasárnap a magyar kiállítás megnyitóján.
Hozzátette: a délkelet-európai térség legnagyobb vásárán való bemutatkozás kiemelten fontos e vállalkozói kör számára, hiszen főként Magyarország dél-keleti részéről még azon a 900 kilométeres hatókörön belül van, amelyben hatékony lehet a kkv-k külpiaci tevékenysége. A vásáron Magyarország 26 standon 44 céggel szerepel mintegy 350 négyzetméteres belső és 100 négyzetméteres külső kiállítási területen.

A standokon kínált élelmiszeripari és kézműves termékeket - köztük szentendrei kerámiákat, vagy szegedi fa játékokat - a helyszínen megvásárolhatják a látogatók, és bőséges kóstoló áll rendelkezésre a tradicionális magyar borokból, pálinkákból és különleges élelmiszerekből is. Hagyományosan szerepel a magyar kiállításon a Rubik kocka, és a szervezők arra törekednek, hogy a magyar részvétel bepillantást engedjen a két ország közötti kultúrtörténeti kapcsolatokba is.

Az athéni magyar nagykövetség a vásárszervező Helexpóval közösen számos gazdasági, kulturális és gasztronómiai programot szervez. A programban szerepel fotókiállítás is, valamint filmvetítés Puskás Ferenc életéről. Az ITD szerint a koncentrált magyar jelenlét kiváló alkalmat nyújt ahhoz, hogy ráirányítsák a térség üzleti köreinek figyelmét a magyarországi befektetési lehetőségekre, beszerzési kínálatra.

A vásár kísérőrendezvényeként nagyszabású üzleti fórum lesz. "Az előadások és üzleti konzultációk elsősorban a görög-magyar gazdaságának új fejlesztési irányaira, a tőkekihelyezési lehetőségekre továbbá két ország viszonylatban gazdag hagyományokat maga mögött tudó járműipari együttműködési lehetőségekre összpontosulnak. Ez utóbbihoz kapcsolódik az új fejlesztésű Ikarusz-buszok bemutatása is" - áll a közleményben. Az ITD honlapján közölt adatok szerint tavaly a Görögországba irányuló magyar export értéke 329,9 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 449,3 millió euróval, míg az onnan származó import 72,3 millió euróról 56,9 millió euróra csökkent tavaly. Az idén az első fél évben a KSH adatai szerint a magyar export 164 millió euró volt, kevéssel ugyan, de meghaladta a 2009-es értéket, és a görög export is élénkült, az első féléves értéke 39 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 30 millió euróval.

A kétoldalú kereskedelemben Magyarország főbb exporttermékei közé tartozik a mobiltelefon, a televízió, a szarvasmarha, búza, személygépkocsi, míg Görögország citrusféléket, alumíniumot, gyógyszereket, rizst, tartósított gyümölcsöket szállít. Görögország közvetlen tőkebefektetés-állománya Magyarországon 2006 óta csökken, akkor még 6,3 millió euró volt, míg a rákövetkező évben 2,3 millió, 2008-ban 2,1 millió euró. 2006-ban még 1,5 millió euró.

A rákövetkező években 1,1 millió euró közvetlen tőkebefektetés érkezett Magyarországra a balkáni országból, míg 2009-ben már semennyi. A korábbi befektetők közül Magyarországon megőrizte vezető pozícióját a Coca Cola Hellenic Bottling Company, amely a márka forgalmazásáért felelős. A korábban második helyen álló Zeritis csoport befejezte magyarországi működését, és bezárta a piszkei papírgyárát.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. szeptember 14. 11:30
    „A magyar kisvállalkozóknak ilyen megjelenést normális kormány nem csinál...

    Képzeld el:

    a zipzzárvarró, a lacikonyhás, vagy a pék mit keres ezen a piacon????? Agyrém! (megint zsebre tett valaki pár milliárdot szervezésért. Érik a Chilei cseresznye megint)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váli Dezső-festmények a Képcsarnok-árverés csúcsán

Ismét, immár sokadszorra, Váli Dezső-kép jutott a csúcsra a Képcsarnok szombati aukcióján. A korai,… Tovább olvasom