Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A liturgiához bor is kell

A pannonhalmi szerzetesközösség borászata ezeréves múltra tekinthet vissza, ám a tegnap kezdődött apátsági szüret mégis premiernek számít. Hosszú szünet után idén megint saját telepítésű szőlőt dolgozhatnak fel a bencések, mint régen.
A pannonhalmi monostor már alapításakor rendelkezett szőlővel, ahogy más szerzetesközösségek is, hiszen a liturgiához bor is kell. A borászkodás azonban 1949-ben megszakadt. Újjáélesztését 2000-ben kezdte el szervezni a főapátság, majd 2001-ben földterületeket vásárolt és telepítésbe kezdett.

– Idén már a saját telepítésű táblákban is szüretelhetünk. A pinot noir szedésével kezdtünk, ami egy korai érésű kék szőlő és a pannonhalmi borvidék palettáján eddig nem szerepelt – mondta el tegnap Liptai Zsolt borász a Széldomb-dűlőn. A szőlészet alkalmazottai az Écs, Győrság és Pannonhalma közti 3 hektáron kora reggel kezdték a munkát. Mivel fiatal az ültetvény – csak jövőre fordul igazán termőre –, tőkénként félkilónyi fürt került a ládákba. Abban vitték a termést a négyszintes présház felső emeletére, ahol „lebogyózták, megroppantották". A szemek az egy emelettel lejjebb lévő erjesztőtartályba hullottak, ahol 25–30 napig a héjon kell tartani a cefrét a színanyagok, egyéb íz- és aroma alkotók kioldódása miatt.

A szakemberek sokat várnak ettől a kék szőlőtől, de mivel csaknem egy évig fahordókban érlelődik a belőle készülő bor, csak 2006 elején derül ki, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket. Azok a fehérborok előbb palackba kerülhetnek, amelyeknek az alapanyagát az elkövetkező napokban szüreteli a Pannonhalmi Apátsági Pincészet az új telepítésű területeiről. Harmincöt mázsa sauvignon blanc-t , tizenöt mázsa pinot blanc-t, valamint száz-száz mázsa fűszeres traminit és rajnai rizlinget akar feldolgozni. A cukorfok megfelelő minőségi bor előállításához, a savtartalom pedig magasabb a tavalyinál, s a kettő szépen arányban van egymással. Minden esély megvan a jó évjáratra.

Saját pincészetük termeli

A bencés szőlészet és borászat beindítása összesen közel egymilliárd forintba került. Ennek keretében tavaly ősszel készült el a csaknem 2 ezer négyzetméteres borászati épületegyüttes a Várdomb lábánál. Onnan eddig kétféle bor, a Szent Martinus és a Tricollis cuvée került piacra, de azokhoz még a termőn megvásárolt ültetvényeiről szedte a szőlőt a pincészet. Míg a bencés receptek alapján készült gyógynövénylikőr és a gyógyteák gyártását más cégre bízta az apátság, a bort saját pincészete termeli. A szerzetesrend így akar a monostorba ellátogató egyre növekvő számú turistának kiegészítő programot kínálni, és a történelmi borvidék fejlődésének lendületet adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyos végnapok az Arvitnál

A győri Arvit rt. már csak tésztát gyárt, az üzemben naponta újabb dolgozók kapják meg a felmondást.… Tovább olvasom