Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

˝A gyűlölet elviselhetetlen˝ a külföldi sajtó Magyarországról

A gyöngyöspatai romákról és a közmunka-programról közölt riportot szombati számában az osztrák Der Standard.
A gyöngyöspatai romákról és a közmunka-programról közölt riportot szombati számában az osztrák Der Standard. A magyarországi romák egyre inkább szorongatott helyzetbe kerülnek: a munkanélküliség és szociális elhanyagoltság mellett egyre többször kerülnek erőszakos összeütközésekbe a helyi lakossággal, vagy azokkal, akik elhivatottnak érzik magukat arra, hogy őket képviseljék - fogalmazott a romák és nem romák közötti konfliktusokra visszatekintve a liberális napilap munkatársa, Petra Stuiber.

A csak a nyomtatott lapban olvasható cikk szerint a faluban azt mondják, a gond nem a régóta helyben lakó, hanem az újonnan betelepült romákkal van. A tudósító felkereste a helyi közmunkaprogramban részt vevő romákat, akik vadrózsabozótot irtanak a falu határában.

A munkások egyike azt mondta a tudósítónak, "rendben van" ez a munka, de az, hogy csak négy hónapig tart, kevésbé. A polgármester úgy vélekedik, ígéretes a gyöngyöspatai közmunka, a romák azonban be nem váltott ígéretekről beszélnek. Alig valaki hiszi közülük, hogy az ígért erdészeti szakmunkás képzés megvalósul - írta a Der Standard.

A Németországban élő magyar íróval, Dalos Györggyel közölt a magyar belpolitikai helyzettel foglalkozó interjút szombati számában a Die Welt. A német konzervatív napilap "A gyűlölet elviselhetetlen" című interjúból azt emelte ki, hogy Dalos szerint a magyar társadalom mélyen megosztott. Az író a legfontosabbnak a kölcsönös szidalmazások beszüntetését és - mint a lap fogalmazott - az ország megmentését nevezte. Dalos György a gazdasági helyzetről úgy vélekedett a Die Weltnek, hogy az nem olyan "reménytelen", mint amilyennek tűnik, a kultúrpolitikával kapcsolatban pedig úgy vélte, hogy "túl sok a beavatkozás és túl kevés a támogatás". A Die Welt kérdésre válaszolva az író cáfolta, hogy a Fidesz "rasszista" vagy "antiszemita" lenne. Ugyanakkor Dalos azt hangoztatta, hogy meghatározó időpontokban nem határolódott el kellően a rasszista erőktől és nyilatkozatoktól.

http://www.welt.de/print/dieäwelt/kultur/article13610054/Der-Hass-ist -unertraeglich.html A megtörhetetlenek városa címmel közölt fotókkal illusztrált kétoldalas riportot Esztergom elmúlt évéről a Libération című francia napilap hétvégi számában.

A baloldali újság szerint Tétényi Éva független polgármestert közel egy éve akadályozza a Fidesz az irányításban, de a helyiek támogatását élvező városvezető ellenáll, s a Fidesz "egyre zsarnokibb hatalmával szembeni polgári ellenállás szimbólumává vált az egész országban".

A tudósító, Florence La Bruyere részletesen ismerteti Tétényi és a jobboldal közötti konfliktusokat. A francia lap megemlítette, hogy a polgármester sem a miniszterelnöknek írt négy levelére, sem az előre hozott választásokat követelő, több ezer aláírással ellátott petícióra nem kapott választ, s "népszerűsége ellene fordult": őszre várható Kósa Lajos, a Fidesz alelnökének javaslata alapján a "lex Tétényi II". Ez alapján tíz évre elveszíthetné választhatóságát az a polgármester és önkormányzati testület, amelyiknek a hivatali idejében az önkormányzata adósságrendezési eljárás alá esik.

Olvasóink írták

 • 15. rommel 2011. szeptember 18. 20:53
  „DIE STANDARD
  A LIBERÁLIS MÉDIA ELŐRETOLT BÁSTYÁJA !
  IGY ÉRTHETŐ , IGY KEZELJÜK A DOLGOT !
  ÉS A SAJTÓSZABADSÁGRÓL IS IRHATNA !
  ITT A KISALFÖLDBEN MODERÁLÁSNAK HIVJÁK !
  EZ NEM SZÁMIT ???”
 • 14. SC 2011. szeptember 18. 17:30
  „12. gjozsi88
  Jocika,ne vakíts!
  Te is tudod,ha nem ment dolgozni a kádár rendszer kádár kolbásza csattant a hátán!
  Segélyből élni bűn,munkából tisztesség!Örülök,hogy szociálisan ilyen érzékeny vagy egyes elmaradottabb csoportok felé,hogy az összes lenne a szomszédod!:-)))”
 • 13. gjozsi88 2011. szeptember 18. 15:43
  „Ne felejtsd el, hogy kik voltak a háttérben és miért?
  Kik voltak és miért???????”
 • 12. gjozsi88 2011. szeptember 18. 15:36
  „vernarancs!
  A romák megélhetése katasztrófális, a segély helyett közmunka utópia, mert nem oldja meg életkörülményeiket.....az meg, hogy nem akarnak dolgozni, azt meg cáfolja a kádár rendszer foglalkoztatottsága!
  Az kik voltak a háttérben összeesküvés elmélet és demagógia....arról nem beszélve, hogy a feltételezésnek pont az ellenkezője is lehet feltételezve!”
 • 11. vérnarancs 2011. szeptember 18. 14:38
  „9,10
  Ne felejtsd el, hogy kik voltak a háttérben és miért. Gyöngyöspata csak egy eszköz volt a kezükben úgy mint a Gázai övezet ahol vívták a saját "háborújukat".Ne érts félre, de nem vagyok rasszista. Csak azt szeretném, ha már béke lenne a világban, mindenféle értelemben.”
 • 10. gjozsi88 2011. szeptember 18. 12:18
  „vérnarancs!
  A többségi társadalom és a romák közti feszültség kérdésköréhez hogy jön a Gázai övezet?????
  Miért kevertek össze dolgokat?
  Honnan tudod, hogy a Gázai övezet kérdésével nem foglalkozik a Der Standard?????”
 • 9. gjozsi88 2011. szeptember 18. 12:14
  „vérnarancs!
  Hogy jön ide a ghazai övezet?????
  A szomszédságukban dagad a feszültség, mely rájuk nézve van közvetlenebb hatással.....talán természetes, hogy ezzel foglalkozik!
  De a cikk nem mondja, hogy a ghazaval nem foglalkozik a Der Standard!
  A cikk a minket érintő Der Standard cikket emliti!”
 • 8. vérnarancs 2011. szeptember 18. 11:43
  „4. gjozsi88
  "A Der Standard pont azért ír a magyar helyzetről, mert ez a probléma ilyen mértékben nálunk hatalmasodott el!"
  És a Gázai övezet?”
 • 7. gjozsi88 2011. szeptember 18. 08:59
  „nils!
  Pont erről beszélek, hogy mindenütt létezik cigány ,nem cigány kérdés.........csak nálunk feszült be ennyire a helyzet,hogy felkeltette a Der Standard figyelmét!
  Sőt a probléma attól fokozódik, hogy a népbutitás a már látható Orbán bukást követő radikális Jobbikot tolhatja előtérbe, ez fokozhatja a problémát!
  Azaz veszélyesebbek vagyunk mint bárki más!
  A szociális és munkanélküliség problémája nálunk okoz nagy problémákat, amit a közmunkaprogram nem old meg!”
 • 6. nils 2011. szeptember 18. 03:07
  „jozsi - hol vagy?
  Nézd meg mi megy mostanság pl. Csehországban aztán rájössz mennyire tévedsz!”
 • 5. dorombolok 2011. szeptember 17. 19:34
  „Régi vicc de nálunk még aktuális : Négerkérdést megoldjuk mi , a cigánykérdést oldják meg mások!r”
 • 4. gjozsi88 2011. szeptember 17. 14:30
  „Otaku!
  Attól, hogy a külföldi sajtó foglalkozik a kérdéssel az pont azt jelenti, hogy kérdés nem roma és többségi társadalom közti különbség, ugyanis ha ez alapján érdekelné a megkülönböztetés, akkor elég lenne saját országában vizsgálni ezt a kérdést, ugyanis náluk is van roma bőven ,mint ahogy általánosítod a miénkkel azonos kulturával, szellemi ,és egyébb társadalmi felfogással!
  A Der Standard pont azért ír a magyar helyzetről, mert ez a probléma ilyen mértékben nálunk hatalmasodott el!
  A szociális és munkanélküliség problémája nálunk okoz nagy problémákat, amit a közmunkaprogram nem old meg!
  Ez a lényeg és nem a roma nem roma konfliktus......!”
 • 3. Otaku 2011. szeptember 17. 14:03
  „A Der Standard tollforgatója akkor járjon elöl jó példával, fogadjon be párat! Libsibibsiék is követhetnék eme megoldást.
  Menni fog?
  És ha nem, vajon miért? :)
  <moderálva>”
 • 2. gjozsi88 2011. szeptember 17. 13:36
  „vonalkód!
  Hadd hívjam fel a figyelmed, hogy amiről irsz, azt az önkormányzat hütlen kezelése kategória.....ugyanis nekik kötelességük a feladat kiadása, ellenőrzése, számonkérése!
  Ez vonatkozik a kiadott szerszámokra is!
  Arról nem beszélve, hogy a közmunkaprogram során 8 óráért csak a szoci kormány idején járt kb 80 000 ft, azaz minimálbér körüli összeg.......ma már 4 órában dolgozhatnak, a minimálbér feléért!
  Az, hogy a segítséget.....amit egyébbként nem értek, ugyanis nem segélyt kapnak, hanem bért, közmunkabért......mire költik az magánügy, de szintén felhívom a figyelmed, hogy a romákat SENKI nem tanította meg a pénzt beosztani, ahogy ez látszik számtalan nem románál is!
  Fizetés körüli időpontokban még van pénz, "csokival futkos a gyerek,rántotthussal a kutya is"....aztán jön a listázás a boltban!”
 • 1. vonalkód 2011. szeptember 17. 12:15
  „Nálunk a Rábaközben árkokat tisztítottak.
  Azért kaptak fizetést, hogy 3-4 órát DOLGOZGATTAK, amiért persze keveselték 80.000 ft körüli fizetést, eladták a szerszámokat nem mindig jelentek meg dolgozni, vagy totál részegek voltak.
  Ez a csoport alkalmatlan a társadalmi együttélésre és a közteher viselésére.
  A segítséget italra fordítja nem a megélhetésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset: kiesett az autóból az ütközés után

A helyszínen meghalt egy 54 éves férfi, aki autójával felborult, és kiesett a járműből péntek… Tovább olvasom