Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A külügyi bizottság támogatta Balázs Péter kinevezését

Az Országgyűlés külügyi bizottsága szerdán 11 igen és 9 nem szavazattal támogatta Balázs Péter külügyminiszterré történő kinevezését. A miniszterjelölt mellett szavaztak a szocialisták és az egyetlen szabad demokrata képviselő, ellene a fideszesek és a kereszténydemokrata honatya.

A jelölt szakmai rátermettségét megítélni hivatott bizottsági ülésen Balázs Péter önmagáról azt emelte ki, hogy 40 éve foglalkozik az európai integrációval, 4 minisztériumban, illetve a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott gazdasággal és külpolitikai területen, háromszor volt nagykövet, és biztosa volt az Európai Bizottságnak Magyarország EU-belépése után. A külügyi bizottság elnöke, a fideszes Németh Zsolt hozzászólásában a Gyurcsány-kormány külpolitikáját ostorozta, és a kabinet Oroszországhoz fűződő kapcsolatait bírálta. Balázs Péter hangsúlyozta, hogy a külpolitikának "mélyen nemzetinek" kell lennie, és keményen kell képviselni a nemzeti érdekeket.

Mint mondta: ő maga "elkötelezett híve a szomszédsági kapcsolatoknak". A jelölt az unióban a német és a francia kapcsolatokat kívánja erősíteni, valamint az új amerikai kormányzattal próbál szorosabb viszonyt kiépíteni. Balázs Péter magyar-amerikai külügyminiszteri tárgyalást szeretne elérni a kormány egyévesre tervezett megbízatási ideje alatt. Balázs Péter kiemelt feladatnak fogja tekinteni a 2011-es magyar EU-s elnökségre való felkészülést. Jelezte, hogy várható forráscsökkenés a külügyi tárcát is érinti. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez nem veszélyeztetheti a működést. Közölte, hogy a diplomaták adókedvezményeit védelmezni fogja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem támogatták Ficsor Ádám titokminiszter kinevezését

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága szerdai ülésén öt igen és öt nem szavazat, valamint a… Tovább olvasom