Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A kormány 500 milliót csoportosít át a Munkaerőpiaci Alapba

A rendelkezésre állási támogatásban (rát) részesülők foglalkoztatására 500 millió forintot csoportosít át a Munkaerőpiaci Alapba a kormány a helyi önkormányzatok fejezetéből.
A közlemény szerint a kormány ezzel az intézkedéssel is támogatni kívánja az "Út a munkához" programban résztvevők versenyszférában történő elhelyezkedését. Támogatásukat az indokolja, hogy zömében alacsony iskolai végzettségű, tartósan elhelyezkedési nehézségekkel küzdő személyekről van szó, akiknek a foglalkoztatása e támogatási forma nélkül lényegesen kisebb eséllyel valósulna meg - áll a közleményben.

A támogatást az a munkáltató kaphatja, amely létszámbővítés keretében vállalja a rendelkezésre állási támogatásra jogosult személy teljes munkaidőben és munkaviszony keretében történő foglalkoztatását. A munkáltatónak továbbfoglalkoztatási kötelezettsége nincs, azonban vállalnia kell, hogy a támogatás ideje alatt nem bocsát el munkavállalót.

A támogatás legfeljebb egy évre nyújtható. A foglalkoztatáshoz a támogatás megállapításakor hatályos rendelkezésre állási támogatás összegének megfelelő mértékű támogatás, jelenleg 28.500 forint nyújtható. A támogatás igénybevételéhez helyközi utazás támogatása, csoportos személyszállítás támogatása, valamint a Start-Extra kártyával rendelkező személy foglalkoztatásához kapcsolódó járulékkedvezmény is kapcsolódhat.

A támogatást a munkaügyi központok állapítják meg a munkáltató kérelme alapján. A támogatás iránti kérelmet a rendelkezésre állási támogatásra jogosult személy foglalkoztatásának megkezdését megelőzően kell benyújtani a munkáltató székhelye/telephelye szerint illetékes munkaügyi kirendeltséghez. A döntést követően a munkaügyi központ hatósági szerződést köt a munkáltatóval.

A támogatást havonta, utólag folyósítják a munkáltató részére a benyújtott igénylés alapján. A munkáltatók egy személy minimálbéren történő foglalkoztatása esetén egy év alatt 580.140 forintot takaríthatnak meg a támogatásnak köszönhetően, 3 éves foglalkoztatásnál az összeg már 1 millió 56 ezer forint, mivel a foglalkoztatás utolsó két évében a START-Régió kártya által biztosított járulékkedvezmény igénybevételével még 24 hónapig 19.845 forint támogatás vehető igénybe.

Ha a munkavállalót a minimálbér 130 százalékos bérköltségén foglalkoztatják, a munkáltató egy év alatt 651.588 forint támogatást vehet igénybe A munkavállaló három éves foglalkoztatása alatt megtakarítható összeg összesen 1.270.764 forint, mivel a foglalkoztatás utolsó két évében a START-Régió kártya által biztosított járulékkedvezmény igénybevételével még 24 hónapig 25.799 forint támogatás, összesen 619.176 forint igényelhető.

A támogatás pozitív hatása mellett azonban a képzés szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni, ezért indította el a kormány az "Út a munka világába" című uniós finanszírozású programot, 7,5 milliárd forint keretösszeggel - fűzik hozzá. A legfrissebb adatok alapján már több mint 4000 rát-jogosult vett részt a képzéseken.

Az "Út a munkához" program keretében 2009-ben a rendelkezésre állási támogatásra jogosultak közül 63 ezer fő közcélú foglalkoztatását tervezték. A foglalkoztatottak érintett létszáma az elmúlt év IV. negyedévben azonban már meghaladta a 90 ezer főt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelezettség vállalásával zárult a GVH vizsgálata az OTP-nél

Kötelezettségvállalással zárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata az OTP-nél. Tovább olvasom